Jump to content

Въпрос относно LDCad


JoePsysky

Recommended Posts

Здравейте колеги,

Някой от вас занимавал ли се е с LDCad софтуерчето от LDraw пакета? Имам въпрос относно това как да си ъпдейтна базата данни от части, тъй като липсват нови части от 2017-та и не съм сигурен как да си ги ъпдейтна ИЛИ да добава специфични .dat части към лайбрарито. не съм сигурен дали може да се добавят, ама знам ли. Някой с опит в тази сфера? Само да спомена, че ъпдейтнах с последна версия, която е от този месец, но частите не се появяват вътре.

Мерси предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление не съм запознат. Предполагам че в официалния форум/сайт можеш да пишеш за този проблем.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, писах им и на тях снощи, ама никой още не е писал. Ще го измисля, и като стане ясно ще пиша и тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оправих се с този казус. След като си говорих със създателя на софтуера, което помогна донякъде, намерих как се прави. Не е трудно, но не е интуитивно, така че ще обясня с 2 думи ако някой иска да се занимава с този софтуер. Само да спомена, че за мен този софтуер е като че ли най-добрия, и с него може да се направи абсолютно всичко по моделирането, включвайки флексибъл части и тяхното точно напасване, правилно снапване, инструкции и така нататък. Просто е перфектен и дори съм направил един малък менюъл, в който съм споменал неща, които са полезни и може да помогнат на начинаещ човек да започне да си прави по-сложните проекти на LDCad. Ще го постна в раздела и ще съм на разположение за всякакви въпроси.

Сега за самия казус с добавяне на части, оригиналния пост във ldraw.org форума е този:

https://forums.ldraw.org/thread-22419-post-26346.html#pid26346

Набързо казано, трябва да се включат правилно 2 пътя към официалната и неофициалната библиотека в преференциите на ЛДКад-а. Само да спомена, че библиотеката всъчност е една обикновена папка съдържаща 2 под-папки ("parts" и "p"), пълни с .dat файлове, които са всички ЛЕГО части. След това частта се даунлоудва от http://www.ldraw.org/library/tracker/ само че трябва да се свалят и частите, които са свързани с нея. Примерно аз търсех 23801, страницата указва, че частта използва "депендънси" части, които трябва също да се свалят. Всички тези части са неофициални, затова трябва да стоят по правилните места в пътя към неофициалната библиотека. Копирах събдиректорията "p" от официалната библиотека в неофициалната, създадох и една "s" папка в неофициалната, точно както ми го изискваше списъка от required части тук:

http://www.ldraw.org/cgi-bin/ptdetail.cgi?s=23801

Това, което ми убягваше, е че всички тези части трябва да са в този Unofficial library path-а. Не опитвайте да ги сложите в официалната библиотека, защото бъгва програмата доста неприятно - снаппинг отиде на кино, започнаха някакви аномалии, странна работа.

Ако на някой му се наложи да работи с този софтуер и има проблеми, насреща съм за всякакви съвети. Ще постна и моя менюъл отделно за да може да съм полезен на всеки който започва сега да работи с LDCad.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

като пуслеш manual-a качи и 1-2 неща да видим как изглеждат:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Огс, няма проблем, на сайта на LDCad също има доста документация, но аз съм изкарал някои съвети за неща, които според мен са есеншъл, без да има нужда да се прочете цялата доста по подробна документация. Обаче все пак ще е добре човек малко от малко да е виждал програма за 3д моделиране (дори и само Lego Digital Designer, пак е нещо)

Иначе ето от сайта скрийншоти, изглежда ли ти познато моделчето :)

http://www.melkert.net/LDCad/preview

Едит: да добавя как може да изглежда модела после. Тази Миура съм я пресъздал на LDCad от МОК, минал съм я през LDView и накрая рендер на POV Ray. Лесно се прави и може да си вдъхнеш живот на виртуалнит модели

JT's Miura.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 22 часа, JoePsysky написа:

изглежда ли ти познато моделчето :)

http://www.melkert.net/LDCad/preview

 

Ах ти куче, знаеш къде да удариш:)

(за сведение, вчера оплаках света за един model team модел от 1991-ва, на линка горе се вижда:) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...
×
×
  • Създай нов...