DOSTIN Публикувано Май 27, 2019 Share Публикувано Май 27, 2019 При раздаването на съпорта, ми се падна този модел 21315 Pop-Up Book, @legohead ми предложи да направя едно ревю на модела, не съм правил такива работи, но ето, че реших да се пробвам да създам малко съдържание и в този аспект. И така, по същество... Въведение - LEGO IDEAS са поредица от нормален тип модели, които не се разпространяват в българската търговска мрежа, което ги прави и не толкова достъпни за потребителите в България. Характерното за тези сетове е, че се създават по програма на Lego, от почитатели на създаването на собствени творения. Има процедура по гласуване, след това сетовете биват "редактирани" от дизайнерите на Лего за да бъдат пуснати на пазара. Ето и линк към сайта на програмата, където има и повече информация, може и да се пробвате и да пуснете някое от творенията си там. https://ideas.lego.com За модела 21315 Pop-Up Book - или 3Д книга, пуснат е на пазара през 2018 г., състои се от 858 части и на редовна цена от 70 Евро. Ето и линк с информация и съдържание на частите в модела... https://brickset.com/sets/21315-1/Pop-Up-Book И така, да преминем към правенето на модела. Моя ритуал преди отваряне на Лего кутия е да бъде разтръскана, за да чуя потропването на частите вътре. Много почитатели на легото съхраняват кутията като я отварят по много внимателен начин, чрез рязане, по начин по който да не нарушат цялостта. Аз реших да се нарадвам максимално този път и подходих, както се предполага, че трябва да се подходи... Кутията съдържа... Инструкция, шест номерирани плика с части и 2 големи и интересни части, едната от които е уникална за този модел, гладка плоскост 6х16 стъда с принтиран стилизиран надпис, което представлява част от предната корица на книгата. Книжката с инструкциите за събиране на модела започва с информация за двамата създатели на модела, както и на двамата дизайнери на Лего работили по него... Още на този етап усещането от този модел е, че човек си има работа с нещо наистина различно и специално, историята, която стои зад създаването му и идеята му ме грабват още на този етап. Преди да се започне със същинските инструкции за строене на модела, на следващата страница се представят двете приказки, които могат да бъдат създадени в тази книга. Освен описанието на двете приказки засегнати в модела, текста ни подканва да развием и създадем собствени приказки, или да се опитаме да пресъздадем някоя друга, което си е много интересно предложение за собствен мини проект, който няма да изисква безкрайно много части, време и средства. Повече информация за дизайнерите и историята около модела, може да научите и от това официално видео за модела... От инструкциите става ясно, че със съдържанието на пликове 1,2 и 3 ще направим кориците на книгата, с плик 4 ще създадем приказката за "Червената шапчица", а с пликове 5 и 6 ще направим приказката за "Джак и бобеното зърно". Ами да се захвъщаме... Съдържанието на плик №1 И това, което създадохме от това първо пликче са половината от външните корици... Плик № 2 С него завършваме кориците в тъмнозелен цвят... направи ми впечатление, че от първото пликче остана само 1 резервна част, а в плик 2 нито една, което беше странно и ми се случва за първи път, да сглабям толкова време, а да няма останали резервни части. Плик №3 С него се завършва и корицата на книгата, като към уникалните части за модела се добавят гладки плочки с размер 1х6 стъда с фамилиите на двамата създатели на модела, а всъщност и се започва и с приказката за "Червената шапчица" ... Плик №4 С него правим и останалата част от сцената с къщичката, и виждаме как става магията на цялото това творение... На този етап, вече започнах да отварям и затварям книжката, да разглеждам, да изчислявам и да се възхищавам на създаването на това, цялото нещо. На този етап, вече нямаше спиране, и трябваше да се завърши и другата приказка, ако ще и да имам наказание за закъснение за начало на работния ден. Плик №5 В него се започва с втората приказка за "Джак и бобеното зърно" С него се създава основата на сценката з тази приказка... Плик №6 И небесното царство на великана от приказката... И така изглежда разгънатата приказка... и да това цялото нещо се прибира и сгъва при затварянето на книгата. Общо погледнато е това... Модела реално съдържа две приказки, и има възможност за създаване на още безкрайно много използвайки кориците и системата използвана за направата им. Също така съдържа и 4 доста интересни минифигури, както и една микрофигурка. По отношение на резервните части, до края на сглабянето първоначалното впечатление за липсата им се променя и както се вижда и на снимката в пликчето има доста останали, включително и микрофигурката и резервно въженце, с което става разпъването на небесното царство на великана, в края на бобеното стъбло. Определено този модел е нещо доста различно от стандартните модели на Лего. Първо впечатление при сглобяването му е, че има големи количества от еднотипни части в еднотипни цветове, това не е честа характеристика за стандартните модели. Същевременно набора от частите, които се получават, дават впечатление, че може да бъдат ползвани и за други творения. За размера си модела дава доста количества от интересни и многофункционални части. Чувството докато се сглабя нещо такова е много по-различно, наистина има усещането за нещо специално, нещо което не е стандартно като дизайн и функция. Чрез модела, може да се търси създаване/възраждане на интереса към четенето и то на приказки от подрастващите, по един доста интересен и интерактивен начин, което също е положителна страна и определено препоръчвам този модел за подарък. И не на последно място, това е първият модел на Лего, който жена ми наистина одобри и от който остана откровенно впечатлена и определи, като наистина смислен. Като недостатъци на модела могат да бъдат посочени, че не е достъпен на българския пазар, както и че в сцената с приказката "Червената шапчица", не остава място минифигурките в книгата и трябва да бъдат съхранявани отвън. Дано това творение има и достойни последователи от поредицата от серията LEGO IDEAS... А до тогава "Имало една тухличка..." 1 1 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
mamun Отговорено Май 27, 2019 Share Отговорено Май 27, 2019 Супер е ревютото, само един съвет от мен, който важи и за останалите ти постове - опитай да намалиш големината и размера на изображенията, които качваш. В това ревю има над 20 снимки, всяка от тях с размер около 2,5 mb. Зареждането е бавно и досадно и до някъде се губи удоволствието от четенето. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
legohead Отговорено Май 28, 2019 Share Отговорено Май 28, 2019 Браво за ревюто! Благодаря че си отделил време да го напишеш :) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts