Jump to content

Лего град на Dostin


DOSTIN

Recommended Posts

Реших да открия тази тема, където да споделям със себеподобни, прогреса по проекта, който започнах от началото на тази година. Ще се опитам да реализирам изцяло МОС град, който да не е голкова грандиозен, както на много други аналози по света... но пък ще си бъде моя и реалистичния...

 

И ето и първата завършена сграда, колкото е възможно да се каже че МОС проект е завършен някога.

Беше интересно предизвикателство да се опитам да пресъздам православен религиозен храм. Опитвам се да се придържам и към някакви по-малки размери на сградите, поради особеностите на параметрите заложени за реализирането на този Лего град. Резултата.... в прилжените снимки. 

 

wvQ2Z5.jpg

glWR7S.jpg

VPfapr.jpg

uhxNf2.jpg

CbrInL.jpg

ogecPu.jpg

EBVjuz.jpg

lJRhbS.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Евала за това, че си се захванал с проекта и успех занапред. 

Храма се е получил доста доста добре. Само така. На всичкото отгоре е и модулен !!! Само бих те помолил, ако имаш възможност да направиш някак си снимки на интериора, а отстрани да видим детайли, тъй като сега малко поне аз не виждам всичко. 

Заинтригува ме с този проект и с удоволствие и нетърпение ще следя развитието му. Току виж някой път и на живо да го видим. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотни детайли, много добре си го направил! Аз също бих се зарадвал на повече вътрешни снимки, понеже виждам че си изпипал всичко вътре, дори имаш свещеник :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет,

Благодаря за добрите отзиви... давам малко други ъгли, доколкото е възможно с техниката с която разполагам... 

DdxBics.jpg

Снимка: Общ изглед отпред

LUfwYk1.jpg

Снимка: Изглед от към олтара

RIFt6fb.jpg

Снимка: Камбанарията

xByNVIW.jpg

 

Прибираща се стълба за втория етаж... 

Koj2Tmx.jpg

lB3UJGV.jpg

 

Втори етаж и прибиращата се стълба, достъп до камбанарията (и на попа резервните крака до леглото, че с робата трудно се спи :) )...

HIIyRUo.jpg

QFYutg8.jpg

Първи етаж...

3SZEWkb.jpg

Помазване със светена вода... :) 

gdCnpJc.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересна църква в, предполагам, католическата традиция? Харесва ми, как си успял да пресъздадеш една идея с обем части, но още повече съм привърженик на желанието да разразстваш града.

Позволи ми един въпрос, не е необходимо да ми отговаряш, защо почна от църквата? :) Интересно е, аз приветствам инициативата, особено във време на по-малко традиционни ценности и по-забързано ежедневие.

Ще следя проекта с интерес.

Лека вечер,

Knifebane.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тази църква всъщност е третата сграда по ред от започнатите проекти, но първата изцяло завършена. А защо църква, защото смятам, че трябва да има такова място в моя проект, за връщане на фокуса към някои неща имащи функция и смисъл в не чак толкова далечното минало... Тези неща се превърнаха в нещо екзотично, във време на отричане и постоянно търсене на различното и другото, най-обитновенните неща, стават необикновенни. но това вече става прекалено философско и не е във фокуса на настоящата тема. ;) 

Самата сграда претърпя доста изменения. Идеята беше да и придам по близък до православното християнство облик - до колко успешно е друг въпрос. Камбанарията се премести от пространството над олтара на позиция над входната врата. Върха на камбанарията от кадратен стана объл - това беше и интересно предизвикателство за постигане. Пейките бяха отстранени в повечето български църкви няма такива на редове като в класна стая, свещниците, съда със светена вода са други детайли търсещи връзка с нашите религиозни традиции.

И на този етап май ще сменя чаршафите на леглото на попа, че много се сливат с цвета на пода... И в друг удобен момент, продължавам с другите творения. 

Надявам се бях изчерпателен. 

 

Поздрави и благодаря за интереса! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздрави за идеята !

Ще опишеш ли какво си представяш да представлява града ?

Какво ще има вътре ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@mamun, остави да е изненада. :) 

@Legovlad, много добре описано за църквата. Супер. Бих ти дал един акъл за леглото доколкото го имам. Може да го направиш да е постлано и да е с 2х4 плейт и вече да решиш как да са възглавниците, може да са отново с плейт 1х2 с 1 идея по-високи, но си прецени.

Успех и чакаме ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За концепцията на проекта. 

Искам да създам нещо по-достъпно като размери на проекта, към момента капацитета е разгърнат на 2/3 от максималния си потенциал. Тези 2/3 предстоят да бъдат изпълнени със съдържание де. Това, което ще отсъства в сравнение с големите си еквиваленти ще бъде момента с влаковете, те предполагат доста пространство и финансов ресурс. Проекта ще бъде и финансово калкулиран, доколкото е възможно с оглед, че ще се ползват и ресурси от първите ми лего градове от детството ми, които бяха мащабни, но сега залагам на качеството, повече от колкото на количеството, а и контекста ми е по-различен, няма да имам капацитета да отделя цяла стая само за това. 

Рализирания проект, ако бъде достоен, може да се използва и за изложения... Заложена е постоянна възможност за надграждане, мразя да разглабям създадени модели, смятам го за пропиляно време да унищожа създаденото... това разбира се е бонус на корпорацията Лего де...  Композицията на 2/3 е изпълнена върху две маси с размери 79х79 см (в някакъв момент може да се включи и трета такава маса. Първоначално масите бяха замислени така заради възможностите да сепоставят и плексигласови похлупаци. Идеята беше с тях да се предпазва от прах и да са готови за изложение на публични места. Тази иначе добра идея се срина в последствие, когато калкулирах, че това ще излезне към 500 лв. само за 2 от 3те планирани маси... та този момент остава висящ... 

Съдържанието на проекта... в тази част имам доста солиден списък, реалността е, че сигурно ще успея да изпълня половината. Смятам да разгръщам тази тема във времето, а с какво зависи и от решения които ще направя, както и от ресурсите с които разполагам. 

Беше планирано първоначално да създам обща сграда "Префектура", която да обединява полицията, пожарната и болницата за града. След няколко опита и резултати функционални, но лишени от естетика - приличаше на нещо между творение от детството ми и мол, захвърлих тази идея... та сега се придържам към концепцията за малки но отделни сгания за тези нужди. Целя балансирана и не претрупана експозиция.

 

Ще обновявам темата с развитието на проекта. 

Редактирано от DOSTIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами, не мисля да ползвам, просто. 

От влаковите серии единствения сет, който имам е този https://brickset.com/sets/4556-1/Train-Station 

Това с влаковете е скъпо начинание, което няма да подхващам, още повече в такава малка експозиция. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Градския център или университета... не съм решил още каква ще е точната функция на тази сграда зависи от последващата я... 

Както и се вижда все още е в прогрес има много какво да се направи... 

If8WRXH.jpg

tRxJKZx.jpg

xsm63SE.jpg

LjCL6ls.jpg

g2sMwzU.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и "скица" на една нова сграда за града. Идеята е да бъде традиционна българска, възрожденска къща. Има дефицит на правилните цветове от части, но към момента заформих това, модулно творение. Има много за оправяне и надграждане, към момента тази версия е прототип, завършената сграда ще е нещо сходно, но различно. 

Версия 1, не ми хареса покрива, нито като цмят нито като форма...

JH9CeAL.jpg

H6xTHiz.jpg

Покрива претърпя адаптация... но имам липса на правилните цветове... 

Опит за пресъздаване на традиционните покриви, покрити с каменни плочи... 

fIGiMzL.jpg

 

Версия 2

Смяна на цветовете на дограмата... 

8AjwqtQ.jpg

9BDYLHq.jpg

1zqLO0B.jpg

 

За покрива смятам да търся сиви плоски елементи или наклони за да постигна желания ефект. За вратите ще прибягна до намирането или на по-стари варианти на врати или ще мисля начин за ръчно направени, особено на стаите на чардака. И така като гледам последната снимка, май няма да се излишни и още кафяви плоскости за тавана под покрива... :) 

 

Редактирано от DOSTIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вариант 2 много добре се получава! От къде се сдобиваш с части?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Карам го на комбинация от модели Криейтър, Класик и наличности в колекцията събирана повече от 20 години... 

Но тези възможности започват да се изчерпват, вече се оглеждам в https://www.bricklink.com/browseStores.asp?countryID=BG&groupState=Y но като цяло ми е доста скъпо там, към този момент, но някой ден... ако ми повишат заплатата може и от там да се сдобивам с някои конкретни неща. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вариант едно покрива много ме израдва. Вариант 2 също ми допада доста как става. Продължавай все така. Доста се доближават до идеята, която имаш.

Малко снимките много светлина им е дошла от светкавица може би. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И малко по темата превозни средства....

Една адаптация на тази рали кола... https://brickset.com/sets/60113-1/Rally-Car 

60113-1.jpg?201511180804

Вкарването й в прпорциите за града. 

Освен че автомобилите трябва да бъдат с ширина 4 пъпки, то и гумите е нужно да бъдат сменени. Съвременните гуми на колите са много големи, тази комбинация която ще се види на адаптираната рали кола е варианта който най-много се доближава до нужнидет за града ми. Не са прекалено големи, но и успяват да се съчетаят със съвременните калници за превозни средства. 

3NLtiPc.jpg

vPvOwOQ.jpg

iF1EZZa.jpg

JXuusEK.jpg

RWVAnGS.jpg

 

Редактирано от DOSTIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Градското такси... 

UjxIPtc.jpg

08k76dd.jpg

 

74yvrdC.jpg

XeozT4H.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И след набавяне на някои елементи в подходящите цветове... завърших и градската линейка. Беше важно за да определя и пропорциите за предстоящото строителство на болницата за града, ще има закрит гараж към нея, та да знам, колко голям а бъде. Старал съм се да не се оливам в размерите на линейката. Цветовата схема е малко като на тези в България, но за разлика от тях, тази от Лего, ще стига винаги на време и ще се използва изключително рядко и ще е само една, защото ще е напълно достатъчна. :) 

C1QIhgK.jpg

iKx4Tj3.jpg

JnT6shH.jpg

KmANfpu.jpg

huUhG9l.jpg blefQYJ.jpg

 

Редактирано от DOSTIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 2/12/2018 at 22:03, Legovlad написа:

Иии обновлението на проекта с възрожденската къща, продължава... Общо взето, претърпя много промени, този път се върнах по обратния ред, направих покрива, после втория етаж и завърших с промени в първия, които от своя страна доведоха до промени и въввтория но... По снимките отпредходния пост за този проект се вижда от какво се започна и какво се получи. 

Наложи се да се откажа от първоначалните сводове над вратите, които доста ме радваха, но нямаше как да бъдат комбинирани с тези МОС врати, които се направиха за стаите към чардака... но поне пак се загатва отмалко със стандартния свод.

Следващата стъпка е интериора... Също и ако успея да намеря кафяви прозорци ще е много готино.

В проета целях да създам и някаква асиметричност, несъвършенство, добавен цвят... нещо което да създава впечатление за старост на сградата и за многото история през, която е преминала, за времето когато е създавана. Ако сте били в такива къщи, може би знаете, че в тях има криви ъгли, или стени, странни кюшета и други едни романтични якости.  

Предназначението на тази сграда за града най-вероятно ще бъде за музей, но го мисля още. 

wvZlZNM.jpg

fWvYGC6.jpg

XCoyOM7.jpg

zkGIlGn.jpg

Wf99VuV.jpg

UWWQAin.jpg

QkQcpV5.jpg

lph0xoK.jpg

 

Редактирано от DOSTIN
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

×
×
  • Създай нов...