Jump to content

Програма за планиране оформлението на града - Track Designer

legohead

Recommended Posts

На 4/7/2017 at 12:28, legohead написа:

Здравей!

Има една програма наречена Track Designer. Основната и цел е създаване на ЖП линии, но може да се ползва и за план на градски макети

td20.gif

track_designer.zip

Eто и какво посочва Google като съвети за ЖП макети:

http://www.brickpile...#track_designer

още веднъж линка:

track_designer.zip

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 7 months later...

А тук съм качил track designer layouts на всички макети, които сме правели досега.

Двата файла [standard] са предложенията ми за алтернативи на клубен стандарт за бъдещи градски макети. Дълбочината на макета в единия случай е малко под 2 метра - общо 6 baseplates + 3/4 ж.п. трасета - което мисля, че е оптималното решение: ще можем да слагаме по един "празен" baseplate между модулните къщите (със паркове, сцени и т.н. - така градът ще изглежда много по-жив), както и да побираме по-обемисти конструкции (Военният Клуб на Жоро е 3х3 baseplates, моята варненска гара също ще е толкова, строителната площадка на Наско също си е бая голем'шка).

Алтернативата е решението с дълбочина малко под 1.2 метра - общо 4 baseplates + 3 ж.п. трасета. Можем да го прилагаме при по-малки градски макети; примерно когато вадим само модулните къщи.

Друг важен аспект в стандарта: чрез използване на ухо / "обръщало" в двата края на линиите ще си спестим нуждата от пълни loop-ове за всяко едно ж.п. трасе - аз лично смятам да използвам този подход при трамваите. Късото съединение, което се получава при ползването на ухото с оглед връщането на електризирано трасе към обратен полюс, може да се предотврати, ако правата релса преди разклонението се "обезопаси" - с ползването на малък сегмент, който да не се свързва с металната част, идваща от разклонението. За сметка на спестяването от релси и пространство обаче, едно пълно трасе с две уши в двата края би изисквало общо 3 speed контролера - по 1 за всяко ухо и поне 1 за участъка по средата... Към момента аз разполагам с точно толкова, но пък поне speed контролерите не са особено скъпи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 years later...

Здравейте,

при реденето на дисплея Град в МОЛ Марково Тепе, Алекс ми показа на един лист А4 - как е оформен самият град.

Интересуваме каква е програмата, чрез която лесно можеш да си оформиш отделните плочи при зададени размери?

Освен това имаше много добре направени картинки на различните пътища и реално имаш план в миниатюра как да подредиш Града.

Предполагам, че това дори и на ЕКСЕЛ би могло да се направи, но при условие, че имаш картинките на различните видове основни Лего плочи.

В момента само гадая как е направено това? Моля, за някаква информация и насоки!

Това ми трябва, тъй като ще ми е по-лесно да планирам изчислявайки колко плочи и пътища ще са ми нужни.

На мен ми е ясно, че ще са много, но като имам възможност да си начертая една скица ще ми е по-лесно да си представя и сметна всичко.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет, схемата на града е начертана на AutoCad, буквално за минути. Предполагам че може да се направи и с LDD(lego digital designer) или някоя от другите програми за лего. Аз лично не съм си играл още, достатъчно с лего програмите,за това може би някой друг ще даде акъл.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей!

Има една програма наречена Track Designer. Основната и цел е създаване на ЖП линии, но може да се ползва и за план на градски макети

td20.gif

track_designer.zip

Eто и какво посочва Google като съвети за ЖП макети:

http://www.brickpile...#track_designer

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет, схемата на града е начертана на AutoCad, буквално за минути. Предполагам че може да се направи и с LDD(lego digital designer) или някоя от другите програми за лего. Аз лично не съм си играл още, достатъчно с лего програмите,за това може би някой друг ще даде акъл.

То ясно, за програмата в твоя случай AutoCad. Аз пък разцъквам 3 програми на Adobe - Illustrator, Photoshop и Indesign, но основната ми цел бе как да ползвам за шаблон миниатюрна картинка на отделната Лего плоча. Подредбата после с програма е сравнително лесна.

Здравей! Има една програма наречена Track Designer.

Това ми бе попадало някъде из нета, но не обърнах чак такова внимание поради това, че е свързана с ЖП линии. Само, че подсказката ти може да се окаже най-удачният вариант. Ще разуча постепенно тази програма.

Поздрави и благодарности за отзивчивостта!

Редактирано от kikoleppard
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

нп, пак заповядай!

ще те помоля като използваш цитати махай дълги текстове, че тамата става много дълга :)

и без цитат когато отговаряш на предходен коментар мисля че се разбира. Не го приемай като критика - придържам се към този стил с цел темите да са по-пригледни за четене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове