Jump to content

Как да наддаваме в Ebay и други онлайн магазини


maniak

Recommended Posts

Реших да постна една темичка, в която най-вече да споделя моя опит и това, което аз правя при пазаруване онлайн. Ще се спра в частност на Ebay Германия.

 

1. Регистрация и намиране на желаното Лего - тук мисля че няма кой знае какво да се обяснява.

 

2. Отсяване на офертите. Тук критериите, поне при мен са три:

2.1 Предлага ли се доставка до България- в повечето случаи в самата обява е упоменато дали се прави доставка в чужбина, и до кои страни. Ако не- пишете едно лично и получавате отговор. Някои пращат, основно с DHL и понеже там цените са високи в зависимост от теглото на пратката, цените за доставка могат да стигнат до 20 евро и за това в основната тема не го упоменават. Ако си навит да заплатиш сумата ти го изпращат. Има и други птици в нета, които просто ти казват, че не им се занимава и не изпращат освен до Германия и точка. Тогава директно този търг отпада.

2.2 Начин на плащане- задължително си направете PayPal акаунт. В началото аз нямах и се надявах, че ще плащам с банков превод. Да ама от банката ми поискаха 25 евро такса само за превода, което е убийство. За това PayPal- най-хубавото е, че става и с дебитна карта, аз например съм с Visa Electron. Съответно и вторият ми критерий е кой приема плащания с PayPal. Хубавата новина е, че почти 85-90% приемат. Ако не е изрично упоменато, пак може да питате. Някои склоняват да приемат.

2.3. Третият ми, но не и най-маловажен критерий е рейтинга на продавача- не се занимавам с никой, чийто рейтинг е под 96% позитивни мнения. Не че той не може да те измами, но все пак е някаква сигурност.

 

3. Самото наддаване.

Всеки търг е пуснат за определено време. През това време имате време да уточните всички въпроси, които имате към продавача и Легото и да наддвате, НО това ще е и най-голямата ви грешка. Никога не наддавайте по време на търга. Така само качвате изкуствено цената. Аз наддавам в последните 30 секунди.

Ето пример: Лего с актуална цена 10 евро. Обикновено след това в скоби е упомената следващата мин. цена, която може да дадете. В нашия случай е 1 евро. Да кажем, че за Легото наддават 3ма души. Аз, Камен и Боби.

Камен бидва и цената става 11 евро, минава Боби и той бидва, цената става 12, после аз и става 13 и т.н. По този начин до края на търга цената може да се качи в пъти. Номерът е да чакате до последно и след това давате максималната си оферта.

 

Как става обаче самото наддаване и определяне на цената.... На мен ми отне малко време докато схвана и ще се опитам да ви обясня:

Имаме актуална цена, стъпка през която цената се покачва и офертите на отделните купувачи.

 

Като за начало ще спомена, че има два основни начина за наддаване- лично(ръчно) или автоматично. В първия случай сами си наддавате до опеделена сума, във втория случай това става автоматично. Аз ще се спра на първия, т.к. автоматичното наддаване е през цялото време на търга- т.е води до горе описания ефект- покачва цената....

 

При ръчното- личното наддаване:

 

1. Случай- наддавам и получавам все съобщения, че съм надцакан. Защо?

 

Това и мен много ме озадачи. Причината е следната:

 

Ако цената на Легото е 10 евро, и имаме стъпка 1 евро, следващата цена ще е 11 евро, независимо дали сте биднали 11 евро или 200 евро. Но това е ако единствено вие сте наддали. Ако някой преди вас е дал оферта 20 евро, актуалната цена е 10 евро и вие дадете цена от 11 евро, цената ще стане вашата оферта + стъпката т.е 12 евро. Ще получите съобщение, че сте надцакани. Ако дадете цена 15 евро ще стане същото- цената ще стане 16 евро и пак съобщение, че сте надцакани, тъй като някой преди вас е дал таван от 20 евро. Какво става обаче, ако дадете примерно 30 евро. Цената става максималната оферта до сега- а именно 20 евро + стъпката, т.е става 21 евро и най-после получавате съобщение че сте надцакали останалите....

 

2. Случай- казвам цена от 50 евро а цената става 11 евро, защо?

 

Ами това е точно, което описах и горе. Когато дадете някаква сума- това не значи, че това ще бъде цената на Легото. Това е максималната сума, която вие сте склонен да платите и до която всички останали потребители, дали заявки по-ниски от 50 евро ще получават съобщение, че са надцакани. Ето пример:

Легото е 10 евро. Вие давате цена от 50 евро. Получавате съобщение, че сте дали най-висока цена и цената става 11 евро. Идва Камен и дава 20 евро. Цената става 21 евро, Камен получава съобщение, че е надцакан и вие сте си на първо място. Минава Боби и бидва 40 евро. Цената става 41 евро, Боби е надцакан а вие пак сте си на първо място. Докато не дойде Ася и каже 60 евро. Цената става 51 евро, Ася е на първо място, а на вас ви изписва че сте надцакан. Точно това се случва в последните секунди и сета примерно от 10 евро, за последните 10/15 секунди може да скочи и на 30....

 

За това- не наддавайте по време на търга. Увеличавате цената. Наддавайте в последната минута с максималната сума, която сте склонен да отделите за това Лего. Ако някой друг иска Легото и е дал макс 90 евро, а вие 100, в последните секунди той ще получи съобщение, че е надцакан и няма да има време да ви надцака и по този начин ще измъкнете Легото за 91 евро. В лошия случай, като наддавате в последните секунди, бидвате 100 евро и получавате съобщение че сте надцакан със 101 евро и нямате време да реагирате. Да това е гадно, щот е само с 1 евро, но може и да е с много повече. Все пак вие сте си определил максималната сума и бидвате в нейните рамки.

 

Ами това е моя скромен опит. Надявам се да съм бил полезен и да съм ви помогнал по някакъв начин. Успех в наддаването!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проблемът е, че опитните играчи правят точно това ... наддаване в последните минути секунди :( . И обикновенно са склонни да дадат повече отколкото очаквате.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само лъжеш хората... Тоя сценарий "Боби го цакат лошо" не се случва, я съм дърто куче :wub:

 

Иначе при пазаруването от eBay основното е: ПИТАЙТЕ. Хората се вкарват в ужасни филми само защото не са си направили труда предварително да обсъдят условията с продавача. И не забравяйте да мислите, де - Андрю правилно е рекъл, плащайте само с PayPal и всякакви театри от сорта "Прати ми парите в плик, увити в два листа хартия, че да не се гледат" ги трийте автоматично.

 

Аз лично си правя извод дали ще участвам в търга в зависимост от отговора, който получа - швабите са дръпнати, но поне са точни и ясни. "Не" при тях значи "не", а "пращам само с DHL застраховано" - че доставката ще ви е 17 евра и нито цент по-малко, колкото и да се хабите. Франсетата са притеснителни ("Никога не съм ползвал PayPal, предпочитам да ми преведете парите по банков път"), но лесни за убеждаване - при тях проблемът е със сумата за доставка, защото пощите им щавят. Същото важи и за Бенелюкс - там използват пощите, както и някои трансевропейски куриерски агенции, но разходите по доставката често са солени. В тоя ред на мисли, най-приятна е ситуацията с доставка от Англия - Royal Air Mail взимат съвсем адекватна сума, правопропорционална на грамажа, която в никакъв случай не надвишава 12 паунда - тъй като от Англия през Royal Air Mail не може да се достави стока над 2кг. Това тегло покрива точно един exclusive сет с около 2100 части.

 

По-нататък може да свържем тази тема с темата за онлайн пазаруването и да направим един общ център за информация по отношение на онлайн пазаруването и в частност eBay...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само лъжеш хората... Тоя сценарий "Боби го цакат лошо" не се случва, я съм дърто куче :wub:

 

Защото не си наддавал за нова Black Falcon's Fortress ;Р

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да допълня, че наистина питането е важно. Особено за такива, които казват, че доставят само до Англия или Германия пък като ги питаш се оказва, че не са се сетили или не са знаели, че може да пращат и до чужбина. Но в такъв случай винаги се пита за цената за доставка, щото някои хора доста надуват над официалните цени на съответната поща.

 

За англия специално има доста фирми дето доставят - пробвал съм еконт, сега ще пробвам и донесими.ком. Така може да се участва за търгове, които са само за Англия (те обикновено завършват с по-ниски цени, щото конкуренцията е по-малка). Но си заслужава само за големи (скъпи) неща.

 

И последно искам да добавя е, че винаги трябва да се проверява в бриклинк първо за цените. Щото има доста случаи, в които може да се намери сет на по-добра цена в бриклинк. Или най-малкото като задаваш максималния бид в ибей - да не е над цената в бриклинк.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много полезна информация! Благодаря на всички!

Моят личен опит до момента е свързан само с bricklink, тъй че нямам какво да добява за момента

От историйте на Андрю започвам силно да се изкушавам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И последно искам да добавя е, че винаги трябва да се проверява в бриклинк първо за цените. Щото има доста случаи, в които може да се намери сет на по-добра цена в бриклинк. Или най-малкото като задаваш максималния бид в ибей - да не е над цената в бриклинк.

 

Все още никога не съм ползвал бриклинк, но е така наистина - трябва да се ползват и двата сайта, за да можеш да си дадеш сметка колко е реална исканата цена.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И последно искам да добавя е, че винаги трябва да се проверява в бриклинк първо за цените.

Йеп - първо и последно даже... Пробвал съм да сверявам цените с публикуваните в разни сайтове "средностатистически" цени за дадени сетове - формирани ту на базата на продаваните наскоро подобни сетове в ибей, ту на "проучванията" на съставителите на сайта... Но нищо не може да бъде по-точно от реалната пазарна оценка, която дава Бриклинк. Да не говорим, че редовното проверяване на нещата в Бриклинк се отплаща - често пъти се намират невероятно добри оферти, пред които и добрите ибей търгове бледнеят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 9 months later...

Такаааа... я да раздвижа темата с малко опит, тип "парен каша духа".

Какво ми се случи при последното онлайн пазаруване- този път реших от Бриклинк да си взема един сет. Пишеше, че сетчето е юзнато и без инструкции, но мен това не ме притесняваше, т.к. аз за друго си го купувах. След като го купих, французойката пак ми писа, дали съм сигурен, че сета е само това, което се вижда на картинката, без екстра части и т.н. И аз като последния льохман, само разцъках снимките, без да ги огледам обстойно за кво иде реч и сега като го получих- греда. Какво се оказва. Сета е една кола, която може да се модифицира в 4 различни комбинации, като шасито не се пипа, а само купето. Но в крайна сметка и 4те вида много си приличат на външен вид. И се оказа, че сета се продава в модификация с по-малкото части и сега например не мога да си направя другия модел, защото ми липсват специални части....Така че гледайте внимателно какво има на снимките. Хората си пишат, че продават това което се вижда. Ако са ви малки и не може да различите нищо- поискайте да ви пратят на пощата детайлни сними в цял размер.

Другото, което ме сполетя с тази поръчка е свързана с адреса. Когато пазарувам в ибей и плащам с пей пал, пратката се изпраща на адреса посочен в ибей. Без да обърна внимание, при покупка от Бриклинк, адреса се взима от пей пал. И чакам аз почти месец, нищо. Една кореспонденция с мадамата, докато най-накрая се установява, че тя е написала непълен адрес, защото такав ми седеше в акаунта на пей пал. Грешката можеше да се хване и по-рано, ако не се бях доверил на сайта на френските пощи. Там като си напиша тракинг номера, единствената информация, която излиза е че на 8ми е напуснал Франция. И до там. Чак като разбрах, че колетът е пратен без пълен адрес, се сетих да вляза на сайта на българските пощи и със същия номер получих подробна информация, че колетът е обработен още на 9ти, на 10ти е изпратен към локалната подстанция, два пъти получателят не е намерен и седи до поискване. Понеже колетът не беше взет, съответно френският сайт няма никаква обратна връзка и седи статус само напуснал Франция. Така че проверявайте си адреса за получаване и ако ви пращат нещо по пощата- позвайте и двата сайта- регионалния и бг пощи.

 

Ами това е от мен. На пръв поглед елементарни и естесвени неща, но ми костваха бая ядове. Добре, че все пак това, което ми трябваше все пак пристигна. А каво дойде- утре в съответния раздел ще поместя две ревюта, че сега нещо много ми се слипи. Лека нощ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно си се понапатил. Благодаря ти че споделяш тук премеждията си. Надявам се, че споделеният опит в тази тема ще помогне на останалите да предотвратят такива разминавания при техните поръчки.

 

Твоите обяснения за bid-ването ми бяха много полезни. Благодарение на тях и известна тоза късмет през тази година успях да се сдобия с 8466 и 8366 на доста добра цена.

 

Основното затруднение, което срещах в наддаванията от продавачи от Англия и Германия беше, че не всички изпращаха до България. Затова се налагаше да напиша писма на всеки продавач с индивидуално запитване дали са склонни да пращат извън граница, макар че не бяха отбелязали международна доставка в самите си наддавания.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...
×
×
  • Създай нов...