Jump to content

Търся ЛЕГО каталози от конкретни години

Illuminatus

Recommended Posts

Здравейте и за много години. :)

Опитвам се да събера пълна колекция ЛЕГО каталози от 1999 до 2010, включително; интересуват ме само локални издания на български език във възможно най-добро състояние. Към момента търся следните сезони:

• 1999, август/септември (4321384-UK/RUM/BUL) – в отлично състояние (имам копие с леки забележки)
  • 2000, август/септември – в отлично състояние (имам копие с леки забележки)
  • 2001, януари – в отлично състояние (имам копие с леки забележки)
  • 2003, януари – в отлично състояние (имам копие с леки забележки)
  • 2005, август/септември – в каквото и да е състояние (имам копие на холандски)*

Ако ви се намират някои от изброените каталози и не са ви нужни, ще се радвам да ги купя.

Поздрави.

*Локалното издание за втората половина на 2005 би трябвало да е на български/румънски/турски, но може би изобщо не съществува; в BrickLink за 2005 на езици като гръцки, полски, словенски, унгарски и хърватски (т.е. по-второстепенни езици) се намират само entry-та за първата половина на годината, а за други години на същите езици се намират и H1, и H2, което ме навежда на мисълта, че този сезон по принцип го няма на български. И все пак, колкото повече хора го потвърдят, толкова по-добре.

Редактирано от Illuminatus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Готино начинание, желая успех! Винаги съм искал да направя нещо подобно но ми липсва организация..

Съвсем теоретично питане - звънял ли си на Комсед? Може и да имат нещо подобно като архив от който са склонни да продават?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ехааа, доста интересна идея. Успех с намирането на изданията.

Може да пробваш да звъннеш или посетиш Bo Hobby. @Antonio може удари едно рамо. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за бързите отговори!

В интерес на истината, преди няколко години ходих в централния магазин на Комсед на Тодор Каблешков и специално питах за това; потвърдиха ми, че имат архив от каталози, но не пожелаха да ги продадат.

Антонио младото момче от Bo Hobby ли е? Съвсем скоро ги посетих, всъщност, да попитам за стари рекламни материали на BIONICLE и им откупих един display case от 2006 в доста прилично състояние. За каталозите не съм се сещал да питам.

Виждам, че каталога за август/септември 2008 го има листнат чисто нов в BrickLink от румънски търговец. It's a start.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, @Bogoslovov

Интересен проект си захванал. Ако не е проблем, мога ли да попитам каква е целта и идеята със събирането на каталозите? Самото занимание е нишово и колекционерско, сигурно ще се съгласиш, което повдига въпроси, интересни въпроси, относно целта му. :)

Би ли разказал повече за идеята ти да почнеш един такъв hunt, както и какво по принцип те свързва с Легото като интерес?

Лек ден,

Knifebane.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да; от малък съм фен на класическото ЛЕГО, но поредиците, които ме разпалиха наистина, бяха constraction темите – започвайки от експерименталните Slizer и RoboRiders, през целите 10 години на BIONICLE и завършвайки с първата вълна на Hero Factory.

Каталозите, които търся, де факто покриват целия курс на тези поредици от – до. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Звучи много интересно, @Bogoslovov, тоест мога свободно (прости ми, ако греша) да предполагам, че имаш и подобна Лего-колекция? Slizer, RoboRiders, Bionicle, Hero Factory, сериите от късните 90, нали? :)

Тоест искаш каталозите да подкрепят колекцията ти? :) Мислил ли си, като ги събереш, да изложиш някъде колекцията (ако има такава), и/или да направиш снимки на каталозите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Knifebane, правилно предполагаш. Пълни колекции Slizer и RoboRiders сетове (плюс някои повтарящи се в mint състояние), над 100 BIONICLE сета и нито един Hero Factory сет, всъщност (тях по-скоро ги маркирам от уважение; само един титан от първата вълна ме интересува и сигурно ще го купя на някакъв етап).

Нямам планове да излагам колекцията си. Евентуално по-нататък, когато мога да ѝ посветя поне едно цяло помещение; засега е подредена в кашони. Доколкото познавам ЛЕГО потребителите в България, едва ли наоколо има по-голяма колекция от точно тези сетове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да продължа своеобразната дискусия, @Bogoslovov, мислил ли си някога за по-публично изложение? Ние, смея да твърдя, сме доайени на Лего-изложенията в последните години, в България :) Може много know-how да споделим, взаимно, при желание от твоя страна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скоро предложение, гледам да съм по-обективен, отколкото ентусиазиран ;) Няма лошо, иначе, желая бързо попълване на колекцията и експонирането й от кашоните във витрини. :)

Успешна седмица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Редактирах темата: успях да се сдобия с първия каталог от 2000, тези от 2008 и 2010 са ми вече достъпни и ги премахнах от списъка; добавих един от 2002, тъй като сега виждам, че моето копие има забележки.

Най-спешен остава 2005 2H: надявам се все някой да го има. :)

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изданието, което ми трябва, явно е на български, румънски и турски. В BrickLink не го намирам, за жалост.

Знаете ли къде бих могъл да разгледам/попитам за подобно нещо, освен в OLX.ro? Има ли румънски и турски ЛЕГО форуми?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...

Греда. Попитах отново в централния офис на Комсед дали пазят стари каталози; потвърдиха, че имат, но не и от 2005.

Постнах тема и в RoLUG, но без особен успех.

The search continues.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Стискам палци да изникне. :)

А дали някой може да ми потвърди, че за 1998 и 1999 в България е имало само по един каталог на година?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 weeks later...

Говорихме с @bubacca, който има два каталога от първата половина на 2005, но не и от втората; и двамата подозираме, че точно тази година в България е нямало втори каталог.

Дистрибуцията конкретно на BIONICLE тогава беше нестандартна – за Европа първата вълна от сетове беше една, а за Северна Америка друга, и есента се кръстосаха. Ако и за други поредици е имало подобна дистрибуция, това би обяснило липсата на есенен каталог, макар че такъв има за почти всички други държави.

Някой друг дали може да потвърди?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Опа, обнових малко списъка.

На практика събрах всичко, което ми трябва. Евентуално остава да намеря някои издания в по-добро състояние. Добавих и 1998, защото защо не; ако на някого му се намира – екстра.

2005 H2 го броя за несъществуващ до доказване на противното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Привет, Аз имам налични каталози от май 1998 и един без обозначение предполагам са Н1 е Н2  ,  език английски / UK тези при мен са принтирани в Австрия имам го в две състояния идеално ново и с забележки по корицата. ако се търси още. Инетерес към по-стари години има ли?  В идеално състояние имам също от 1997 и 1996 вече към 1995 копията ми стават с не перфектно качесто. Също питане имам и към малките версии на каталози, които са присъствали в кутиите на някои по-големи сетове от този период, както и към Service книжки и от малките еднолистови каталози. 

Честно казано в BL не ги намирам листнати тези при мен, най-близко е този от май гръцки - https://www.bricklink.com/v2/catalog/catalogitem.page?id=105557#T=S&O={"iconly":0} 

D8dqfYH.jpg

QiGz06g.jpg

Поздрави 

Редактирано от DOSTIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за включването!

Търся каталози само на български език и не по-стари от 1998. Към малките книжки/каталози нямам интерес.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове