Jump to content
ShadowSFear

Луди Влакове - Експрес

Recommended Posts

Случайно попаднах на луди отсечки за влакове, като за по-спецялно не са вкъщи, а на открито.

 

- 4 гледни точки

 

- Влакчето даже минава през аквариум/езерце с рибки, лего кораби и модели от подводната серия.

 

Поздрави,

ГАТ

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уау!!!

С тунела в аквариума ми обра точките!

Както и с осветлението вечер за релсите...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вашето съдържание трябва да бъде одобрено от модератор

Guest
You are commenting as a guest. If you have an account, please sign in.
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoticons maximum are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

 • Потребители разглеждащи страницата

  No registered users viewing this page.

 • Подобни теми

  • От legohead
   Пускам темата покрай интереса на Васко.

   За референция съм използвал тези две снимки:


    
    
   Направих ЛДД файл: 

   train_bogie_vertical_axle.lxf
   Важно: Модела в ЛДД не е тестван!!!
    
    
   Първия модел във ЛДД файла съм направил 1:1 по снимките:

    
   Втория модел е моя преработка с цел по-устойчива конструкция.   Разликата е в това, че съм използвал 2 кватратни рамки, които да държат предавките. Разбира се тези части са относително скъпи ...


    
    
    
   Последното което искам да отбележа, е че съм  че съм прекарал вертикалната задвижваща ос през тази "вътряща плоча" 4х4 с цел да намаля триенето. Необходимоста за това е поради факта, че не е препоръчително задвижващата ос да е единствената точка на контакт м-у талигата и шасито на влака.

   смятам че това решение ще има доста голям ефект да намали триенето и износването на задвижващата ос

    
   Пояснение:
   Кръглата част "щраква" към основата и се получава доста стабилна сглобка. Реално това ще бъде връзката м-у талигата и влака
   Задвижващата ос ще се върти вътре свободно


   P.S.
   Пиша темата набързо, и ви моля да пишете ако има нужда да редактирам/пояснявам за да е по-добре четимо и разбираемо.

    
    
  • От mitaka_jr
   За Коледа ще ми подарят този влак.
    
   http://www.mytoys.de...1.09.01/3623202
    
   Искам да ви попитам какви релси допълнително да си взема. Не искам само да се върти в кръг, а искам да има и разклонения. Но нещо не мога да се ориентирам кои от всички ще са подходящи за това.
    
   Мерси предварително.
  • От legohead
   Здравейте!
    
   Смятам, че ще е добре да обсъдим как да организираме нещата с влаковете за следавщите ни изложения. Честно казано малко ми липсваше ритмичното потропване на колела по релсите на последното изложение Разбира се си давам сметка, че последния път нямахме условията да ги подкараме, но се надявам занапред да разрешим това препядствие.
    
   От последното ни изложeние в Сердика център от тази година си спомням, че варианта със сменяне на батерии на PF влакове не е реализируема опция. Първо че излиза неразумно скъпо да купуваме самите батерии, второ че отнема страшно много време самото им сменяне. И дума да не става да го правим отново!
    
   Та затова ви моля да обобщим:
   С какви и колко релси разполагаме сумарно? (в това броя най-вече Боби и Жоро В.)
    
    
    
   Колко от тях са 9v и колко са PF
   Какви мотори за влакове имате: отново колко от тях са PF и колко 9v стандарт.
   Как да захранваме влаковете по макетите оттук нататък: разполагаме ли с достатъчно LiPo батерии за влаковете или трябва да мислим 9v захранване с постоянен ток по релсите.
   Някой има ли нужда от ремонт на порведени влакови мотори, смяна на кабели и т.н.
    
    
    
   При нужда ще проуча подлежат ли на ремонт електрическите компоненти на 9v влаковете, и колко би струвала подмяната на неработещите части.
   Не на последно по важност място искам да разбера и кои от вас имат желание да предоставят влакове в движение за следващите изложения, и какво ще им бъде необходимо за целта.

   Ще се радвам всички влако-притежатели да споделят мнението си в тази тема!
    
   Списък на наличностите:
   8 бр. прави релси PF (Атанас, ...)
   20 бр. завои PF (Атанас, ...)
   1 комплект стрелки PF L+R (Атанас, ...)
   16 бр. гъвкави сегменти PF: (Атанас, ... )
   1 бр. мотор за влак PF (Атанас, ...)

  • От MetroiD
   Позволявам си да копирам post-a, с който отворих темата за ЛЕГО моделизма във форума на българските жп моделисти:
    
    
   Като за начало, така нареченият "L Gauge" (LEGO скала) е в мащаб от приблизително 1:38, ако за основа се вземе междурелсието на ЛЕГО релсите. Тъй като обаче ЛЕГО влаковете все пак са съставени от стотици/хиляди части, създалите им (най-често фенове, правещи собствени модели) могат да изберат различни размери, в които да строят. Разграничават се три основни размера в зависимост от широчината на моделите, като мащабът може да достигне от 1:24 до 1:70.
    
