Jump to content

Метални релси от ME Models


MetroiD

Recommended Posts

ME Models, освен всичките си готови модели с недотам велика детайлност, вече предлагат и дълго обещаваната от тях "еволюция" в LEGO релсите - нови метални релси... които не само че връщат 9V в играта, а и изглеждат ужасно добре!

 

p1060957.jpg

 

Продуктовата им гама можете да намерите в каталога им, а Railbricks вече публикуваха review на релсите.

 

Усещам ли, че скоро ще правим форумна поръчка на релси? Големият комплект, който е еквивалентен на 6 стандартни 9V прави, е 20 долара, което прави малко над 3 долара на права... Аз лично само чакам да видя новия радиус на завоите как точно ще го изпълнят и се нахвърлям :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EХА!

Ако това е първоаприлска шека ще ги убия! :rolleyes:

 

Алуминии ли са? И по-скъпи ли са от оригиналните лего релси или не?

Усещам, че един МНОГО голям плус е, че могат да се сложет на различно разстояние - тоест, теснолинейка.

 

Бих участвал в закупуването на релси, въпреки че вкъщи жп надали да строя.

Съгласен съм да закупим релси за "Общо ползване" от участниците в клуба ни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Именно, а и дават възможност да се използват 9V релси без траверсите - досега единствените релси без траверси бяха чиста пластмаса, т.е. за PF или евентуално RC. Тоест трамваят ще върви по интегрирани релси в tiled тротоара, а няма да се чудя как да го свалям с един plate по-надолу!

 

Прочети review-то в Railbricks, а цените за отделните комплекти ги пише в сайта. Във варианта, който мен ме интересува, без допълнителни plate-ове за траверси, излизат по 2.50 долара правата, което отговаря на по-добрите оферти на пазара на стандартни 9V релси към момента.

 

Иначе - не мисля, че е оферта с "общото ползване", просто защото надали ще имаме доста повече 9V влакове в бъдеще, а пък аз Power Functions релси съм натрупал колкото за много клубни изложения напред. Но който има 9V влакове и/или смята да взима - това е перфектна алтернатива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ъъ, искам да те питам какво ще рече "траверси"? Предполагам това са напречните "греди", върху които се монтират релсите. Доколкото знам най-старите, 12v релси са бер траверси - тоест права релса. За тях ли говориш че са пластмаса само?

 

Замислих се над едно нещо - въпросните метални релси дали няма да износват пластмасовите колелца на влаковете извънредно много? Чел си си отзиви по този въпрос - дали има някаква разлика в това отношение.

 

Аз лично съм заинтересован по-скоро от 9v влакова система ( тоест от варианта, при който захранването идва от металните релси).

Интересно ми е как най-лесно може да се направи локомотив, който черпи ток през колелата, но скоростта му и посоката му на движение могат да се контролират от PF инфрачервен приемник.

 

Освен това, и аз си мисля че метални релси биха изглеждали по-яко. По тая причина съм навит да участвам в закупуването.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Траверсите - да, точно. Но има всъщност и напоследък сетове с отделни релси, примерно Dwarves Mine или оня IJ rollercoaster. А тва, дето го мислиш, е оптимална комбинация, но няма начин скоростта да се контролира от PF, освен ако не използваш разни custom решения, които вече по-скоро избиват към DCC жп моделизъм. Иначе много ЛЕГО влакови експерти почнаха да правят влакове с 9V захранване и PF двигатели за отделни функции, като например врати, пантографи, разкачване и т.н...

 

А пък ето го rollercoaster-a на Марк Белис, който ти бях обещал. Пичът принципно е редовен в ЕВ и съм сигурен, че има инфо за него и за техниките и на другите места, разтършувай и 100% ще намериш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих си взел един 9в мотор и бих побърничкал из вътрешностите му. Възможно е да има начин във веригата му да се свърже IR приемник.

 

Другият, безотказен вариант, за който се сещам, е на локомотива да има 1 PF мотор и 1 9v.

9V-овия лови ток през веталните си колела, предава тока къв IR приемника, и след това се свързва към PF.

За целта би свършил работа всеки неработещ 9v мотор, искорубен от вътрешността си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Питах за износването върху пластмасовите колела, макар че, честно казано, надали има начин такава информация да е налице в момента. За реално износване ще е нужно доста експлоатиране на релсите, а и до голяма степен степента на евентуално влияние на метала върху пластмасата ще зависи от теглото на подвижния състав - ако, разбира се, изобщо се наблюдава някакво износване.

 

Във всеки случай, износване или не, аз бих ги пробвал. Снощи правех разни пробни скици с TrackDesigner, като се опитвах да видя колко голямо ще е влиянието на новия по-широк радиус на завоя от R40 на R56. С една дума - много! Вярно, че и досега беше доста трудно да се интегрират релси, вървящи като трамвайни линии по улиците, но при увеличена дъга на завоя със 16 стъда нужната площ става осезаемо повече. За сметка на това, трамваят ще се движи къде-къде по-приятно и реалистично по такива завои.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Би ли казал какъв е радиуса на завоя на ЛЕГО релсите, както и този на металните релси на МЕ?

 

Сетих се още нещо на вълна релси за трамвай. (тоест разстояние м-у релсите по-малко от 6М).

Съществуват ли стрелки за този размер? Не съм наясто дали съществуват други стрелки за LEGO влакове освен тези от стандарта 9v ( проводящи ток) и стандарта PF (пластмасови). Какво е решението предвидено за металните релси на МЕ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

2398636494_950977a0e3_z.jpg?zz=1

 

4289306731_2ab756c02b_z.jpg

 

4271112922_a881b68734_z.jpg

 

При горните 3 снимки, доколкото разбирам, са използвани LEGO релси 9V стандарт.

 

на долната са използвани металните релсови сегменти на МЕ.

 

5563236546_f7d1dc85d2_z.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стандартният ЛЕГО радиус е R40, а минималният предвиден на ME Models е R56 с цел повишен реализъм, тъй като принципно ЛЕГО завоите с тоя малък радиус са доста нереалистични и това си личи по щурия начин, по който влаковете ги взимат. С други думи, горното означава, че края на 90-градусов завой е на 40 или съответно 56 стъда от началото му.

 

Стрелки и пресичащи се релси ще пуснат и от ME; още не се знае обаче точно какво ще е изпълнението. Така или иначе, аз техните релси ги обмислям само за трамвай, тъй че не ме интересуват стрелки и Х-ове.

 

Относно снимките - истинският проблем с интегрирането на трамвайни релси са завоите, както може и да се очаква. Последната е на Кейл Лайпхарт от пенсилванския LUG, но те са големи жп прота, тъй че не е чудно, че си правят сегменти с баластиран релсов път...

 

Иначе на първата от тия снимки, които си сложил, са използвали комбинация от tiles и снотване, което си е голяма играчка, но май е най-доброто решение. Само дето при такова решение дали се използват стандартни 9V или ME 9V релси, общо взето, е все тая. Абе, във всеки случай, ще ги мъдря тия неща, не се притеснявай :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така както ви чета ще вземете да ме запалите за жп-строителство и ще стане страшно (във финансов план :rolleyes: ). :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пак off-topic - Камене, ето повече инфо (_доста_ повече) по отношение на двойното задвижване, за което ме питаш. Вкратце - новата PF LiPo система върху 9V релси = самозареждане. Перфектно решение!

 

Но по-добре да не разводнявам темата повече, а да си остане за релсите.

 

@ Абел: Да, да, говори ми... от вчера и едни други стари ЛЕГО релси вече подмятам из вкъщи :D После що мотора ми имал стъдове... :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изчетох горното за самозареждащ се влак с вграден UPS - зарибен! По този въпрос приключих, поне в тази тема.

 

По основната тема:

Боби, ако релсите за завой на МЕ (съответно външната и вътрешната) са изчислени за разстояние м-у тях от 6 М, то как ще ги монтираш на 4М? Радиусите на вътрешната и на външната няма да съответстват при разсилчно разстояние м-у тях. МЕ ще предлагат ли няколко различни комплекта релси за завой?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа, споко, аз не възнамерявам да правя теснолинейки, ще използвам стандартното 6-wide междурелсие. 22 е една от малкото нетеснолинейки в София :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ахаааа :rolleyes:

Добре, малко бавно загравям.

 

Та в края на краищата:

До момента нямам никакви компоненти за влакове. Знам, че да си зема комплект би било най на сметка, но по скоро бих си взел всичко нужно лека полека. Бих започнал от инвестиция в малко релси. Тези ми харесват, тъй като могат да се съчетаят със всеки локомотив или вид релси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ОК, значи чакаме да видим какви завои и евентуално допълнителни елементи ще извадят по-нататък. Наличието и изпълнението на стрелки / прелези и други подобни "специфични" елементи от релсовия път ще зависи само от това колко интерес проявяват феновете към релсите, които МЕ предлагат. Иначе те имат идеи и знаят какво би се харесало на влаковите фенове, но все пак трябва да има смисъл от инвестицията и от маркетингова гледна точка. В този ред на мисли, шуми се за МЕ стрелки с възможност за автоматизирани функции (пр. пневматика / PF), тъй че можем да започнем тайничко да стискаме палци...

 

Другите фенове на влаковете, какво ще кажете? Май няма много от вас, които да са особено ентусиазирани от новия продукт? Да не би да има и тук влакови привърженици, които карат на PF релси с алуминиево фолио (идея, която, впрочем, не е никак лоша, особено за двойно задвижване+зареждане с 9V+PF... :rolleyes: )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Другите фенове на влаковете, какво ще кажете? Май няма много от вас, които да са особено ентусиазирани от новия продукт?

 

Ами тези релси имат някои плюсове, но и минуси. Освен това ако си само на PF влакове няма смисъл да си взимаш от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...

Аз чаках, чаках и те взеха, че им попривършиха нещата на ME Models нещата, ебаси :)

 

Очаква се да наизвадят новите завои след няколко месеца / половин година, пък на мене ми се ще да им тествам релсите, преди да поръчам по-голямо количество от тях... макар че, честно казано, съм убеден, че ще са супер, пък и вече ми писна да ровя из eBay за деветволтови релси. Както междувременно LEGO пък решиха да спрат пакетите с прави PF релси и междувременно и те взеха, че станаха неадекватно скъпи, мисля да се преориентирам изцяло към ME Models за в бъдеще.

 

В тоя ред на мисли, тия дни може да пусна поръчка от там. Единственото, което имат все още налично към момента, е малкият пакет с 4 отделни релси с дължина по 16 stud-a, т.е. релсов път за общо 2 сегмента с дължина по 16 studs. В тия комплекти обаче няма траверси и plates - които мен така или иначе не ме интересуват за момента, щото на първо време ще използвам ME за трамвайния релсов път. Един такъв комплект струва 4.50 долара, което е супер приемливо, като се има предвид, че в BL стандарната цена на един 9V прав релсов сегмент (дължина 16 stud-a) вече удари 2.50 Евро.

 

Доставката е между 13 и 16 долара; надявам се да не отиде на митница, нищо че е от USA, щото все пак очаквам да е лекичко / малко пакетче. Аз най-вероятно ще взема 2 от горните polybag-a. Някой навит да се включи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...
×
×
  • Създай нов...