Jump to content
legohead

Замяна на електромотора от 9v влаковите мотори

Recommended Posts

legohead
legohead

@mamun

Васко, моля те да направиш следния тест когато имаш възможност:

Ще ти бъдат необходими:

Ето и описание на самия тест:

 1. включи светло-сивия край на ext wire към 9v влаковия мотор.
  Пояснение: светло-сивия край на удължителния кабел е преходник -  от долната страна има 9v конектор. Втория тъмно-сив край е стандартен PF конектор.
 2. включи конектора на pf влаковия мотор към кой да е край на ext wire

 3. пробвай да завътриш колелата на един от двата мотори на ръка. би трябвало да завърти и втория мотор, тъй като в първия ще се получи електромагнитна индукция.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
mamun

Само за да се запази като линк, едно видео, което покзава как може да се подмени моторчето на стар 9в, с такова на ПФ мотор

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead

Това май е за тук

Последователност на свързване:

 1. AC/DC транформатор
 2. 9v Train Speed Controller
 3. Метални лего релси
 4. 9v влаков мотор - с изваден електромотор
 5. Power Functions Extension wire (8886)
 6. Power Functions влаков мотор

 

Остава м-у 5 и 6 да се добави безжичен приемник, като например Power Functions IR Receiver. По този начин ще може да се подава пълно захранване 9v на релсите.

Скоростта на движение на влака ще се определя от PWM контролера вграден в безжичния приемник. Придимството е, че така дори на ниска скорост влака ще работи с пълна мощност. Другото следствие е, че могат да се движат 2 влака с различна скорост.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ky4e

@legohead по-скоро трябва да е между 2 и 3 - по този начин, може да настроиш контролера на макс мощност и от там да контролираш чрез IR (такъв с потенциометър) с каква скорост да се движи влака.

Виждам 2 проблема обаче:

1) Не е ясно какъв ще е ефектът върху контролера

2) Всеки с IR контролер ще може да кара влака :D "All aboard!" 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead
Цитат

За удобство ще дефинирам няколко понятия:

9v влаков контрол на волтажа - speed regulator

Инфрачервен безжичен приемник power functions - PF IR Receiver

 

Предложението ми е по релсите да тече постоянно 9v ток. Т.е. селектора на speed regulator-а да е завъртян докрай, или дори изляло да се елиминира.

А с цел регулиране на скоростта на всеки от влаковете (локомотивите) да се използва PWM контролера, който е вграден в PF IR Receiver-а.

Ето и защо мисля, че това ще е оптималния вариант:
1. На старата система 9v влакове, при ниски волтажи по релсите моторите кретат едва едва. Тоест не е възможно да се намали скоростта на движение на влака без спад в мощността му.

2. PF IR Receiver-а е предвидено да се захранва от кутията за батерии Power Functions, която е с (почти) постоянно захранване 9v. Казвам почти, тъй като при изхабяване на батериите волтажа спада.
В случая, когато подаваме на PF IR Receiver-a ток не от кутията за батерии, ами от металните релси, би трябвало да осигурим същия волтаж.

3. Ако се използва PWM контролера от PF IR Receiver-а влака ще работи на пълна мощност независимо от скоростта. Ако е необходимо няколко локомотива да се движат с еднаква скорост, то е достатъчно да им се зададе 1 и същи канал на дистанционното.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead

Здравейте, по тази тема ми е интересно дали има нещо ново :)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ky4e

Васко нека каже, no до колкото помня, махнахме моторчето от кутията и така от релсите директно илиза захранване на куплунга, който е в предната/задната част на кутията, предполагам ползващ се за допълнителни светлини - показано на снимките

image.png.5944799e67ba9216f4e2fdce0de90c48.png

 

Така може да се захрани друго влаково моторче (от новия тип) и да се избегне нуждата от PF battery box

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead

Благодаря за поста!

Това, което дочух от Васко е, че след като адапторен кабел 9v - PF се закачи към външния порт на влаковия мотор, то конектора на адапторния кабел опира в шасито на влака.

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
mamun

Мда ще се пилят "пъпките" ;)

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Ky4e

точно това щях да предложа :) или да направим къстъм кабел :) но първото май е по-лесно и безболезнено :) 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

 • Подобни теми

  • DOSTIN
   От DOSTIN
   Привет техничари,
   Темата не е нова, но е "бунтарска". Става дума за връзка между различни епохи на развитието на Лего, между различни системи, и докато за тухличките за 61 години нищо не се е променило, но по отношение на връзките между приемници, двигатели и т.н. нещата не стоят въобще така. Гледал съм видеа за възможностите или невъзможностите за свързване между съвременните умни хъбове и различни съвременни поколения двигатели и други джаджи, където с малко ровене в интернет, може всеки да види до какви изводи е стигнал международния опит. Моята цел в настоящата тема е да събера "акъл" за това как да "излъжем" системата и да свържем с "измама" ако ще две системи от различни епохи, целите са няколко, но да онагледя какво имам предвид...

   На снимките виждаме нещо старо и нещо ново, е сега няма нищо синьо и нищо на заем, щото така го произвеждат така и си го купих, ама нали, не е сватба по чужд тертип това.  
   ГолЕмото питане е, как да свържем тези две системи, като не е желателно, разпробиване лепене и т.н. деформации на оригиналните елементи? Че ако някой ден, човек реши да ги пренесе в нещо друго, да може да го стори, което нали си е и основна способност на Легото, демек, това дето ни влече. 
   Сега и малко мотивация, кому е нужно това....? 
   Ами двете системи твърдят че са на 9V обаче имат и съществени разлики. 
   1. Обема, който заемат.
   2. Мощността, която генерират. 
   3. Възможностите, които предлагат.  
   Старата система е някак си по-съвместима с творения използващи класически тухли за строене, което мен ме вълнува. Новата система си е по техник ориентирана и дава актуалност - по-достъпен чарколяк и повече мощност и възможности. 
   Концепциите за които ги мисля нещата. 
   Старата система е супер, защото е много по-компактна от новата, което ми е важно, за да държа нещата в една приемлива за моя проект пропорция на нещата за минифигурките, също така е много по.лесна за интегриране към сгради. 
   Контактните електрически плейтове смятам да ги ползвам за електрификация на модулни сгради, като целта е да не губят от модулността си и много от обема си, ясно е, че там ще използвам неоригинални лед светлини и т.н. но ще е дискретно и ефектно, нещо, което не се предлага от никой комплект за електрифициране на модулна сграда наличен на пазара в момента. 
   Също старата кутия за батерии използваща 1 бр. 9V батерия ми е доста по-компактен, ако може да се върже модерен ключ за обръщане на посоката, би било яко. 
   Второто нещо е свързано с употребата на съвременен контролери за управление от дистанция, каквито нямам за съжаление към момента, като и съвременни двигатели за асансьор в небостъргача, който правя в момента например, или за идеята, която бях предложил преди време за клубен проект. 
   И е те така, как можем да го направим това нещо?... 

    
    
    
    
  • MetroiD
   От MetroiD
   ME Models, освен всичките си готови модели с недотам велика детайлност, вече предлагат и дълго обещаваната от тях "еволюция" в LEGO релсите - нови метални релси... които не само че връщат 9V в играта, а и изглеждат ужасно добре!
    

    
   Продуктовата им гама можете да намерите в каталога им, а Railbricks вече публикуваха review на релсите.
    
   Усещам ли, че скоро ще правим форумна поръчка на релси? Големият комплект, който е еквивалентен на 6 стандартни 9V прави, е 20 долара, което прави малко над 3 долара на права... Аз лично само чакам да видя новия радиус на завоите как точно ще го изпълнят и се нахвърлям
  • mamun
   От mamun
   Като писах в една друга тема, реших да вложа малко средства и да тествам продуктите на една до скоро непозната за мен полска фирма за печат на custom 3d релси и аксесоари.
   Фирмата за казва TrixBrix. Поразгледах какво правят и ме впечатли, че освен многото видове стрелки имат и сетове за повдигане на релсите. Сетих се и че си говорихме за подобно нещо преди  и по време на изложението в политехническия музей. И ето че след седмица прекарана в чуденки и подпомогнат от определени постове в други теми, реших да си пробвам късмета . Плащането стана лесно с paypal и пратката беше изпратена с тракинг номер. Седмица след това вече, държа пакета в ръце.
   Какво поръчах - Wye Switch , Triple Switch Supports Bundle (включващ два Incline Supports  и един Highest Supports ) и един Buffer Stop. Като free gift към поръчката получих и един Crossing 90 deg.
   Ще се опитам като остане малко повече време да ги снимам и опиша по-подробно.
   Ето и едно видео от канала им :
    
    
    
  • Akeyzerr
   От Akeyzerr
   Ами да споделя едно мое дизелово творенийце. Не е базиран на определен модел. За задвижване се използва моторизираната леговска мотриса, а батерията и ресийвъра са прилично скрити в търбуха
    
   P.S. И за първи път ползвам POV-Ray да си представя нещицето
    
   Има и снимки, но не ми остава време да ги пресея


  • mamun
   От mamun
   Днес попаднах на тази статия.
   Интересна е за фенове на влаковете :
   http://montystrains.net/workshop-blog/2018/2/22/track-planning-for-lego-trains-part-2-track-geometry-and-tips-tricks
×
×
 • Създай нов...