Jump to content

Връзка между различни Електросистеми на Лего

DOSTIN

Recommended Posts

Привет техничари,

Темата не е нова, но е "бунтарска". Става дума за връзка между различни епохи на развитието на Лего, между различни системи, и докато за тухличките за 61 години нищо не се е променило, но по отношение на връзките между приемници, двигатели и т.н. нещата не стоят въобще така. Гледал съм видеа за възможностите или невъзможностите за свързване между съвременните умни хъбове и различни съвременни поколения двигатели и други джаджи, където с малко ровене в интернет, може всеки да види до какви изводи е стигнал международния опит. Моята цел в настоящата тема е да събера "акъл" за това как да "излъжем" системата и да свържем с "измама" ако ще две системи от различни епохи, целите са няколко, но да онагледя какво имам предвид...

rWJBtS6m.jpg?1

На снимките виждаме нещо старо и нещо ново, е сега няма нищо синьо и нищо на заем, щото така го произвеждат така и си го купих, ама нали, не е сватба по чужд тертип това. :) 

ГолЕмото питане е, как да свържем тези две системи, като не е желателно, разпробиване лепене и т.н. деформации на оригиналните елементи? Че ако някой ден, човек реши да ги пренесе в нещо друго, да може да го стори, което нали си е и основна способност на Легото, демек, това дето ни влече. 

Сега и малко мотивация, кому е нужно това....? 

Ами двете системи твърдят че са на 9V обаче имат и съществени разлики. 

1. Обема, който заемат.

2. Мощността, която генерират. 

3. Възможностите, които предлагат.  

Старата система е някак си по-съвместима с творения използващи класически тухли за строене, което мен ме вълнува. Новата система си е по техник ориентирана и дава актуалност - по-достъпен чарколяк и повече мощност и възможности. 

Концепциите за които ги мисля нещата. 

Старата система е супер, защото е много по-компактна от новата, което ми е важно, за да държа нещата в една приемлива за моя проект пропорция на нещата за минифигурките, също така е много по.лесна за интегриране към сгради. 

Контактните електрически плейтове смятам да ги ползвам за електрификация на модулни сгради, като целта е да не губят от модулността си и много от обема си, ясно е, че там ще използвам неоригинални лед светлини и т.н. но ще е дискретно и ефектно, нещо, което не се предлага от никой комплект за електрифициране на модулна сграда наличен на пазара в момента. 

Също старата кутия за батерии използваща 1 бр. 9V батерия ми е доста по-компактен, ако може да се върже модерен ключ за обръщане на посоката, би било яко. 

Второто нещо е свързано с употребата на съвременен контролери за управление от дистанция, каквито нямам за съжаление към момента, като и съвременни двигатели за асансьор в небостъргача, който правя в момента например, или за идеята, която бях предложил преди време за клубен проект. 

И е те така, как можем да го направим това нещо?... 

JM3dAlvm.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 13 часа, DOSTIN написа:

как да свържем тези две системи, като не е желателно, разпробиване лепене и т.н. деформации на оригиналните елементи?

Решението е преходен кабел 9v - PF:

image.png.14e96bbf124eabc37d7ca889275197a6.png

https://shop.lego.com/en-US/product/LEGO-Power-Functions-Extension-Wire-8886

https://brickset.com/sets/8886-1/Extension-Cable-(20cm)

Светло сивия край (на снимката отляво) играе ролята на преходник м-у конектора на 9v и PF системата.

Прочети описанието на преходния кабел, надявам се ще разбереш за какво служи.

Ако има нещо неясно пиши конкретно какво да ти обясня :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 14 часа, DOSTIN написа:

не се предлага от никой комплект за електрифициране на модулна сграда наличен на пазара в момента

Погледни това, виждал съм и други решения. писали сме за тях във форума :)

http://www.i-brix.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря, този преходен кабел върши идеално работата, само остава да се набавят. 

Ако някой продава такива, бих закупил! 

Безжичните светещи тухли са супер, но цената им е брутална, а и бях гледал видео, където нещо не беше доволен човека от силата с която светят. 

Китовете за модулни сгради съм ги гледал също, но там ме дразни загубата на интериор и модулрост след поставянето им. 

Моята идея е за нещо междинно, надявам се някой ден да успея да демонстрирам нагледно какво имам предвид.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, DOSTIN написа:

Благодаря, този преходен кабел върши идеално работата, само остава да се реши проблема с намирането му в България, че нещо такива чаркове BL не ми се струва добра идея, а и ще си е по-скъпо от там. дно какво имам предвид.

Проблем с намирането няма :

https://shop.bohobby.com/product_info.php/products_id/603

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове