Schmendrick Публикувано Октомври 3, 2023 Share Публикувано Октомври 3, 2023 https://rebrickable.com/mocs/MOC-113669/MartinDesign/lego-dragon-moc/#details Ето го завършения модел, крилата в крайна сметка решихме да са от картон, поне за момента. Честно казано, ако бях осъзнал по-рано, че тези 117 шипа в дарк ред ги има само в 4 сета и ще бъде такава хамалогия да ги набавя, може би нямаше да се навия да го правя това, но може би това е урок за вбъдеще да разглеждам малко по-внимателно. За модела - мога да напиша цял пътепис за простотиите, свързани с него, но ще гледам да бъда максимално кратък. Първо и най-вече - това не е нещо, което човек кротко и спокойно може да седне и построи. За разлика от официален лего сет и дори от други 3rd party инструкции, се налага прилагането на едно не особено популярно действие за 2023та - мислене. Какво имам предвид? Самите инструкции са доста user unfriendly и цялостното преживяване не би могло да се нарече релаксиращо по никакъв начин. Нормално е в такъв случай да има моменти, в които не всяка стъпка е описана в 4 слайда все едно строителят е полу-малоумник и дори при сглабяне на едно и също нещо (или дори подобно нещо) да няма прекалена детайлност. Това за мен лично дори е плюс. Но... Доста често се случва авторът да ти поднесе 5-6 лота части, след което ти показва картинка където се слагат на модела, но от другата страна спрямо изгледа на модела. Как точно въпросните части влизат една в друга и как точно се слагат върху построеното до момента, това е за вас и вашето въображение да разгадаят. И това не е 1 или 2 пъти. Отделно крилата, макар да има шаблон в инструкциите и някакво подобие на guide, реално не могат да влязат в модела както е посочено. Наложи се да прилагам немалка доза творчество и инженерна мисъл, за да постигна сегашното им състояние, макар асистентката ми да се бе постарала да ги направи както е показано. Така че ако очаквате да влязат като с лубрикант - ми не, няма да стане. Към самият край се строи главата и опашката, за тях се ползват общо 4 големи шнура, твърди маркучи, всеки по 25 см дълъг. Голяма част от тях потъват в тялото, но да бъде реализирано това хич не е проста работа. Накратко, наложи се да разглобя половината модел, за да влязат като хората. Беше забавно. Самите инструкции са пълни с различен вид неточности и дори фрапантни грешки. Не, не се ебавам. Щеше ми се да бях почнал да ги записвам от самото начало, за да ги опиша подробно, но наистина не очаквах да са толкова много, така че ще спомена каквото си спомням. В ребрикъбъл инвентара определени части са дадени с един цвят, а в инструкциите са други. А има значение какъв са, поне в 50% от случаите. Примерно в инвентара - 57909b го дават в дарк блуиш грей, в инструкциите - дарк браун. Има огромно значение да са именно дарк браун. Или 4623 са дадени в черно, в инструкциите са кафеви, а всъщност по-скоро трябва да са черни наистина. Има също части, които в инструкциите са нужни, а в инвентара ИЗОБЩО ГИ НЯМА. Мисля, че въпросните части бяха: 2х Slope, Curved 4 x 1 в дарк браун - в инвентара ги няма изобщо в такъв цвят Bar 1L with Clip Mechanical Claw - Rounded Edges - трябват доста такива, но така и не видях да са листнати. Продължавам... Има пръчки в модела, които са мисля 5-6 различни вида, може и повече, но много от тях с 1 стъд разлика. В самите инструкции не ти казват кои къде да ползваш точно. Показва картинки, но имайки предвид че разликите са малки, трябва да се гадае. Те се ползват за крилата и е важно, освен това е трудно да се разбере сбъркал ли си или не. Сигурно нещо забравям, но ако някой смята това да го прави след мен - първо да ми се обади, за да го подготвя психически и второ - успех! Макар финалният продукт да е добър, доста задоволителен като цяло и на моменти дори може би брилянтен - цялостната форма и облицовка на тялото и главата особено, не знам дали някой нормален човек би си го причинил това и после да остане "очарован". Особено ако не сте от хората тип "колкото повече нещо се опъва, толкова повече се озлобявам да направя така, че да стане", мисля че накрая човек ще остане с горчив вкус в устата. Аз лично, бидейки част от гилдията на горепосочените хора, съм доста доволен, защото въпреки всичките лайна сервирани от автора, моделът ми изглежда прекрасно и ще му се радвам изложен вкъщи. Благодаря на тези, които по един или друг начин помогнаха за изпълняването на този проект, къде съзнателно, къде не съвсем. Благодаря и на себе си, че е приключен. 7 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Duh5 Отговорено Октомври 3, 2023 Share Отговорено Октомври 3, 2023 Абсолютна психария е модела и нямам търпение да го видя на живо! Знам реално колко зор е с частите а като чета и билда е бил забавен:) Браво! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
LUIDGY Отговорено Октомври 3, 2023 Share Отговорено Октомври 3, 2023 Браво много е як модела-харесва ми и цветово и това, че е доста голям Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mamun Отговорено Октомври 4, 2023 Share Отговорено Октомври 4, 2023 Леле не очаквах крилата да са толкова огромни. минифигурката се губи между тях Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stormfury Отговорено Октомври 4, 2023 Share Отговорено Октомври 4, 2023 Много яко изглежда! И е огромен! Това на някое изложение ще обере всички точки! Поздравления за нервите да го направиш! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
sensimasensi Отговорено Октомври 4, 2023 Share Отговорено Октомври 4, 2023 Супер е станал, според мен трябва да го коментираш това към автора, за да си оправи(ако иска) грешките. Но пък колкото и нерви да сси хвърлил, ако резултата те кефи, тогава всичко е наред. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Schmendrick Отговорено Октомври 4, 2023 Автор Share Отговорено Октомври 4, 2023 преди 2 минути, sensimasensi написа: Супер е станал, според мен трябва да го коментираш това към автора, за да си оправи(ако иска) грешките. Но пък колкото и нерви да сси хвърлил, ако резултата те кефи, тогава всичко е наред. Тагнал съм го в инстаграм и съм писал в ребрикъбъл, че има много грешки, хората да знаят, но то този модел е от преди 5 години някъде, не знам човекът ни дали е жив, ни дали все още се занимава с лего. За момента не отговаря по никакъв начин. Исках да подчертая проблемите за членовете на клуба, понеже и други сиурно ще го сглабят някога. Иначе всички останали да се оправят. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mamun Отговорено Октомври 4, 2023 Share Отговорено Октомври 4, 2023 Преди 1 час, Schmendrick написа: Исках да подчертая проблемите за членовете на клуба, понеже и други сиурно ще го сглабят някога. Иначе всички останали да се оправят. Ако си намерят шипове. Ти ги изкупи всички Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Schmendrick Отговорено Октомври 4, 2023 Автор Share Отговорено Октомври 4, 2023 преди 7 минути, mamun написа: Ако си намерят шипове. Ти ги изкупи всички Има много останали, ама са под 10 бр. на магазин, а другите са извън ЕС. Както казват Майсторите от филма "Топло": СОРИ! 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts