Jump to content

Powered up към Power functions конверсия на кабели

legohead

Recommended Posts

Здравейте,

От новия бюлетин на SBRICK забелязах, че са пуснали преходници от Power Functions към Powered Up.
Тоест, с помощта на тези преходници бихте могли да монтирате досегашните ел моторчета към новия bluetooth приемник:

Цитат

"The Power Functions to Powered Up Adapter helps to convert LEGO Power Functions/9V system to the Powered Up system."

Линк към официалната страница на продукта:
https://sbrick.com/product/pu-control-adapter/

PV-Productions-Powered-Up-Adapter-v1.png

PV-Productions-Powered-Up-Adapter-In-use-v1-1024x533.png

Видео ревю:

*It is important that (using the PF to PU adapter) you will not be able to use the L and XL PF motors as a servo!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз това гледам в момента.
Преходниците се произвеждат от PV-Productions.
Авно адаптерите имат някаква електроника, която осъществята съвместимостта м-у старото поколение мотори, и новото.

Цената и за мен е отказваща, тъй като не мога да се сетя за приложение, което както ти каза не може да се реши като просто си взема от новите PU мотори (още повече че са аналогични като параметри).

Другото което се чудех е дали с тези преходници може да се вържат PU мотори към SBRICK, и изглежда може, със следната забележка:

*It is important that (using the PF to PU adapter) you will not be able to use the L and XL PF motors as a servo!

Но отново при тази цена, ще е по-изгодно да се ползва Control + приемник, вместо адаптери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 years later...

Здравейте:

Рових се не -малко в нета , но основното , което намерих е препратки към нещо подобно , обаче използвано само и единствено за влакчета.

Имам Ауди Е-Трон , обаче искам да използвам двата бъги мотора , с които разполагам , тук Powered Up 4-port модула се оказа една идея по-сложен от колкото очаквах , както и като цяло цялата концепция на Powered up серията.  В смисъл ,че има следене на обороти на моторите , претоварване , реверсирането става по основните два кабела - не през 4-те както на Power Functions

На пазара има готови такива кабели , не е нужно да се "открива топлата вота", обаче сумата от 15 до 25$ ми е някаква психическа бариера за 30см кабел с два накрайника и евентуално две съпротивления сложени някъде по веригата ....

Ако някой от вас е правил нещо подобно или вече съществува тема изцяло технически насочена , може да я сподели.Аз тепърва ще експериментирам с направата и функциалността на подобен тип преходници , защото искам както от PW  към PF , така и обратното да могат да се използват от PF към PW.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей и добре дошъл в нашия форум!

Аз лично не съм правил подобна конверсия на кабели, но в този сайт има много подробна информация за кабела и протокола за комуникация. Там ще намериш и много друга информация за електрониката на Лего, моторите, сензорите, Mindstorms и тн.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Power Functions to Powered Up Adapter

Редактирано от gibona
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, 3dwarman написа:

Здравей и добре дошъл в нашия форум!

Аз лично не съм правил подобна конверсия на кабели, но в този сайт има много подробна информация за кабела и протокола за комуникация. Там ще намериш и много друга информация за електрониката на Лего, моторите, сензорите, Mindstorms и тн.

Благодаря ,

Точно от този сайт прегледах някакви неща , конкретно подредбата и какво представляват самите куплунзи и прочие. Това е и една от причините да пиша тук на наша земя , ане в някой чужд форум.

преди 4 минути, gibona написа:

Да знам ги и затова съм ги цитирал в поста си ,че не виждам смисъл да дам толкова много пари ,че и доставки и цялото чакане . 

Чакам от китай по два кабела от двата вида за да ги използвам за "донори" за бъдещите експерименти .

Другото , което със сигурност ще направя е някаква конверсия с батериите , вместо 6хААА на 9V  общо ще пробвам клетки 18650 на 3.7V последователно свързани 3броя(имам цял сет от батерии от стара тротинетка). Мисля ,е щом контролерите на вкалчетата са ок с това напрежение - няма да има проблем с този конторлер 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Знам ,че е стара темата , един да поръчаме - останалото е ясно винаги и всичко може да се дублира/копира.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет,

Съдейки по тази страница адаптера не се предлага

Screenshot_20231017-181628.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може би е добра идея темата да се слее с другата подобна тема, по която също си коментирал.

Ще следя с интерес напредъка ти по въпроса. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз прегледах цените на новите PU женски и мъжки конектори в Aliexpress и не бяха много ниски. Тоест дори човек сам да си направи кабела, няма да е много евтино.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да - затова ще видя какво мога сам да сътворя. Знае се ,че като цяло нарочно са направени два стандарта , оригинален преходник няма , има малко тънкости при направата му и спекулират с това .

Като цяло това , което обмислям просто да срежа през средата мойте кабели и на двата вида да направя междинен модул за двата варианта и съответно цялото нещо да е на бърза връзка - вариант 1 оригинален, вариант 2 PU/PF , вариант 3 PF/PU.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След малко игра с китайските моторчета , първото нещо,което разбрах е ,не само ,че са обърнали кабелите , не използват двата крайни както навсякъде в Лего , Ами въобще не използват останалите два .

П.п. къде качвате снимките ,че само 1мб малко трудно да ги конвертирам ?

IMG_20231019_183936.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 16 часа, Д.К. написа:

П.п. къде качвате снимките ,че само 1мб малко трудно да ги конвертирам ?

Ще погледна уикенда дали мога да увелича този лимит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

Позволявам си да ти отговоря в тази тема, макар че слагам цитат от друго място:

Преди 1 час, Д.К. написа:

* * *
Контролерчето вътре беше само за два мотора с някаква мижитурна батерийка (има опция за двойно-тройно по-голяма) но явно за да е евтино беше сложена на половина. 

* * *

заради него правя опити да преправя PF конролера да може да работи с бъги мотори , защото искам да си спретна едно компактно дрифт автомобилче с достатъчна бързина и ъгъл на завиване ( при малко повече късмет хахах)

По тази тема,

Допускам че е възможно да си много по-наясно от мен, предвид че си електротехник, но все пак - имай предвид че Buggy мотора има доста висока консумация, и не всеки "battery box" ще може да ги задоволи.

Опасявам се че LEGO Powered Up Technic Hub може да не се справи със задачата.

Можеш да прочетеш сходна дискусия в EuroBricks тук:

https://www.eurobricks.com/forum/index.php?/forums/topic/188171-buggy-motors-with-powered-up/

Цитат

From: KBalage (RacingBricks), November 6 2021
You won't be able to use the full potential of the buggy motor, power will be cut at moderate load already. If you want to mix PU with buggy motors then BuWizz 3 is the best way to go.

Едно възможно готово решение е закупуването на нишовия контролер "BuWizz", който има преимуществото че е съвместим с Buggy Motor.
Дори пуснаха в продажба своя версия:
https://buwizz.com/shop/buwizz-motor/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да , бях я чел тази тема , знам за контролера наречен 3.0 обаче цената му е един път ...Те навсякъде пишат ,че този контролер не си струва парите ,  но понеже е единствения който обединява двата типа и е незаменим ..Цената му е х2 на всичко останало ..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дано не ви оцам темата, но това ми излезе днес от една от влаковите лего групи.

Някой знае ли за какво ще се ползва това ?

https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?S=88019-1&name=LEGO USB Power Adapter&category=[Power Functions][Powered Up]#T=S&O={"iconly":0}

Има хъб който има usb, че да има възможност да се зарежда ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове