Jump to content

Училищен автобус Blue Bird All American

legohead

Recommended Posts

Вмъквам последните промени по модела:

10732551615_743297d00f_z.jpg10876518254_551e739620_z.jpg

В края на темата можете да научите повече.

След месеци отлагане, най-накрая приключих работата по жълтия училищен автобус.

Актуална снимка и информация на модела вижте в края на темата: ето линк

Малко предистория:

Последните дни се заех да престроя жълтия автобус, който някой от вас може би си спомнят от последното изложение през 2010г.

За тези от вас, който не са присъствали, ето една снимка на която можете да го видите:

gallery_3_24_28994.jpg

Колкото и малък да изглежда ( ширина едва 7 стъда, дължина около 30) моделът е напълно дистанционно управляем. На борда си автобуса си има 2 мотора, IR приемник, кутия за батерии. Въпреки това модела е в мащаб съотвестващ на минифигурките и има седалки за пътници и шофиор. Смея да твърдя че по отношение на размера това е един от най-малките радиоуправляеми LEGO модели автобус, които не прави компромис външния си вид и на пръв поглед не личи че е "електрифициран".

Основният недостатък на радиоуправляемия модел в мащаб за минифигурки беше, че не можеше да държи прав курс. Оттам и коментарите за пияния му шофиор. Последиците от това бяха няколко пътни произшествия по време на изложението, които за щастие поне не завършиха фатално.

След казаното дотук, предполагам се сещате каква беше първата ми задача - да коригирам завиващият механизъм на буса, така че той да може да държи прав курс. Основното ми ограничение беше да успея да вместя всичко в габаритите на модела.

steering_mechanism.lxf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изглежда интересно, искам да го видя наживо!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерсир Ники!

Снимката, която ти си пуснал е на модела с другата муцуна.

Разликата е в изнесения отпред двигател, и позицията на предния мост - в единия случай е зад вратата за пътниците, в другия - отпред.

На мен честно казано ми харесва повече модела с "плоска" муцуна. Затова и съм се опитал да направя имено него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е баш пък между тая снимка и модела прилика не е като да има много... Ама и аз съм с Камен, Type D конфигурацията със скосена предница и изнесена врата пред предните колела някакси по-радва, тъй че там Blue Bird-а си е 1:1.

По темата - на други изложения викам обаче да ти очертаем специална no-trespassing safe зона за тоя булдозер - нищо, че си му оправил завивачницата. Таковата, все пак, нали... да пазим населението... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всяка блъсната фигурка оттук насетне по 1 бира? Как звучи :)

Ще пусна видео да те успокоя, че тоя път нещата ще са под контрол - преместих и IR приемника, за да има по-добър обхват. Тъй че споко :mad: Взел съм книжка все пак!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 8 months later...

След много много много много дълго отлагане ( и няколко нощи строене), ето и окончателният завършек на жълтия училищен автобус:

med_gallery_1_59_6173.jpg

gallery_1_59_22365.jpg

Оставя подмяна на цвета на седалките, и направата на лепенки.

Очаквайте "официални" снимки съвсем съвсем скоро!

Поздрави,

Ваш legohead

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и обещаните снимки.

Сложих лепенките, за съжаление цвета не съвпада напълно, също така се и размазаха. Изглежда ще се занимая с тях отново.

gallery_1_59_27724.jpg

Изглед в три четвърти отпред.

gallery_1_59_43034.jpg

Стпаничен изглед на автобуса. Вътре има 6 реда седалки за пътниците.

Останалото място отзад (зад трите задни процореца) е заето от инфрачервения дистанционен приемник.

gallery_1_59_18318.jpg

Изглед отзад. Много съм доволен от задната врата, която успях да направя. Ще познаете ли какво използвах за дръжка на вратата?

Единствено за задната броня не съм сигурин, дали ми харесва. Възможно е да я променя с нещо по-просто, но по-добре изглеждащо.

gallery_1_59_22589.jpg

Автобусат с махната секция на поркива за достъп към вътрешността. Кажете здрасти на пътниците!

gallery_1_59_20687.jpg

Разлобих стената за по-добра видимост. Ще успеете ли да разпознаете определени тв-водещи?

gallery_1_59_53044.jpg

Успях да вместя кормило, както и лост за скоростите. Шофьорът е много доволен от това, нали?

gallery_1_59_76756.jpg

Пълна видимост на интериора. На снимката се виждат и стъпалата зад вратата за качване.

gallery_1_59_21521.jpg

Същата снимка, със сглобен покрив.

В момента ъплоудвам видео в youtube. В него ще се опитам да обясня как функционира модела. Също така ще можете да го видите в движение!

Редактирано от legohead
Що не казахте че имам правописна грешка! Срам :)
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и демонстационно видео на модела:

Всякакви коментари, предложения и въпроси са добре дошли!

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен е! Честно казано, докато гледах твоето видео, ми изплуваха memories oт Driver 2: Back on the Streets, тъй като в Чикаго има подобен училищен автобус, както и музиката :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво, браво!

Много ми хареса как си интегрирал приемника в покрива и малката вратичка за включване на батерията. По дизайна също нямам забележки. Стълбичките много ме накъдриха както и задната решетка. Много агресивен дизайн, не знам на теб какво не ти харесва....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси!

Приемника има много по-добър обхват на това място. Радвам се че успях да изместя кутията за батерии ниско долу зад задните колела.

Преди известно време на Боби му беше хрумнала идеята да проведем игра с публиката на следващо изложение. Целта ще бъде да направят пълна обиколка из градския макет, който ще изложим, без да съборят нищо от него. За целта беше необходимо да оправя проблема със завиването, който предполагам си спомняте от есенното изложение през 2010 г. Най-доволен съм, че се справих с това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 3 weeks later...

Страхотен е автобусът точно копие на истинският но в умален модел :mf_yumm:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси, можеш да го видиш в БО ХОБИ. За момента е гариран там.

Ако ли не, ще го завлека на следващото изложение - обещавам!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 year later...

Буса претърпя основна преработка.

Една от основните промени е, че този път използвах серво мотор 88004 за завиването.

88004_alt1.jpg

Работи много по-добре от досегашното решение с ластици.

10580018934_02a8791606.jpg

Друга новост е, че вече автобуса има работещи предни фарове!

10732551615_743297d00f_z.jpg

Надявам се през уикенда да успея да го завърша. Очаквайте още снимки и видео ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направих промени по предницата (най-вече фаровете и решетката).

post-1-0-28851100-1384555126_thumb.jpg

Сега модела наподобява този вариант на Blue Bird All American. Мисля че е второто поколение.

2002BlueBirdAllAmerican.jpg

Ще съм благодарен ако споделите кой вариант ви допада повече? Досегашния или този?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като гледам разликата е във фаровете?

Ти предните точно ги беше направил да светят, което беше супер....

Аз съм за този модел, на който може да му работят и фаровете :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и на двата работят фаровете. ще щракна снимка :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

Класическата предница мен лично по-ме радва. Не мога да кажа 'твърдо за'; и двата модела си имат чар.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

мерси за мнението. и в eurobricks зададох същия въпрос, и там също предпочитат варианта с 4те фара.

остава той значи! благодаря на всички за споделеното мнение!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове