Jump to content

LEGO робот за листовки

legohead

Recommended Posts

Официално обявявам завръщането си към LEGO роботиката!

Наскоро успях да се сдобия с предавателя, който ми беше нужен за да мога за използвам програмируемата "тухличка" LEGO Mindstorms RCX.

Много ме сърбяха ръцете да направя нещо и реших да сглобя този робот - раздавач на листовки А5.

http://www.youtube.com/watch?v=cV_seZLK_ZE

Някой от вас ще разпознаят тази листовка rolleyes.gif Роботът използва 1 Power Functions XL мотор, с който избутва флаерите, както и 1 сензор за допир, който "усеща" кога флаера е избутан докрай.

За съжаление светлинния ми сензор не дава признаци на живот. С негова помощ доста по-лесно щях да се справя с предизвикателството, което си поставих.

Програмата на робота се задейства с помощта на дистанционно. След стартиране на програмата тройка гумени колела се допират до най-горният флаер и въртейки се го избутват навън от контейнера. С помощта на сензора за допир роботът може да разбере кога листовката е достигнала до крайната си позиция.

Основният проблем, който срещнах при този модел беше да накарам робота да спре да свищи своя мотор в точно определен момент, преди листовката да падне от държача. При някой от неуспешните опити всички листовки заредени в контейнера се озоваха на земята. Действието по-скоро наподобяваше това на картечница, отколкото на раздавач.

Надявам се да ви е било интересно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пусни и видеото с картечницата :rolleyes: !

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно това се замислих, че на следващото изложение ще свърши много добра работа! Евентуално може да се добави светлинен сензор който да вижда когато някой се е доближил, и да му връчва флаер!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове