Jump to content

Вашите въпроси, Нашите отговори

legohead

Recommended Posts

Здрасти!

Предлагам целта на тази тема да бъде обмен на опит между потребителите.

Предложението ми е всеки, който срещне проблем при конкретна LEGO конструкция,

да може да получи полезни съвети за това, как да разреши конкретен проблем.

Надявам се да успеем да направим една полезна на всички дискусия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 5 months later...

хах еми това е фаил на програмата LDD - lego digital designer .Можеш да си я изтеглиш безплатно от саита на лего ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А ве пич, какъв е тоя формат .lxf, та не мога да го отворя? ;)

Пеца, прочети тая тема. Не случайно сме я написали

Чуждици, терминология и съкращения, Stud, MOC, PF LUG...я пак?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ох, сори..

Забравих, че ми преинсталираха компютъра! ;)

Все пак, искам и аз да се включа! =)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не се притеснявай, нали затова сме тук по-опитните!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 11 months later...

Приятели здравейте от преди 10 минути съм в този форум и имам едно голяма запитване което не знам дали ще успее някой да ме разбере но ще се постарая да напиша всичко с подробностите.

Като начало искам да ви попитам този форума на LEGO има ли нещо общо с това което беше строителя и конструктора едно време на децата от 90-те години.Имам предвид строителя който беше на купчета ''тухлички'' и се строеше от децата както си пожелаят било то на къщи,гаражи,кораби и друго каквото се сетите поне аз като съм бил малък това съм строил.И другото което искам да знам продават ли се строители - конструктори които да са на свободна тематика да си построиш каквото искаш,защото до колко знам вече в днешно време всичко е по каталог,или по проект.Интересуват ме тези въпроса защото искам да си купя най - обикновения сет с тухлички конструктор който да си строя каквото аз си пожелая,помогнете приятели споделете инфо с начинаещ,защото в това начинание съм слаб по принцип съм колекционер на умалени модели на автомобили. ;) Поздрави на всички и ще очаквам вашите отговори дано да съм бил поне малко ясен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей и добре дошъл във форума!

Ще пристъпя направо към отговор на въпроса ти:

Да, тухличките ЛЕГО не са се променили от времето, в което си ги спомняш. И да, все още се предлагат универсални комплекти, предназначени за свободно строене. Препоръчвам ти да разгледаш НАЙ-ВЕЧЕ комплектите Bricks & More.

ето линк към официалния сайт на ЛЕГО: http://shop.lego.com/en-NL/Bricks-More-ByTheme

Ако имаш други неясноти не се колебай да попиташ.

Поздрави,

legohead

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 5 months later...

моля някой ако може да пробва и да ми каже дали може да се закрепи стабилно tile върху

4274.gif

боднат в

6541.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да се закрепи може но tile увисва надолу и при най-малкото движение :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този метод го използвам доста често ,но да ,хлабав и между другото тази техника и обикновения брик с пъпка отстрани се разминават малко вертикално.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Жоро, що не ползваш brick 1x1 with 1 stud ? В какъв цвят трябва да бъде?

@ Тони:

на мога да разбера за какво разминаване по височината говориш.

Всеки техник пин без friction ridges е до известна степен хлабав - това им е задачата все пак.

На жълтия бус едното стъкло го бях закачил точно по този начин. Причината беше че (допреди 2012!) не съществуваше brick 1x1 with 1 stud в цвят жълто.

Ето всички произвеждани цветове от brick 1x1 with 1 stud:

http://brickset.com/parts/search/?query=87087

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не ползвам щото ми трябват около 1000 сигурно. а пък цената на тия части е интересна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Luggen Sie Bulken? :) Вкарвай в списъка за догодина... чакай тъкмо да шерна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 years later...

Тук и аз ще искам да задам един въпрос за съвет.

Как се справяте с проблема на стареенето и прекаленото експлоатиране на Лего частите от типа свръзки т.е. някакви тухлички или плочки с щракалки към техник греди, тухли или други специални елементи?

Обикновено се получава разхлабване т.е. триенето между отделните части намалява и това води до незадоволителни резултати при игра. Доста често пък, още от самото начало е направено недомислено особено при малките комплекти с по една минифигурка. Имам предвид градските комплектчета със самосвалчета, мотокарчета, багерчета и т.н., където сглобките явно са от по-прост тип заради цената.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

Освен да подмениш въпросните части с нови не виждам какво друго може да се направи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет!

Освен да подмениш въпросните части с нови не виждам какво друго може да се направи.

Абсолютно, това да си играеш да ги лепиш примерно, ако някоя се е отчупила, или бях чел че някакъв си маже зъбните колелца с лак, че да не се изтъркват толкова лесно, ми се вижда абсолютно безмислено. А и все пак в един сет частите които са подложени на някаква по-голяма амортизация при игра не мисля, че са чак толкова много. И струват стотинки.

Та както каза Камен, най-добрият вариант е да бъдат заменени с чисто нови. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В допълние на горното:

ако става въпрос за стари модели, при които набавянето на нови части е невъзможно или непрактично, е възможно подменяне на определени панти и др. елементи с нови аналогични.

Сещам се за 2-3 примера.

Предлагам ти да пишеш контретно за кои модели имаш проблем, за да се опитам да ти предложа съвет.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

благодаря и на другите за отговорите. Радвам се, че бързо се отзовавате с някакви предложения.

Проблемът ми поне засега ще е поръчването на нови части, защото ми стана ясно, че няма кое знае какви лесни опции за това у нас ако ги няма в сайта на Bohobby.

В допълние на горното:

ако става въпрос за стари модели, при които набавянето на нови части е невъзможно или непрактично, е възможно подменяне на определени панти и др. елементи с нови аналогични.

Сещам се за 2-3 примера.

Предлагам ти да пишеш контретно за кои модели имаш проблем, за да се опитам да ти предложа съвет.

Сега конкретно имам проблеми с тези модели:

6470-1.jpg?199911090439

Това, което се вижда на картинката е невъзможно да се случи. Не мога да задържа кофичката повдигната, защото свръзката е разхлабена.

Частите са:

4140701.jpg

Кодът му е този 30397, че на картинката не се разбира добре, а другите долу са по-ясни изображения.

245824.jpg

4114127.jpg

Другото е при този сет:

Lego City 7642-1: Garage

Отзад на стрелата на влекача, там където трябва да се закачва превозното средство свръзките са разхлабени и частта се люлее както си иска. Принципно не е чак такъв проблем като закача на него да тегля кола примерно, но като е свободен детайлът все поляга наляво или надясно заради разхлабването.

Като прегледах инструкциите частите са тези:

2905.gif

2780.jpg

6536.jpg

Искам да питам дали сте пробвали с тефлон да се направи една-две намотки и после може да се получи повишено триене, за да не изпускат тези свръзки?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използването на тефлонова лента не е решение. Може да го ползваш само ако няма да се слобява/разглобява и няма да движиш частите. В противен случай ще се разбият повече. Като гледам частите които ти трябват са повече от стандартни и струват стотинки. Приеми, че ако се играе, осичките са ти консуматив.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Използването на тефлонова лента не е решение. Може да го ползваш само ако няма да се слобява/разглобява и няма да движиш частите. В противен случай ще се разбият повече. Като гледам частите които ти трябват са повече от стандартни и струват стотинки. Приеми, че ако се играе, осичките са ти консуматив.

Здравей,

ще се играе разбира се. Въпросът не е дали са скъпи или не, а дали ще има възможност да си ги намеря по лесен начин. Явно ще започна да проучвам как стои въпроса с поръчките от чужбина.

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей,

ще се играе разбира се. Въпросът не е дали са скъпи или не, а дали ще има възможност да си ги намеря по лесен начин. Явно ще започна да проучвам как стои въпроса с поръчките от чужбина.

Поздрави!

Поръчки правим постоянно, само че 90% от тях минават в скайп, за по 1-2 дена. Рядко някоя стига до форума :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам ти да замениш частите с подобни, които да държат по-стабилно.

post-1-0-09162800-1490001020_thumb.jpg

6470_bucket.lxf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Препоръчвам ти да замениш частите с подобни, които да държат по-стабилно.

Ехееее, друго си е като знаеш да боравиш с програмата! Колко ефектно показано!

Благодаря, за илюстрованото указание.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове