Jump to content

Презареждаема батерия Power Functions 8878


Akeyzerr

Recommended Posts

Предлагам едно микро ревю на презареждаемата батерия 8878.

 

download1949B7F0D9EDF59BE12B86E73CB6A116.jpg

 

След около 3 седмично чакане се сдобих с въпросната батерия и съм изключително доволен от придобивката. За мен лично това означава край на купуване на батерии (по-долу ще обясня защо). Горещо я препоръчвам на всеки lego power functions фен.

 

Самата кутийка, в която се намира Литиево-Полимерната батерия е с размерите 4х8х4 модула и е идентична на външен вид с батерийния бокс 88000, който се използва в новата Train серия. Приликата е само на външен вид, тъй като 88000 побира 6 ААА батерии, които дават максимален ток 800mA.

 

8878 е с декларирано напрежение 7,4V и капацитет 1100mAh. Това изглежда по-малко от 9-те волта, подавани от 8881 с 6бр непрезареждаеми АА батерии, но обикновенните батерии дават 1,5V когато са нови и "свежи" и с течение на времето напрежението им пада. А когато се използват презареждаеми батерии 8881 дава само 7,2V , тъй като акумулаторните АА батерии са 1,2V. Т.е. когато ми трябваше мощност трябваше да купувам неакумулаторни батерии.

 

Както споменах, 8878 е батериен бокс с Литиево-Полимернa(Li-Pol) батерия. Това означава, че дава обозначеното си напрежение докато се изтощи и след това рязко пада. Така двигателчетата имат постоянна скорост, докато има ток в батерията. Другите огромни плюсове на технологията са размерите и теглото. 8878 е два пъти по-компактна от 8881 и близо 3 пъти по-лека(когато в 8881 са сложени 6АА батерии).

 

8878 дава възможност постепено да се контролира изходното напрежение и с това - скоростта на двигателите. Аз лично го намирам за удобно, когато се тества нещо, но непрактично, когато е в MOC. Но пък когато се налага такъв контрол, може да се използва достанционното 8879, което си е тема на отделно ревю.

 

Особеност на 8878 е, че има налични само стандартни lego стъдове; няма technic за захващане. Това разбира се не е никакъв проблем, тъй като има огромен брой варианти за монтирането на батерията в technic конструкция.

 

 

Стигнахме до цената. На пръв поглед цената е висока - около 170лв е комплектът батерия(115лв) и 8887 адаптер(46лв) за зареждане. И това е цена с отстъпка от БоХоби. При една по-кръчмарска сметка, цената на комплекта е отлична. Комплект 6бр АА или ААА батерии е около 50лв(за ААА батерии +34лв за 88000), а добрите зареждащи у-ва(за повече от 4 батерии) са около 100лв (на заинтересованите препоръчвам ТОЗИ комплект), но или няма да дават мощността на 8878 или пак ще са около 3 пъти по-тежки. В един двукилограмов МОС използването на 8878 означава повече от 10% намаляване на теглото, което пък значи по-голяма скорост и повече игра.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да жегна аз и на твоята любима тема - интересно какво ли е предимството на тоз бокс при влаковете... ;)

Впрочем, сериозно се замислям - така де, предпочитам това пред кутия със хиляда батерии в нея!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да жегна аз и на твоята любима тема - интересно какво ли е предимството на тоз бокс при влаковете... ;)

Впрочем, сериозно се замислям - така де, предпочитам това пред кутия със хиляда батерии в нея!

 

Понеже нямам как да изпробвам ще си позволя да изразя едно спекулативно мнение:

Разликата(предимството е) - цял ден яко джиткане на влака и с едно презареждане през нощта на следващия ден пак игра. Незнам как се сменят батериите в другата кутия, но предполагам, че изисква някакво разглобяване. Другото, което ми се губи е частта с теглото - при влаковете май е по-добре да е по-тежко, нали? Т.е. по-лека батерия - повече вагони?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно ползването при влакове е едно от основните приложения, които са имали предвид ЛЕГО при разработването на тая кутия, тъй че определено си прав за по-добрата мощност и по-малкото проблеми с презареждането. А и точно тая батерия предлагат да се ползва за задвижването на Emerald Night или Maersk влака примерно - явно the force is strong with this one ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди всичко искам да благодаря на Ангел за чудесното ревю, което е написал!

 

Аз съм горд притежател на "88000", или с други думи PF кутията за батерии, която на външен вид изглежда като LiPo, но е със гнезда за 6 бр. ААА батерии.

 

Ето какви са наблюдеинята ми за "малката" кутия за батерии PF:

 

Проблемите, който виждам при нея са следните:

Цената и е по-висока от стандартната кутия за батерии PF,

Батерийте тип ААА са по-скъпи от АА

Презареждаемите батерии ААА също са по-скъпи от презареждаеми АА

да продължавам ли?

 

1 комплект 6бр ААА е към 10 лв. Тоест, ако искате да карате лего влака си 2 седмици всеки ден подред, цената на една LiPo батерия ще се изплати за това време.

 

Аз се сдобих с "малката" PF кутия за батерии заради дистанционно управляемия автобус, и вече няколко месеца карам с 1 комплект батерии. Но това е при положение че го включвам за по 5 минути през 3-4 дена.

 

За влак си мисля, че използването на сменяеми алкални батерии е абсурд. Въпроса е, дали за даден човек ще е по-изгодно да си купи 6бр презареждаеми батерии ААА, които да постави в малка PF кутия за батерии, или направо да си вземе Lipo.

 

Първия вариант по груби мой сметки би излязал 30 лв за кутията за батерии + поне още 30 за 6бр презареждаеми батерии. Цената на литиево-полимерната батерия е около 1,5 - 2 пъти повече, но не е налага да вадите отделните батерии всеки път, а и теглото, мощността и капацитета и са по-добри. Ако я ползвате често, това ще се отрази доста ;)

 

Надявам се да съм бил полезен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...
×
×
  • Създай нов...