Jump to content

Неоригинални и оригинални части в МОКове

DOSTIN

Recommended Posts

Duh5: Тази тема беше извадена от друга тема след този пост: 

Като човек правещ мокове, не мога да си замълча и да не изкажа възхищението си от това което си направил! Определено е с огромен УАУ ефект и доста работа стои зад това. 

Можеш ли да споделиш повече за колко време и части е отнело това чудо (за пари не смея и няма и да питам). 

Какви техники и части си използвал, някои от вложените части виждам за първи път като форми и цветове? 

Поздравления още веднъж! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За по малко от година но разполагах с огромно количество черни тухлички и докупувах предимно тези с релефната тухличка и стенните панели с прозорчето,.Не подбирах цветове защото поне една трета аз съм ги боядисвал  и има доста Алиекспрес легго😄и почти без рязане 😄както винаги

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, bubacca написа:

За по малко от година но разполагах с огромно количество черни тухлички и докупувах предимно тези с релефната тухличка и стенните панели с прозорчето,.Не подбирах цветове защото поне една трета аз съм ги боядисвал  и има доста Алиекспрес легго😄и почти без рязане 😄както винаги

Варварщина !!! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уоу, като срок за изпълнение на такъв мащабен МОК, като предполагам, че имаш и друг живот и ангажименти, това е невероятно, поздравления! 

Относно останалата част, боядисване, рязане и Алиекспрес, мен лично ме разочарова това, защо, човеко защо? 

В крайна сметка това е МОК и Лего, това означава, че ако нещо го няма или не се получава, може да си измислиш нещо друго, да направиш компромис и да използваш това, което съществува от Лего... Оценявам усилията, но не разбирам тези модификации, това за мен не е Лего творчество, отвъд това което е Лего и което само по себе си е изключително впечатляващо... замъци и от кибритени клечки има, защо не включиш и тях, кибритените клечки... правят и текстура и т.н.? Лично като човек правещ Мокове, и ако не за друго, то поне за това смятам имам право да давам съвети, имам предизвикателство/предложение за теб. Позволи си да опиташ и да направиш, "несъвършен" МОК с каквото е възможно и налично от ЛЕГО части към момента когато го правиш, въпреки трудностите, казусите и забавянето, което би предизвикало това, щом си си позволил лукса да създадеш такъв МОК, би трябвало да можеш и да си позволиш, това което ти предлагам. Може да опиташ, да не се получи и да кажеш, че не е твоето и това е също ок. Но в моите лични представи, с манипулациите, които си извършил, лично аз, не мога да приема такова творение за официално създадено и можещо да участва в официални събития с Лего, оценявайки неговите качества, разбирам, че това не би било забелязано от масовия зрител и ценител на Лего, но все пак... 

ВАЖНО: Това е ЛИЧНО мнение и отношение към Лего творчеството и не ангажира никого и никоя организация да го припознава са свое лично! 

Надявам се, 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Личните творения (МОC) на теми дракони, пирати и cyberpunk са пълни с въжета, макари, рязани платна и крила за летящи твари. Официалните лего склуптури, всичките са лепени и са натъпкани с конструкция за здравина. Лего ЖП моделизмът е отвсякъде рязан, лепен, и пълен с неоригинални части ; 3D принтове и къстъм стикери. Повечето фотографии, които виждаме в интернет пространството са само закрепени по някакъв начин части за снимката и въобще не са стабилни за пренасяне или излагане на изложения, те по-скоро са Internet Art.

Това наистина е твое мнение и добре че не решаваш ти, какво може да участва в официални събития с Лего.

Лично мнение!

Пропуснах да споменa стотиците хиляди произведени на шплицовка и 3D принт оръжия във военната тематика. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, KAGPID написа:

Личните творения (МОC) на теми дракони, пирати и cyberpunk са пълни с въжета, макари, рязани платна и крила за летящи твари. Официалните лего склуптури, всичките са лепени и са натъпкани с конструкция за здравина. Лего ЖП моделизмът е отвсякъде рязан, лепен, и пълен с неоригинални части ; 3D принтове и къстъм стикери. Повечето фотографии, които виждаме в интернет пространството са само закрепени по някакъв начин части за снимката и въобще не са стабилни за пренасяне или излагане на изложения, те по-скоро са Internet Art.

Това наистина е твое мнение и добре че не решаваш ти, какво може да участва в официални събития с Лего.

Лично мнение!

Пропуснах да споменa стотиците хиляди произведени на шплицовка и 3D принт оръжия във военната тематика. 

Така казано Киро ще кажеш, че всички мокове, снимки и не нам си какво са изплякани така както казваш. Има и много, които въобще нямат това, което споменаваш. Склуптурите да, залепени са, но не са рязани части и боядисвани. Да залепиш къстъм стикер на стена от тухлички не е като да боядисаш част. За снимките също не съм съгласен, има много фотографи, които снимат без всякаквите изкелефенчени неща. Какво лошо има в това даден МОК да не е супер стабилен, а да е до толкова стабилен за да стои за дисплей, за изложение се разглобяват на 2-3 части и се сглобявят после, много сетове също така се пренасят за изложения. Не виждам нищо лошо в това, което е казал Достин, някаква дискусия да се води, аз също не съм фен на този метод, който прилага бубака, но да грандиозно изглежда и евала за труда. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз от моя гледна точка може да кажа следното: не съм човек, които моква Лего творения, но това не значи, че не харесвам подобни и не правя евала на такива хора творци. Смятам, че хората, които го правят са едно ниво над мен, но аз лично ако след време правя нещо подобно ще се старая всички части в него да са на Лего оригинални и не преправени. Не искам с моето мнение да ме разбирате погрешно. Не омаловажавам на никои творенията и предполагам, че много от нещата не могат да се направят без да се пипнат някои части, но пак казвам, че аз лично бих търсил варианти в които всичко е оригинално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз като по-невеж не съм запознат, но може би някое старо куче ще ме просветли: Дъ Лего Груууууп имат ли официално становище по темата?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом TLG не ни позволяват на изложения да ползваме картинки на минифигурки по постерите - значи ние можем да ползваме боя за някои части. Имам 0 притеснения да покажем големия дракон макар крилата да не са официално напечатани от лего (поправи ме @Schmendrick ако греша?). 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 минути, Duh5 написа:

Щом TLG не ни позволяват на изложения да ползваме картинки на минифигурки по постерите - значи ние можем да ползваме боя за някои части. Имам 0 притеснения да покажем големия дракон макар крилата да не са официално напечатани от лего (поправи ме @Schmendrick ако греша?). 

Никаква идея нямам какви са им изискванията за изложения и какви са наказанията за нарушаването им,  затова питам. Драконите са направени от НЕОФИЦИАЛЕН ЛЕГО картон. :D

Иначе драконът - хайде да направим голям Касъл дисплей с няколко замъка, гора, армии, и да сложим и дракона, мисля че ще е много готино за всички.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпрос на вкус казало кучето и ...

Аз лично не се свеня на ползвам 3rd party части, които не се предлагат от лего като вид, цвят и/или са на безумни цени в BL.

Скорошен пример:

От това ми трябват 4 броя

https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=3680&name=Turntable 2 x 2 Plate, Base&category=[Turntable]#T=S&C=86&O={"color":"86","rpp":"100","iconly":0}

Ами сори ама .да го д..  с тия 20-25 лева на бройка. Ей го на :

image.thumb.png.068edc3e0e32ed7330c5076d6b5509ce.png

и 3 долара доставка до България.

Koзи:

https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?P=95341pb01&name=Goat with Black Eyes, Dark Tan Horns and Medium Nougat Spots Pattern&category=[Animal, Land]#T=S&O={"rpp":"100","iconly":0}

image.png.efda53c8bbc04bc349f1ff30f0e70665.png

Релси:

https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?S=7996-1&name=Double Crossover Track&category=[Train][Supplemental][RC Train]#T=S&O={"rpp":"100","iconly":0}

image.png.87730db9081e381ea3e99066617ccfb8.png

BTW По всички влакови диспеи се ползват къстом релси.

Кой е глобалния спонсор на Brick Train Awards ?

https://www.bricktrainawards.com/sponsors/

TRIXBRIXX - АНАТЕМААААААААААААА !

image.png.7e99f5fa236bb5cafe726f1ca89de108.png

Уникален хъб ! Разпознава се и от Brick Automation Project.
Когато лего създадат нещо подобно - да се обадят

Ако на Великата Лего Корпорация не и изнася - не държа да показвам нещо на изложения.

Сигурен съм че и @bubacca не прави замъци да ги показва на изложения.
Може и без изложения.

P.S Всички LUG-oве масово пълнят MILS плочите с неоригинални 2х2 тухли отдолу, защото са по-евтини

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 9 минути, Schmendrick написа:

Иначе драконът - хайде да направим голям Касъл дисплей с няколко замъка, гора, армии, и да сложим и дракона, мисля че ще е много готино за всички.

Ми не е като да не можем да го направим, имаме всичко необходимо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки си строи както намери за най-добре, за да постигне желания от него резултат. Ако на някой му се свиват топките, щот друг е отрязал някаква част, то това си е негов проблем. Аз лично избягвам да правя такива неща, но ми се е случвало 2-3 пъти да правя нелегални сглобки или да ползвам малко лепило и конец за повече фрикция между частите. 

олееее много якоооо.... олеееее рязал си...... олееее чай ти дам ненужен съвет

лично мнение

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• mamun changed the title to Неоригинални и оригинални части в МОКове

Аз пък съм против неоригиналните части в творенията. Не веднъж ми се е налагало да купувам супер скъпи части, което не е готино, но предпочитам така.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, KAGPID написа:

@LUIDGYТи си от ЖеПеТо, скоро ще се пречупиш хахаха !

Не ме познаваш-шанса да се случи това е равен на 0%😀

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То е ясно че всеки ще си прави каквото си иска и така трябва да бъде. Иначе дали може или не може по изложения да се ползват, лесно може да се разбере със сигурност, пуска се запитване в https://lan.lego.com/ и хората ще си кажат, но те така или иначе каквото и да кажат пак няма значение де. 🙂

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересна тема.

Отговора си го взима всеки сам за себе си на база какво цели като краен резултат и аудитория.

Ето моите размишления по темата:

Ако човек иска да публикува модела си в LEGO ideas, примерно, разбира се е задължен да ползва само официални елементи.

Това е така, защото иначе творението му няма да отговори на условията за ревюиране на предложения модел.

Ако крайната цел е завършване на внушителен авторски модел (например крепост с гореми размери и главозамайващи детайли), то автора има следния избор:

- Да се придържа към само оригинални елементи, произведени във фабриките на TLG,

- Или да използва алтернативни източници, които предлагат конкуретни цени например.

В първия случай няма какво да коментираме.

Във втория е възможно да се намалят разходите, сроковете и т.н. свързани със завършването на проекта. Дали от това страда "качеството" на самият модел, предвид че не е правен с търговска цел - поне аз не виждам по какъв начин.

Ако с избора на алтернативни елементи автора може да постигне по-голяма производителност, то не виждам какво има за губене.

Смятам че е ясно, че автора би могъл да постигне същия резултат и използвайки само оригинални части, но това би му струвало значително повече време и финанси, които надявам се ще се съгласите, няма да му се изплатят.

Разбира се ако модела е правен с цел продажба или конкурс, който изрично налага ограничение да се използват само оригинални компоненти, то тогава ситуацията е друга, тъй като очакванията са различни.

Това което искам да кажа е, че не бих съдил някой за това какви избори е направил, тъй като може да има различни цели от моите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моето мнение в няколко изречения:

Всеки разбира се може да си прави каквото прецени и да постига различни резултати спрямо това на база на личните си преференции, бюджет, цели и т.н.

Но според мен ЛЕГО МОК, модел, творение е нещо, което съдържа само ЛЕГО части така както са произведени в завода.

Естествено, ако отрежем така чертата, тогава е драконът не е ЛЕГО мок, защото ползва картон вместо тухлични за крилата. Но все пак има резон да се спори, че са само едни крила и нищо друго, нали? Но къде е границата? Колко фейк части са ок, а пък от колко вече не е ок? Ако отрежем 1 брик е ок, ама ако са 37 не е ок ли?

В крайна сметка ако Дъ Лего ГрУУп не ги интересува този казус и нямат становище написано черно на бяло (а то така ли е?), то има ли значение това изобщо за нас?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уау,това вече прилича на война между Консерваторите /подръжниците на чистото Лего/ и Рационализаторите/лигата на режи лепи и боядисвай/😄И двете гледни точки имат право но за тези които правят мащабни мокове консерватизмът е лукс . Ако използвах само официални сглобки и оригинални части то вероятно последните фигури на най голчмият ми замък щях да си ги закупя с първата пенсия да не говориме как изобщо би изглеждал като цяло. всички сме виждали мокове каправени със всички налични чарколяци без подбор на цвят микс от цветове и трудно различима форма . И така както имаше коментар по на горе щом не е с комерсиална цел всичко е позволено!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 1 час, bubacca написа:

Уау,това вече прилича на война между Консерваторите /подръжниците на чистото Лего/ и Рационализаторите/лигата на режи лепи и боядисвай/😄

Мен ми прилича на нещо съвсем друго, но ще спра до тук, за да не става напрегнато ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И сега хайде любителите и враговете на Алиекспрес познайте коя фигурка е оригинал?

413857546_253921624243975_57862847218055696_n.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готово, жената :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И двете са от чичи Али :D Лявата нещо май е прихванала от Playmobile и май му дължеят ръцете или е просто от снимката. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове