Jump to content

Боядисване на части

inflames678

Recommended Posts

Тъй като исках да си оцветя няколко клонинга на стар ларс и се заинтересовах леко на тази тема. Но не знаех точно как да направя боята да не се трие както и да мога да я нанасям достатъчно тънко за да стане реалистично. На няколко места прочетох че трябва преди това да се махне най-горният лъскав слой на легото. Затова някой предлагат частите да се топят в чиста вода за няколко часа , или във веру тъй като веруто било за мазни неща за каквто се смята и най-горният слой .Пробвах и двете неща но не виждам промяна в легото - все още си блести. Затова го сложих в спирт и с малко търкане оригиналната принтираната боя на легото се изтърка :lol: Мислех да пробвам и с някои препарат за мие на под или стъкла но ще видим какво ще стане .

А за самото боядисване видях че някой хора препоръчват някакъв вид бои който са за други пластмасови фигури(забравих точно марката на бойте :lol:)

защото другите не били толкова плътни та затова просто си взех перманентни тънки маркери с който не става чак толкоз зле тъй като маркера е писец ,тоест можеш да направиш доста финни неща но с повече търкане се трие . Мисля че ще трябва да намеря тези "професионални " бой но незнам дали си заслужава.Та ако знаете не6то по въпроса споделете :lol: .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

лично аз не към боядисвал каквито и да е детайли върху пластмата. Предполагам в eurobricks ще намериш информация по темата. Имай предвид, че задачата с която си се захванал има своите тънкости.

Ето какво мога да ти кажа за общият случаи на боядисване:

За да нанасяш боя върху каквато и да е повърхност, трябва преди всичко да почистиш повърхността от мръсотии. Най-честите такива са прах и мазнотии от пръсти. Също боята която ползваш трябва да е подходяща за пластмаса. Ако не си си свършил работата в тези две отношения, покритието което си нанесъл вероятно съвсем лесно ще се излющи.

Силно те съветвам, ако досега не си се занимавал с боядисване, първо опитай върху ненужен пластмасов предмет.

Колкото до покривността - различните бои имат различна покривност, тоест плътност (не-прозрачност). Ако 1 слой не е достатъчен, нанеси втори, трети и т.н. След всеки слой остави нужното на боята време да изсъхне - обикновено тези неща са обозначени на опаковката.

Предполагам боите за сглобяеми моделчета (например Revell) ще са съвсем подходящи за цвета. Не съм много вещ в тези модели, на времето така и не ме грабнаха. (За разлика от LEGO-то). Боите са с доста богата гама, могат и да се смесват. Продават се в съвсем малки метални кофички, и можеш да ги намериш в магазини за сглобяеми пластмасови модели. Това е което мога да кажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боите имат няколко недостатъка:

1. Има смисъл да си купуваш бои, ако ще ги използваш за много неща продължително време. Те не са съвсем евтини и само за няколко части не си заслужава.

2. Боите трябва да ги нанасяш с четка и то съвсем тъничка. Това е доста трудно, ако нямаш опит, най-вероятно ще ти се отплесва ръката и ще си развалиш частите.

3. Боята вероятно ще се нанася неравномерно върху гладките повърхности и при всички случаи ще ти се наложи да слагаш няколко слоя.

4. Ще се надрасква - работя често с всякакви бои, но до сега не съм попадала на такива, които да издържат на драскането, на което са подложени lego частите.

Струва ми се най-добре да използваш маркери, защото ако се откажеш от идеята ще можеш да ги изтриеш със спирт, а и няма да ти е толкова скъпо. Но и като цяло цапаниците по lego-то винаги личат от далеч, че са ръчна изработка и не изглеждат добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо благодаря за съветите и второ искам да споделя прочетеното за избегването на недостатъците на боята а и на самото боядисване:

1.може да се използва грунд , но доколкото знам това е възможно само за малко по-големи участъци :lol: :lol:

2.може да се използва лак - може би лак за нокти но забелязах че нанасянето му върху покртитие на перманентен маркер лака измива всичко

3.може да се използва специална тънка четка която не оставя черти

4.може да се използва лепенка (скоч) за направата на прави линии и други по финни елементи

Остава само да се намерят подходящите материали.За боите видях че Gamesworkshop и Testors са едни от добрите марки като за лего се използват техните акрилни бои.Също така първата марка предлага и книги с техники за минифигури и терени не специално за лего но сигурно може да се намери нещо полезно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оказа се че всичко си го има описано в ето този саит тук на англииски е, но всичко казано до тук е написано там много по-подробно и ясно.

Редактирано от inflames678
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз вече няколко пъти съм прибягвал до лепенето на черен изолирбанд (вид тиксо) върху LEGO части, с цел да променя цвета. Има и други цветове, макар да не са много. И като стана дума за лепенки, защо на видиш темате която написах по въпроса?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лепенките найстина са алтернатива, но особено като за части като каска или ръце на минифигурка става доста трудно.А на мен ми трябват горе долу точно тези части.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Пак да подхвана темата. Предполагам лепенка за ръка на минифигурка или пък за каска няма да е лесно да се направи, досега не съм пробвал.

Минифигурките с декорирани ръце за голяма рядкост. Сещам се само за Пантомима от колекционерските минифигурки серия 2.

Това би внесло доста разнообразие сред LEGO минифигурките. Ще споделя опит когато пробвам.

Благодаря ти за линка, непремено ще го разгледам в детайли!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 months later...

съмнявам се резултата да бъде траен. Специфичното при боята за яйца е, че е безвредна за консумация. Не се слави с добра покривност върху пластмаса или пък дълготрайност.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 6 years later...

Здравейте,
САМ реших да направя тази тема за да може да обмениме опит и мнения относно боядисването на части ,аз лично нямам никакъв опит но искам да боядисам колела за влак в червено ,нито знам как да подбера точното червено,нито знам каква боя да бъде (спрей/темперни бои/сухи пастели) .

Та споделяйте Камене :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като ми остане време - надявам се довечера - ще ви преразкажа разговора ми с Бубака за това какви спрейове ползва той.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече имам много опит в боядисването .Преди боядисвах само в 3 цвята (светло ,тъмно сиво и черно)а сега ползвам 6-7 цвята и става много добре , но само с една марка спрейове Belton Mollotow много добре покриват и не са с много вода за да потича , като изсъхне се разлива но пак е трудно да се получи без разлика с оригиналните части.Не знам дали ги има в Бг и колко са скъпи но тука са горе долу поносими 5паунда зз брой

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на първоизточника за споделената информация :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове