Jump to content

Софтуер за LEGO CAD (Computer Aided Design)


legohead

Recommended Posts

Пускам тази тема с молба да споделите вашия личен опит с различните софтуерни програми за LEGO CAD: Lego Digital Designer, StudIO, MLCad и други.

Аз лично имам опит единствено с LDD.

От разговори с други хора знам че @JoePsysky е ползвал LDCad, докато @Stormfury е ползвал StudIO.

Смятам че ще е много полезно ако всеки сподели своя опит с различните програми, които е ползвал.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Убеден, че наистина в зависимост от това, кой какво го влече, може би различен софтуер ще му допадне повече. Опитвал съм да правя модели с LDD, Stud.io, LD Cad, и накрая се спрях на LD Cad и само с него работя и за сега нямам проблем с каквото и да съм захванал. LDD ме загуби преди година главно заради липсата на клипинг (части, които нереалистично може да се застъпват една с друга), което прави строенето на сложни модели много трудно. Освен това проблема със ограничението в движението във 3-те измерения, всичко става само 2 измерно и единствено снап-ването на частите една в друга може да ги накара да се преместят вертикално, а при сложен модел да се рачита на снап-ване става вече безумно и човек може да си изгуби разсъдъка, когато видях колко трудно става си казах, че не може да няма по-лесен начин и затова прегледах всички други софтуери от LDraw пакета. Сега, не съм пускал LDD от известно време, може и да са ъпдейтнали и оправили някои неща. В Stud.io проблема беше, че е още бета и липсват някои функционалности - най-проблемна ми беше това, че не може да се ползват пластични части като Soft Axles, Ribbed hose и така нататък, а аз главно си правя техник модели там, и тези части са много важни за екстериора. Иначе програмката е обещаваща, заради по-добрия си графичен интерфейс и това, че е обвързана с Bricklink. Може би ако я развият до край ще бъде най-доброто решение. ML Cad съм пускал, но ми се стори много неприятно за навигация и много user unfriendly, за това много малко съм работил с нея.

На LD Cad, съм правил вече всичко, което ми е било необходимо и въпреки неортодокаслния си интерфейс, нещата може да се случват бързо, без главоболия и привидно без ограничения в строенето, поне не съм открил такива за сега. Единствено може би липса на най-нови части, които обаче може да се набавят от поддържащо се комюнити отхора, които ги ъпдейтват онлайн и предоставят за даунлоуд. Инсталирането на нова част ми беше малко трудно, даже пусках тема тук да видя дали някой се е сблъсквал, но в крайна сметка му намерих пиниза. 

Аз препоръчвам тази програмка а всякакви модели, но все пак моите Лего интереси са малко по ограничени, възможно е друг човек да има трудност, която да е трудно постижима (но според мен не и невъзможна). 

Отворен съм, за безплатни консултации, дори и лице в лице на всеки, който иска да опита LD Cad и да види дали му допада. Може дето се вика и трейнинг сесия да направим клубно някъде с повече хора.

 

Едит: Искам да добавя неща, за които се намирам като недостатъци на LDCad. Едно нещо, което ми липсва, а го има в LDD е възможност да се селектира бързо цял обект от свързани елементи. Тук за да се направи това трябва да се изберат всички елементи или със правоъгълна селекция или едно по едно. По принцип не е голям недостатък, но би ставало по-бързо ако може бързо да се избират свързани части. Тук може да се избере групата елементи и да се направят на под-модел и лесно да се манипулира като група, но щеше да е по-лесно

Друго, което не успях да разбера дали може е да се работи с ластици (rubber band). Елементи като Soft Axle се моделират сравнително лесно, но контролите за ластиците нещо не са доизмислени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Трейнинг сесия и обмяна на опит звучи много добре!

Имам в предвид място, което можем да ползваме без проблем и разполага с няколко лаптопа за учебни цели. Мисля че ще се досетите за къде говоря :)

Offtopic:
виждали ли сте това?

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дам, ще питаме дали някой иска да си направим такъв "семинар". Много можем да научим един от друг с малко практическа демонстрация. С няколко по-големички модела посъбрах опит и че чувствам подготвен за лектор :), само трябва да видим кои са желаещи. Мисля, че Оги @Duh5 вече изяви желание и той би се включил в такова мероприятие. А за терена, предполагам с музея имаш предвид? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...
×
×
  • Създай нов...