    
    
    
   История на влаковите ЛЕГО системи
    
   Компанията LEGO предлага влакове като част от продуктовата си гама от 1966г. насам. В 99% от случаите предлаганите сетове са ориентирани само и единствено към деца, поради което не са особено детайлни или реалистични. Въпреки това, през годините влаковете на ЛЕГО са предлагали както прекрасна функционалност, доближаваща ги до нивото на реалния жп моделизъм, както и официални сетове, ориентирани към възрастните фенове на ЛЕГО и направени с повече внимание към детайлите. Всички влакови системи на LEGO са "backwards compatible", т.е. новите модели винаги могат да се движат по стари релси, независимо от епохата. Обратното обаче не е възможно предвид разликите в задвижването.
    
    
   Първата система за задвижване на влаковете от ЛЕГО е 4.5V - използва батерии и се отличава с ниско ниво на реализъм. Допълнението й, въведено през 1974г., e системата 12V, която залага на електричество вместо батерии. За тази цел 12V добавя допълнителна (отделна) централна релса, която играе ролята на проводник (похват, познат от О скалата). До края на съществуването си, двете системи остават напълно съвместими. Локомотивите се задвижват от талига-мотор, която се монтира на мястото на немоторизираните колела, а системата за контролиране на функционалността по трасета включва голям набор от контроли. Въпреки че произведените от ЛЕГО влакове през този период са разнообразни, по-голямата част от тях представляват детски версии на влаковете на Deutsche Bahn. Характерен за епохата на 12V влаковете е реализмът при управлението на влаковите композиции, по който критерий те се доближават максимално до стандартния жп моделизъм. 12-волтовата система дава възможност за пълен контрол над скоростта и посоката на движение, светлините и звуците по трасето, превключване, работа на семафори и контролни точки.
    

   Един от първите "сериозни" представители на моторизираните влакове от ерата на 4.5V.
    

   Не толкова типичен, но затова пък рядък и ценен представител на 12V от края на епохата.
    

   , онагледяващо функционалността на 12V системата. 
    
   Въведена през 1991г., системата 9V опростява ЛЕГО влаковете, като за съжаление премахва голяма част от функционалността им. Остава само възможността за регулиране на скоростта и посоката и добавяне на светлини към влаковете, както и ръчно превключване на стрелките по трасето. За сметка на това, моделите от тази серия стават една идея по-комплексни въз основа на разширения набор от ЛЕГО части, поради което през този период излизат някои от 'легендарните' за ЛЕГО феновете влакови сетове, включително и монорелсови комплекти, които и до днес са огромна рядкост. Системата 9V е официално прекратена през 2006г.
    

   Смятаният и до днес за основополагащ по отношение бъдещото развитие на ЛЕГО влаковете 'Metroliner' - ръбат и осезаемо нереалистичен, но любим на всички ЛЕГО жп моделисти.
    

   в действие - 95% от влаковете в двата видео клипа са собствени модели, като същото се отнася и за сградите по макетите. 
    
   След кратък период на използване на батерии и инфрачервена връзка през 2006г., от 2009г. насам ЛЕГО използват своята нова универсална система за моторизиране, наречена "Power Functions", и за задвижване на влаковете. Отново директното електрическо захранване става невъзможно, като вместо това се използват презареждащи батерии. Системата премахва използването на еднакъв мотор-талига за задвижването на всякакви влакове, като така позволява по-реалистично задвижване, особено що се отнася до локомотивите с парна тяга.
    

   на един от най-новите модели ЛЕГО влакове. 
    
    
   Ключови влакови модели на ЛЕГО
    
   ЖП моделизмът, основан на ЛЕГО, има две измерения. От едната страна са феновете, предпочитащи да използват оригинални ЛЕГО модели в своите диорами и макети, а от другата са тези, при които хобито е задвижвано предимно от личното творчество и се основава на собствените творения. Разбира се, мирното съжителство не е проблем, като сивата зона в това отношение за много хобисти подлежи на лична преценка. През годините компанията е пускала на пазара някои сетове, които се смятат за особено успешни от гледна точка на придвижването на ЛЕГО влаковете към по-сериозна аудитория - поради това те често биват включвани в макетите дори и на най-заклетите customizer-и. Четирите най-сериозни такива сета са пуснати в специални серии от ЛЕГО в рамките на последните 8 години.
    

   Легендарният Super Chief на Atchinson, Topeka & Santa Fe е първият 'ексклузивен' влак на ЛЕГО, който официално е базиран на съществуващ модел.
    

   EMD GP-38 на Burlington Northern Santa Fe, пуснат на пазара след успеха на Super Chief.
    

   Комплект, предназначен специално за ЛЕГО жп хобисти, чийто основен модел е клас ÖBB 1089 na Австрийските федерални железници.
    

   Така нареченият "Emerald Night", очевидно базиран на Летящия Шотландец - LNER Клас А3 Pacific.
    
    
   Разбира се, всички от гореизброените модели търпят доста 'доизпипване', за да се доближат максимално до оригиналните си първообрази. Въпреки това, пускането им на пазара представлява решително нова стъпка в маркетинговата политика на ЛЕГО, която е възприета като жест към възрастните ЛЕГО жп хобисти - и допълнителен стимул за развиване на хобито и доближаването му към сериозния жп моделизъм.
×