Jump to content

Идея за висящ монорелсов влак

nerdcore

Recommended Posts

Здравейте,

измислих система за висящ монорелсов влак. Всичко е в много предварителен етап. За сега само на картинка и съм построил съвсем кратка релса и една талига с колела. Тепърва ще правя повече експерименти. Поръчал съм части за малко по-дълга релса и втора талига. Ще прбвам и да тества закачнето за основата.

За релсите нямам представа нито дали ще са достатъчно здрави за да понесат тежеста (а и както сигурно се досещате искам да стане и със задвижване), нито дали ще вървят добре колелата. Също така трябва да пробвам ще стане ли, на първо място завой, и на второ наклони и преходите към тях. За здравината на релста има доста начини да се заздрави, но това ще ѝ развали пропорциите, които в момента много ми допадат. Ето какво се получи. ОСновното, рабира се не е как изглежда сами влак, а системата от релси, окачване и т.н.

1.png

2.png

3.png

4.png

5.png

А ето и една "гола" снимка, да видите от вътр как е.

6.png

Редактирано от nerdcore
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно.

Това би било интересно да се види на живо в голям градски модел и да има и нормален влак и този. Ще е убийствено. :)

Успех и чакаме ъпдейт по този проект. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами засега съм измисли вариант с сгъващи се (2429c01). То май няма друг начин.

Ако този не стане, може изцяло да мисля друга схема за релсите, но тази с панели 1х2х3, много ми допада. Особено като външен вид.

7.png

8.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вчера доста мислих по въпроса със завоите и май няма да стане. Доре да завива добре, просто не виждам как ще са достатъчно здрави. Все пак ще направя някои опити като дойдат частите. 

Сега обмислям като варинат да е само шътъл, движещ се напред назад по право трасе и сам сменящ посоката. 

Или разбира се нова схема за релса, ама хич не ми се иска.

Ако някой има идеи, съм отворен за предложения.

Редактирано от nerdcore
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Защо не ползваш релсите от ролъркоустъра?

Алтернативно можеш да пробваш с конструкция направена от банана Гиър + прави отсечки от техник гредата със зъбчата рейка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам идея но нямам skills да я направя и покажа: 

- старите сини релси които са единични са трасето. 
- хванати са върху плейт 2х4 с дупки за техникс аксели. Акселче със стопер се хваща отгоре за П образна носеща колона

- колоните са ти на разстояние колкото една релса - правите май са 16 стъда. 
- може по 2 релси От двете страни на плейта или буквално да виси на една като ски лифт 

завоите ще станат 100%, само проблема е че ти трябват носещи колони по цялото трасе. Ама може само за завоя да го ползваш

ще ти дам колкото искаш релси сини и за тест и за голям модел:) виждал съм и сиви еденични релси, но само прави, не знам завойчета има ли от тях..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 29.11.2019 г. at 17:48, legohead написа:

Защо не ползваш релсите от ролъркоустъра?

Алтернативно можеш да пробваш с конструкция направена от банана Гиър + прави отсечки от техник гредата със зъбчата рейка.

Ами иска ми се да си измисля и построя релси, но не съм сигурен дали ще стане. А и май от ролъркоустъра са доста скъпи. За банана гиъра, мах завоите ще станат доста по-остри отколкото ще е практично за мащаба навлака, който си представям.

Преди 3 часа, Duh5 написа:

Аз имам идея но нямам skills да я направя и покажа: 

- старите сини релси които са единични са трасето. 
- хванати са върху плейт 2х4 с дупки за техникс аксели. Акселче със стопер се хваща отгоре за П образна носеща колона

- колоните са ти на разстояние колкото една релса - правите май са 16 стъда. 
- може по 2 релси От двете страни на плейта или буквално да виси на една като ски лифт 

завоите ще станат 100%, само проблема е че ти трябват носещи колони по цялото трасе. Ама може само за завоя да го ползваш

ще ти дам колкото искаш релси сини и за тест и за голям модел:) виждал съм и сиви еденични релси, но само прави, не знам завойчета има ли от тях..

Ами ако не стане с тази релса, май ще прибягна до тези единчните релси. Измислил съм вариант с една релса (закачането от едната страна продпорите от другата). Или с две релси (окачването по средата, подпори отвън или обратното, което изглежда по-добре). Още един вариант е да се ползва средната контактна релса от епохата на сините единични релси, но ще го видим.

НЕка дойдат частите за тази единична строена релса. Ако всичко друго работи добре и проблема е само здравината на завоите, може би пих стигнал до там да прибягна и до залепяне, колкото и да не ми се иска.

Благодаря за предложението, да улужиш с релси, но имам бая от тях, така че няма нужда.

Редактирано от nerdcore
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попаднах на един вариант, където някой също се е сетил да пробва средната контактна релса от епохатна единичните сини и сиви релси:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 year later...

Привет,

Попаднах на следния модел на Jason Allemann (JK Brickworks), може да ти помогне за идеи как да реализираш своя модел:

https://www.brickfanatics.com/this-suspended-motorised-lego-train-is-only-six-studs-wide/

LEGO Suspended Train Featured 800x445

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах го с удоволствие видеото и се сетих че @nerdcore имаше план да направи такова нещо:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 11 часа, Duh5 написа:

Изгледах го с удоволствие видеото и се сетих че @nerdcore имаше план да направи такова нещо:)

Оги, та това е именно темата на nerdcore :) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за видеото. Въпреки че не ми допада идеята за неЛего компоненти, тези доста малки елетронни компоненти ще направят нещата доста по-възможни. Досега го мислех със компонентите на стандартните влакове, освен може би мотора, но те са доста тежки и обемни. И се полчаваше влак сравним по големина със стандартните леговлакове. Не съм толкова напред в експериментите, но от самото начало се притеснявам дали такава тежест не е прекалена.

Що се отнася до релсите, цялата ми идея се върти около релсата която съм показал в картиките по-горе, така че всякакви предварително готови части за релси не са опция за мен. Макар че покрай това видео ми дойде една идея за релсата, която може да се окаже интересна. 

Покрай изваждането на темата от нафталина и аз си извадих частите с които пробвах, от изпод една камар кутии, и ми се ще скоро да продължа с опитите и да направя нещо рално, защото до тук имам много оскъдни части, които да покажа.

Основния проблем в концепцията за релси си остават завоите. Ако се получат, ще могат да се правят всякакви,остри, плавни и под всякакви ъгли. Ако обаче се окаже  по-вероятното, че нищо не става от тях, трябва или да се зареже всичко или да се примиря със "шътъл", движещ се наперд - назад по изцяло право трасе. Което не е перфетно, но може да се окаже пак интересно, ако измисля начин да обръща сам накрая на трасето.

Ще гледам тия дни да кача снимки на построеното до тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето и обещаните снимки. Не е много, но е някакво начало.
Прототипи на релсата.

Обикновена права
Още една права, но подсилена с по един слой плейтове отгоре и отдолу.
Завой, като плейтовете 1х3 го държат твърд. По тях има кръгли 1х1, закачени на разстояние два и полвина стъда. Ако някой се сеща как да го намаля до към две и четвърт, за да стане плавен завоя ще съм благодарен.

И после прототип на таигата и как се закача на релсата. Движи се гладко по правите и сравнително гладко по завоя. Май големия въпрос е ще има ли достатъчно сцепление че колелата да го задвижат.

20210216_125424.jpg

20210216_125439.jpg

20210216_125452.jpg

20210216_125527.jpg

20210216_125557.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля,че ще има проблем на завоите защото виражната релсат така е слаба и от тежеста ще се огъне.Има вероятност .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Готина идея. С интерес чакам развитието.
Но според мен и колелата, както са така двойни няма да могат да преминат през завоя.
Така ще станат само в правия участък. Вероятно трябва дъгата да е много по-малка или единични колела.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Проекта ти с релсите е доста амбициозен!
Ще се радвам да успееш да го реализираш :)

Ще споделя личния си опит, и се надявам да го приемеш не като умаловажаване на твоите опити, ами като по-лесен подход.

Използването на стенните панели за релси е много хубава идея, и те действително ги наподобяват на вид. 

Завоите обаче ми се струват изключително сложни, и не мога да преценя каква е устойчивостта на самата конструкция. За съжаление нямам нужния брой от пантите и панелите за да тествам.

Не ми се мисли какъв брой части ще е нужен за реализирането на трасе релса по което да се движи влака. Очаквам, че ще бъде цифра, което за мен прави идеята непрактична.

Та - обратно на опита ми:

Забелязал съм, че нещата се получават доста успешно когато конструкцията е максимално проста, и оползотворяват по възможност минимален брой цели части вместо голям брой малки елементи. (освен разбира се ако целта не е декорация)

Това спомага за лекотата и устойчивостта на конструкцията, тъй като броя "снадки" между частите е относително малък.

Използването на малък брой части от своя страна изисква когато е възможно да се използва формата на самите части. Т.е., ако се опитваш да направиш завои, ако е възможно да изполваш части които описват част от нужната ти дъга, вместо отделни прави сегменти свързани под ъгъл.

Тъй като разбрах, че не искаш да използваш 2-ни релси, като например тези от roller-coaster-а, се сетих за старите сини единични влакови релси. От тях има както прави (3228a), така и завои (3229a). От долната си страна могат да се закачат за стъд-ове.

Съветвам да помислиш дали биха ти свършили работа :)

За съжаление не разполагам с бройки от тези части за да тествам.

Успех, и ще следя темата с интерес!

image.png.6116d0d0f5be5ade84d5f6d9cb93f65c.png

image.png.4d88de063058d266e1c15298bca731b1.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ааа доживяяяях да кажа на Камен “ти не четеш ли нагоре” юхуууу :) (с най-добри чувства ей!)

сините релси му ги предложих няколко коментара по-рано:) Ама не ще:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 19 часа, bubacca написа:

Мисля,че ще има проблем на завоите защото виражната релсат така е слаба и от тежеста ще се огъне.Има вероятност .

Има такава опасност, но съм мислил различни варианти за заадравяването, укрепването и подпирането ѝ, включително с въженца.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, mnachev написа:

Готина идея. С интерес чакам развитието.
Но според мен и колелата, както са така двойни няма да могат да преминат през завоя.
Така ще станат само в правия участък. Вероятно трябва дъгата да е много по-малка или единични колела.

При това парче, което имам талигата минава горе-долу добре като го наклоня и гравитацията дръпне. Как ще стане обаче с мотор ще видим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 2 часа, legohead написа:

Проекта ти с релсите е доста амбициозен!
Ще се радвам да успееш да го реализираш :)

Ще споделя личния си опит, и се надявам да го приемеш не като умаловажаване на твоите опити, ами като по-лесен подход.

Използването на стенните панели за релси е много хубава идея, и те действително ги наподобяват на вид. 

Завоите обаче ми се струват изключително сложни, и не мога да преценя каква е устойчивостта на самата конструкция. За съжаление нямам нужния брой от пантите и панелите за да тествам.

Не ми се мисли какъв брой части ще е нужен за реализирането на трасе релса по което да се движи влака. Очаквам, че ще бъде цифра, което за мен прави идеята непрактична.

Та - обратно на опита ми:

Забелязал съм, че нещата се получават доста успешно когато конструкцията е максимално проста, и оползотворяват по възможност минимален брой цели части вместо голям брой малки елементи. (освен разбира се ако целта не е декорация)

Това спомага за лекотата и устойчивостта на конструкцията, тъй като броя "снадки" между частите е относително малък.

Използването на малък брой части от своя страна изисква когато е възможно да се използва формата на самите части. Т.е., ако се опитваш да направиш завои, ако е възможно да изполваш части които описват част от нужната ти дъга, вместо отделни прави сегменти свързани под ъгъл.

Тъй като разбрах, че не искаш да използваш 2-ни релси, като например тези от roller-coaster-а, се сетих за старите сини единични влакови релси. От тях има както прави (3228a), така и завои (3229a). От долната си страна могат да се закачат за стъд-ове.

Съветвам да помислиш дали биха ти свършили работа :)

За съжаление не разполагам с бройки от тези части за да тествам.

Успех, и ще следя темата с интерес!

Благодаря за съветите. Както и Оги е написал, този вариант е обсъждам и не ми допада, защото формата на релсата е най-интересното за мен и от там тръгна цялата идея. Така че не искам да я променям. От сините релси имам много и се замислих че мога да пробвам да ги ползвам да държат завоя твърд и да не се огъва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поработих върху идеята и направих следното. Бих казал, че имам proof of concept. Като цяло, и релсата и влака се представят по-добре отколкото очаквах.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След няколко часа занимаване пробвах и завоя. В едната посока върви добре, в другата се мъчи. Има много място за оптимизации, така че вечесъм доста уверен че работата ще се получи
ПС Ако нещо товаря хостинга с тия големи файлове, кажете. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сигурен съм, че механизма ще стане супер:) реално май е разбираемо (и доказуемо) че водещото колело ако е по-посоката на движение е по-лесно, затова назад забива повече, ама ще ги връткаш само на една страна и няма да има драма. Или го прави 4х4:)

за мен лично големия интерес е как завоя си стои като пич закачен само в двата края! Браво!

Edit: няма драма с хостинга не го слушай Дидо че не ще да качва файлове, бутнахме настройката на ограниченията.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове