Jump to content
maniak

Ревю на сетове

Recommended Posts

maniak

Предлагам в тази тема да се правят ревюта на сетове, които притежавате, сте притежавал или сте си играли с тях. Мисля, че е излишно да споменавам, че трябва да са или от Техник или Майндсторм серията както и наистина да сте ги пипали с "лапички". Голословни излияния въз основа на клипчета в youtube или на снимки няма да се толерират. Разбира се оценките трябва да са максимално обективни, като за целта ще оценявам по няколко критерия:

 

1. Съотношение брой части/ цена (за нов комплект в магазина)

2. Време на строене (макар това да е субективен фактор, т.к. всеки строи различно бързо, все пак дава някакъв ориентир)

3. Сложност (зависи дали има скоростни кутии, валове, зъбни предавки и т.н)

4. Функции и възможности

 

За целта ще се придържам към шестобалната система: 1 ще е най-ниската оценка, а 6 максималната. Накрая средно аритметично.

 

Относно съотношението части цена- ще използвам за база цените в България- най-малките са по 20лв, най-скъпите по 420, средно 200лв. Частите при малките са поне 100, а при големите над 1000, което като средно части ни дава 450. Оттук излиза и базовото съотношение от 200/450= 44 стотинки за част. При тази стойност сета получава 3, при по-ниска цена съответно по-висока оценка, а при по-високо отношение- по- ниска оценка.

 

Относно време на строене за отправна точка също ще използвам средно време- за малките модели 30 мин, за най-сложните 7 часа. Оттук средно има 3 часа и половина горе долу. Значи при 3,5 ч. това е 3, при 7ч това е 6, а при 30 мин, това е 1.

 

Относно функции и възможности- все пак става въпрос за една от най-сложните серии на Лего, така че функции колкото искате- завиване на колелата, светещи фарове, задвижване от ел. мотори и т.н. За сега не ми хрумва осреднен критерий, за това за сега ще е просто "изсмукана" от пръстите оценка.

 

Това ще са МОИТЕ критерии на оценяване. Никой не е длъжен да ги спазва, но все пак би било добре при оценката да имаме обща основа, за това е желателно. Ако преценим, че е нужен още някой критерий може да се добави.

 

Тъй като в стария форум бях направил вече на старите ми лега, ще ги възстановя по-късно. Сега искам да представя на Вашето внимание един според мен невероятен сет, от гледна точка на части и функции, с който се сдобих миналата седмица. Наддването в ибей приключи за мен при "само" 114 евро, което при 1885 части дава 16 цента за част (или 32стотинки). Естествено сета е втора ръка, тъй като е от далечната 2004/2005 година и практически не може да се намери по магазините. По интернет магазините нов се движи от 230 евро, до космическите 650 евро в Австралия...та ето го и нашия (моя) герой:

 

Лего Техник 8421

8421-1.jpg

 

Ето го шасито:

 

imag0072k.th.jpg

 

Цялостно сглобен и с разпъната стрела:

 

imag0073g.th.jpg imag0077pd.th.jpg

 

 

За съжаление вторият модел представлява същото шаси, само че с различна надстройка:

 

imag0078p.th.jpg imag0079f.th.jpg

 

 

Първото сглобяване ми отне около 6,5- 7 часа, което нарежда сета по сложност сред първенците. Сета не е никак лесен, макар и с подробни инструкции и определено трябва да се внимава.

Сетът разполага с един нестандартен електро мотор

5292.png

 

кутия за батерии (6Х1,5), един захранващ кабел, два пневматични цилиндъра + помпа, и 8 колела. Моделът с доста голям в сглобено състояние. Благодарение на това, че 3 от общо 4 оси завиват, кранът е изключително маневрен. За съжаление моторът управлява само разпъването на стрелата и лебедката. Разпъването на подпорите, както и завиването става ръчно. Ръчно трябва и да помпате за да издигнете стрелата.

 

В крайна сметка:

 

1. По отношение цена части: 230 евро и 1885 части ни дават 24 стотинки. Тук сета получава от мен твърда 6-ца.

2. Време на строене 7ч- и тук отнесе 6

3. Функции- 3 завиващи оси, лебедка и стрела управлявани от мотор, двустепенна скоростна кутия (превключва между отделните функции на моторчето), разпъващи се подпори, пневматични бутала, които издигат стрелата. Като минус трябва да отбележа, че повечето неща трябва да се правят ръчно- за това сета получава 5.

4. Сложност- при толкова много зъбни колела няма как да не получи 6

 

Крайна оценка: 5,75

 

За мен това си остава един невероятен сет, предлагайки невероятен асортимент от части, интрига при строенето и супер кеф да си "джиткаш" с него.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead

Браво, чудесно ревю си написал! Обещавам, скоро да отделя време и да напиша ревю на фадромата.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Продължавам със следващия сет, а именно Лего 8297. Моделът е от началото на 2009, нещо което го прави уникален са гумите- това са най-големите гуми, които Лего произвеждат.

 

alim3434.th.jpg alim3436.th.jpg alim3439.th.jpg

 

1. Комплектът съдържа 1087 части, при цена от 357лв, дава 32ст, а оттук и оценка от 6.

2. Ако не ме лъже паметта, сглобяването на сета ми отне близо 5 часа, което му отсъжда 5.

3. Както при всеки голям Лего Техник сет, така и тук трябва да се внимава, нещо да не се обърка. Затруднение създават тъмно сивите и черните части, т.к. в инструкциите много трудно се различават, но като цяло нищо съществено- аз му давам 4.

4. Функции- към плюсовете трябва да отбележа светещите фарове, регулируемо окачване, отварящи се врати, предени заден капак, лебедка, 4 пружинни и 2 пневматични амортисьора, един М- Мотор, кутия за батерии, превключвател (суич), един диференциал и 1 скоростна кутия. Като минуси- не се използва моторчето за задвижване на модела или за завиване на колелата. Като цяло бих му дал 5.

 

Крайна оценка: 5

 

Препоръчвам сета за средно напреднали Лего строители и за тези, които се кефят на коли, бъгита, джипове и т.н.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Следващият сет, който ще представя на Вашето внимание е The best of 2009, титаничния 8275:

 

alim3423.th.jpg alim3425.th.jpg alim3427.th.jpg alim3426.th.jpg

 

Този невероятен модел съдържа "едва" 1384 части, но с цената си от 441лв, дава съотношение от 32ст. и оценка от 6. За съжаление по ред причини цената му в България е доста височка, при положение че по магазините в Германия върви по 160- 170 евро, но.....

 

Времето за строене също не беше никак малко, затова пак 6.

Сложността също беше на ниво- при цялата тази техника- 6

Функции: тук става интересно- моделът разполага с 2 ХЛ- Мотора, 2 М- Мотора, 2 инфраред ресийвъра, дистанционно управление и кутия за батерии. Всичко това помага "животното" да се движи напред и назад, да завива, да се върти около остта си, да сваля и качва предната лопата и ралото отзад. Просто "магнифико". Минуси- ми за мен няма (освен цената). Твърдо 6.

 

Крайна оценка: 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Коледната изненада поднесена ни от Лего се казва 8258. Макар в България сета да се появи почти 2 месеца след Коледа 2009, това трябваше да бъде флагмана за 2009, но уви поне според мен не успя да надмине булдозера.

 

alim3405.th.jpg alim3407.th.jpg alim3415c.th.jpg alim3409.th.jpg alim3413.th.jpg

 

 

1. Цена от 376лв за 1877 части дава 20ст. за част, което го прави най- изгодния модел от всички. 6+ ;)

2. Първото ми сглобяване ми отне малко на 8 часа, за което печели и тук 6+

3. Моделът разполага с една от най-сложните серийни скоростни кутии, за това трябва доста да се внимава. И тук 6+

4. Функции, а те са доста- разгъване на подпорите, въртене на кулата, разгъване на ръката, всичко това се командва само от един М-Мотор. Моделът е и първия, който представя за пръв път линейните бутала, които се превръщат в хит и предлагат алтернатива пред пневматичните. Като минуси трябва да се отбележи, завиването и бутането е ръчно, разпъването на подпорите докрай пак е ръчно. Когато излезе модела разликата между него и булдозера беше около 40лв., но за сметка на това при 8275 има много повече мотори и други. Все пак идеята на модела е била чрез само един мотор да командва 6 функции, но за жалост на феновете това не се понрави особено и не доби такава популярност каквато очакваше. От мен получава 4.5

 

Крайна оценка: Заради плюсовете по останалите показатели получава 6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

След като поредното изложение вече е зад гърба ни е време и за по-детайлно представяне на видяните модели там, а именно 8430:

 

imag0186u.th.jpg imag0187j.th.jpg imag0188g.th.jpg

 

1. Моделът е от 2002, с футуристични джанти и съдържа 318 части. Цената му в интернет варира доста, но се движи около 80 евро за нов модел, което ни дава цена от 0,49лв. за част, а оттук и оценка от 2.

 

2. Сглобяването не отнема повече от 40 мин, за което заслужено полувача оценка от 1,5

 

3. При толкова малко части, не може да се очаква кой каква сложност, така че и тук 1,5

 

4. Функции- комплектът съдържа един амортисьор, верига и два цилиндъра с буталца. И тук 2.

 

Обща оценка: 1,75

 

Въпреки слабата оценка, моделът е подходящ за начинаещи в техник серията с ниската си сложност, малък брой части и няколко функции.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Сега ще Ви представя и един емблематичен за Лего Техник модел, а именно първият супер кар, еквивалент на днешните ексклузив серии, по известен като "Дайтоната"- 8880.

 

imag0190p.th.jpg imag0189m.th.jpg imag0192v.th.jpg imag0191.th.jpg

 

1. Сетът е от далечна 1996 година и е първият от общо двата Лего сета, които притежават 4-скоростна кутия. Моделът отдавна е изчерпан по магазините и може да се сдобиете с него само по интернет, като цените там достигат до 600 евро за нов модел. Съдържа 1343 части и при високата си стойност получава твърдо 6 от мен.

 

2. Времето на сглобяване е доста, за което отчасти допринасят и супер неподробните инструкции- почти 7 часа- пак 6

 

3. Сложност- ми какво може да се очаква от сет съдържащ в себе си 8 различни видове зъбни колела с общ брой над 50!!, диференциали, вериги, 8 амортисьора и едно от най-сложните окачвания, които съм виждал серийно...- чиста 6-ца.

 

4. Функции- вдигащи се фарове, независимо окачване на четирите колела, 4Х4 задвижване, завиване на 4-те колела, 8 цилиндров двигател, и разбира се истинска 4-скоростна кутия. Невероятно, но факт. Като минус можем да отбележим липсата на каквито и да е електрически компоненти, но все пак.... 6

 

Крайна оценка: заради самата рядкост на модела на поносими цени 6+

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
MetroiD
Обща оценка: 1,75

Въпреки слабата оценка, моделът е подходящ за начинаещи в техник серията с ниската си сложност, малък брой части и няколко функции.

Ясно защо ми е аресáл. Във всеки случай, при построен Б-модел вместо "пистарката", чиито пачи крак даже не може да я задържи на едно място, мисля че оценката може да скочи поне с една единица нагоре :lol:

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Еми аз в началото на темата съм постнал, че това са лични критерии и според вече изградените стойности това се получава :lol:)) Не защитавай сета само щото е мотор...:Р

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Такаааа след дълга пауза, най-после положих лапички на поръчаното преди месеци Лего, което едва сега успях да докарам в БГ.... Започваме традиционното ревю на най-малкият претендент от всички, а именно

 

Лего 8443:

 

imag0271r.th.jpg imag02720.th.jpg

 

Извинявам се предварително за качеството на снимките, но съм ги сглобявал вечерно време след работа в хотела.....

Та.....

1. Сетчето е от далечната 1996 година и разбира се освен от интернет, няма как да се сдобиете с него от магазин. Съдържа "едва" 327 части и цената в Ибей се движи около 35 евро за модел втора ръка. Оттам и цена от 0.21лв./част. Оценка 6

 

2. За строенето ми отидоха около 30/40 минути, все пак нищо същестествено. Оценка 1

 

3. Както казах и по-горе- моделът не блести с нищо за това и сложността му е ниска. Оценка 1

 

4. Функции- чупещо се шаси благодарение на голямата "turn table", 6 колела с добър размер и грайфер, 2 клапана за въздух, пневматична помпичка, плюс едно голямо и едно малко цилиндърче. Оценка 4

 

Крайна оценка: 3

 

Сетът е идеален за начинаещите да се занимават с Техник, както и такива, които за пръв път се сблъскват с пневматика. Ако имате късмет, може да си закупите сета втора тъка за около 15 евро, което го прави най- евтиният начин за набавяне на пневматичен комплект.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Следващият сет поред е Лего 8445:

 

imag0282z.th.jpg imag0281e0.th.jpg

imag0280v.th.jpg imag02790.th.jpg

 

 

1. Година, когато нашумява е 1999. Съдържа 440 части, цена на старо около 30 евро. Цена от 0.13лв./част отсъжда 6+

 

2. Строи се за под час, има някои тънкости, но нищо съществено. Оценка 1.5

 

3. От такъв малък модел, не може да се очаква кой знае каква сложност за това и оценка от едва 2.

 

4. Функции- комплектът съдържа един пневматичен амортисьор, 4 колела подходящи за всякакви градски коли, доста гумени пръти за придаване на форма и обем, както и малка система флекс систем. Ето какво представлява и тя:

 

flexmain.th.gif

 

Най-просто казано наподобява като принцип на действие спирачка на колело. Имате кожух, в който има жило, което се движи. Като се дръпне или бутне в единия край, на другия се получава съответното противодействие. По този начин примерно може да премествате лостчета на Вашия модел в единия край, като движите жилото от съвсем другия край. Оценка 4

 

Крайна оценка: 3.5

 

Както всеки малък/среден модел и този е подходящ за прохождащите в темата. Аз си го взех просто защото ми излезе около 12 евро, като за тази цена получаваш над 400 части....Sweet

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Сега нещо за феновете на Ферари: Лего 8386

 

imag0274b.th.jpg imag0278z.th.jpg imag0277z.th.jpg imag0275x.th.jpg

 

1. Годината е 2004. Това е първият умален Лего модел на истински такъв. Мащабът е 1:10. Цели 719 парчоляка. Цената достига до 100 евро. Оценка 6

 

2. Строенето ми отне близо 2 часа, с което заслужва оценка 2

 

3. Моделът не е кой знае колко сложен, по-голямата част от корпуса са панели и гумени пръти, оценка 2

 

4. Функции- "огромен" 10 цилиндров двигател, реалистични подпори на задното окачване и едни от няй-яките гуми които съм виждал. Като цяло съдържа интересни части- има дори дискови спирачки. Оценка 4

 

Крайна оценка: 3.5

 

Тук отново причина за покупката беше невероятно ниската цена- изтъргувах я за едва 22 евро....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Следващият, който излиза на сцената е сет 8456:

 

imag0288v.th.jpg imag0289.th.jpg

 

За съжаление, тук си изпатих от това да се пазарува втора ръка, т.к. доста части липсваха. Все пак основното, заради което купух сета е тук- а именно системата Fiber Optic- представлява генераторче със светодиоди и прозрачни тръбички, които пренасят светлината и по този начин изглежда все едно те самите светят.

1 и 2. Та сетът е от 1996 година, съдържа 404 части и се строи за около час. Оттук оценка 1

3. Не бих казал, че комплектът притежава кой знае каква сложност- и тук 1

4. По принцип перката се върти чрез зъбна предавка от колелото отстрани, но основната причина беше системата Fiber Optic. Само заради нея сета получава 6

 

Крайна оценка:2.25

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Лего 8436:

 

imag0292vx.th.jpg imag0290z.th.jpg imag0291o.th.jpg

 

1. 2004 година, 1032 части и цени от около 70 евро за нов. При съотношение 0,13 лв. печели 6.

2. Времето за строене ми отне почти 5 часа, най-вече заради множеството маркучи, оценка 6

3. Сложността на сета е доста над средната, с което си заслужва отново 6

4. Функции- стандартните за голям сет- 6 цилиндров двигател, диференциал, завиващи предни колела, но основното е пневматиката. Тя се състои от една помпа, два големи цилиндъра, две клапи и мноооого маркучи. Разполага и с набор от новите Техник панели за придаване на обем, както и 6 "тираджийски гуми". Супер сетче. Оценка 6.

 

Крайна оценка:6

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Ред е и на гвоздея в програмата: единственият по рода си сет с баркод четец, а именно Лего 8479:

 

imag0294l.th.jpg imag0295b.th.jpg imag0296j.th.jpg

 

1. Сетът е от "олд скул" генерацията, когато частите със стъдове бяха за предпочитане. Датира от 1997 година и съдържа 1280 части. Цените за нов сет почват от 130 евро, което прави 0.20лв и оценка 6 .(Аз успях да го "отскубна" втора ръка само за 34 евро, но за сметка на това с изгорял мотор)

2. Времето за строене е над 6 часа, с което си заслужава 6

3. Сложност- една от най-високите, на които съм попадал- 6+

4. Функции- а те са много. Като за начало стандартните- 6 цилиндров двигател, завиващи колела, един диференциал, 58 зъбни колела, 2-скоростна кутия, голям набор от Flex System, 2 тъч сензора, един електромотор, много кабели както и самият компютър с баркод четец. Има една таблица с баркодове, като всеки баркод е някаква комбинация. Може да се състави програма, какво да изпълява камиона, като се прочетат последователно няколко баркода. Оценка 6++

 

Крайна оценка:6+- абсолютно задължителен сет за всеки МАНИАК.

 

Ето и едно примерно видео, какво прави камиона:

 

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Ето, че точно преди Нова Година, Български Пощи решиха най- после да си свършат работата и след почти месец чакане се сдобих с последния подарък за тази година- представям ви вдъхновението за мисиите на НАСА- Лего 8480:

 

imag0307a.th.jpg imag0306w.th.jpg imag0305n.th.jpg

 

Макар и от вече далечната 1996 година, сетът е просто задължителен, тъй като е тъпкан с екстри и части- а именно цели 1368, при това само стъдове. Сглобен е наистина доооста голям! Цената му в ибей върви за нов от 150 евро, което ни дава съотношение от 22ст. на част и оценка от 6 (макар в последните секунди цената му да се качи почти двойно, все пак аз успях да се сдобия с него само срещу 70 евро, с повечко късмет можех да го открадна за 40....)

Построяването на сета си е цяло приключение и отема почти 7 часа, което отрежда 6+

Сложност- една от най-високите, като дори и аз направих няколко грешки, но в един през нощта нормалните хора спят вместо да строят....- 6+

Функции- о бой, о бой, о бой. Сетът е уникален с това, че е един от общо 8, които съдържат микро мотор- най-малкият ел. мотор произвеждат от Лего някога:

 

imag0304u.th.jpg

 

Освен него, сетът разполага с един стандартен, както и генератор от системата Fiber Oprtic:

 

imag0303s.th.jpg

 

Освен тях, сетът притежава два ел. прекъсвача, като с тяхна помощ се осъществява контролът над функциите: посредством 4 скоростна кутия, с един мотор се командват 4 функции- отваряне и затваряне на фюзелажа, изваждане на "ръката" със спътника, нейното въртене, както и светенето на двигателите. С отделен ключ се командва разпъването на крилата на спътника. Чрез две лостчета на всяко крило, може да се свалят и качват задните колела, а с другото лостче местиш задкрилките. Предният колесник също се прибира посредством амортисьор. Просто всичко е премислено много добре. За да се избегнат счупвания поради претоварване на събните колела, въртенето от двигателя се предава посредством ластици, което може и да се сметне за недостатък, т.к. с времето ластиците се напукват и късат. Въпреки това 6+

 

Крайна оценка: 6+

 

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ И ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА!!!!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Нова Година, нов късмет и нов (стар) сет :wub:

 

Представям ви предшественика на 8421, а именно 8460 (1995 година) или преиздаденият модел 8438 (2003 година)

 

imag0329w.th.jpg imag0326v.th.jpg imag0327l.th.jpg imag0328i.th.jpg

 

Класически "стъд" модел и един от първите модели съчетаващ толкова много функции, макар и до една ръчни....

 

1. Моделът отдавна е изтеглен от пазара и може да се намери само от интернет. Втора ръка цените се движат от 30 до 90 евро. На мен ми излезе 32+9 за доставка общо 41 евро. При 848 части, това прави коефицент от 0.09, което си е 6+ отвсякъде.

 

2. За изнамирането на коя част от къде е заминаха около 4 часа, за това и оценка от 3.5

 

3. Като за модел със сравнително голям брой части и този минава към средно сложните. Аз му давам едно 4.5

 

4. Функции- както написах по-горе всички са ръчни, но това не прави играта със сета по-малко забавна. Завиване на предни и задни колела и от двете сирени, командване по отделно на левите и десните подпори, издигане и сваляне на стрелата посредством помпа и два пневматични цилиндъра, ръчно въртене на самата стрела както и разпъването на втората секция и макарата. Това са 6 отделни "манивели". Това че няма автоматизирани функции може да мине и за плюс- все пак нямате никакъв разход за батерии. Но тъй като аз в последно време се разглезих от доста електрически екстри, за това го оценявам с една 5-ца....

 

Крайна оценка: 5

 

Сетът е чудесен, тъй като се строи сравнително бързо и има доста функции с които човек може да се забавлява. Тук пневматиката се представя доста по-добре от наследника си 8421, най- вече защото самата стрела е доста по- лека....Препоръчвам сета на всички, тъй като това е доста евтин начин да се сдобие човек с доста полезни части на много ниска цена....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Ето и едно дългоочаквано попълнение към моята колекция, наследника на емблематичният модел Black Cat, но с повече Техник елементи- 8285:

 

imag0321v.th.jpg imag0322.th.jpg imag0323.th.jpg imag0324b.th.jpg imag0325u.th.jpg

 

Ще започна с това, че сетът наистина е огромен. Дължината му е над 60 см, като само стрелата е над 30 см. Камионът е сравнително нов, от 2006 година и може да се намери дори и в България по магазините. В Ибей цените достигат до 280 евро, втора ръка ми излезе 107 и 17 доставка. При 1878 части това прави 0,13, което си е 6+

 

2. Разбира се, че при толкова много части и дума не може да става за бързо сглобяване. Времето спокойно доближава границата от 7 часа, за което и оценка от 6

 

3. Сложност- подобаваща за сет като този- 6

 

4. Функции- завиване на предните колела, отварящ се преден капак и врати, сваляне на рампата за теглене, сваляне и качване на подпорите сваляне и качване на стрелата с една помпа и един цилиндър, разпъване на стрелата, диференциал на задните колела, 6 цилиндров двигател, пневматичен амортисьор, 6 хромирани гуми от общо 10, хромирани сателитни чинии и ауспуси. Моделът е доста детайлен. Не ми е известно дали е в някакъв определен мащаб, но изглежда доста реалистичен. Като минус мога да отбележа, че липсва каквато и да е механизация, но въпреки това твърда 6-ца.

 

Крайна оценка:6

 

Смятам, че този модел може да предложи на любителите на Техник много радостни мигове, както при неговото строене, така и при самата игра с него. А с един ПФ комплект, камионът би оживял и станал още по забавен....

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
inflames678

Ревю на сет 8051

 

Най-стилният лего technic мотор който съм виждал (и не преувеличавам :Д ).На живо изглежда пъти по-добре от колкото на снимка (смятайте като дори на снимка е върхът :Д).Строенето както всеки сет ми беше много приятно и занимателно , получи се доста стабилен модел.

Частите са бая а хубавото е и че са доста разнообразни . От страна на механизми няма много но това не означава че не става за игра.Минус който доста ме учуди бе Б-модела макар и да изглежда доста яко на снимка всъщност е доста скалъпен и незавършен ,определено не е по добър от оригинала.

 

Много съм доволен от сета ,главно от :

-разнообразните и уникални части - 6/6 точки

-красотата на модела - 6/6 точки

 

Леки недостатъци са :

-слаба механична част - 2/6 точки

-Б-модела -2/6 точки

 

Цената и сглобяването мисля че са напълно нормални за големината на сета.

Препоръчвам сета на всеки който харесва мотори и не толкова механичната част на техник.

 

Оценка 4.5/6

 

Ето и малко снимки :

 

products_62815_87473879655.JPG

Lego-8051-2.JPG

Lego-8051-1.JPG

lego_8051_motorbike__2_by_sebwouaib-d354urp.jpg (цвета на някой от червените плоскости всъщност е черен :С )

20110420_00001.jpg

 

Ето и все пак и Б-модела :

 

8051-0000-xx-33-2.jpg

products_62815_34464025854.jpg

8051mini.jpg

5401860438_826c65b94a.jpg

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead

Чудесни снимки си прибавил към ревюто!

Мотора е готин на вид. Едно от най-полезните неща в комплекта по лично мое мнение са веригата, големите амортисьори (9М) и гумите расбира се.

Ще пробваш ли да направиш своя версия на мотора?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
inflames678

За съжаление едва ли ,т.к не съм много голям фен на моторите и предпочитам вместо МOD да си направя собствено моделче :) .Обмислям да е нещо от тема космос и разбира се лего техник .

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead

xмммм, звучи интересно!

Успех!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Такаааа.... ето че най-после настъпи промяна в моя "автопарк" и е време за поредното ревю. Моделът, който искам да представя на вашето внимание е "стар" от миналата година- 8043:

 

imag0577ll.th.jpg imag0576.th.jpg imag0575c.th.jpg imag0574o.th.jpg

 

Не мислех, че скоро ще се появи достоен заместник на булдозера 8285, който съдържаше невероятно много части, за прилична цена, но ето че от Лего са се справили повече от добре. Ето и равносметката за този модел:

 

Много зъбни колела- почти 60:

imag0596i.th.jpg

 

4 комплекта за скоростна кутия:

imag0594h.th.jpg imag0590.th.jpg imag0591a.th.jpg

 

4 от новите зъбни колела, които бяха създадени специално за по-добро задвижване на линейните бутала и представени за пръв път във фадромата 8265:

imag0593gr.th.jpg

 

8 кардана:

imag0589v.th.jpg

 

2 инфра ред ресийвъра:

imag0583c.th.jpg

 

4 М-мотора:

imag0582k.th.jpg

 

4 линейни бутала:

imag0581q.th.jpg

 

2 дистанционни:

imag0580b.th.jpg

 

Огромна кофа:

imag0579s.th.jpg

 

Нови части:

 

Двустранен пин с централен отвор:

imag0588.th.jpg

 

Колела с 24 зъба и кух централен отвор, който им позволява да се въртят около оста си:

imag0592y.th.jpg

 

Скоба за линейните бутала, за предаване на въртящия момент от мотора към самото бутало:

imag0587l.th.jpg imag0586n.th.jpg

 

Къса ос с фиксиран край:

imag0585a.th.jpg

 

 

1. Цената в магазините все още е височка, все пак моделът е само на година- 170 евро. Срещу тях получавате 1125 части. Това ни дава коефицент от 0,30 лв/част. Тъй като обаче аз се сдобих на по-ниска цена с комплекта и впредвид какви части съдържа- определено получава 6.

 

2. Инструкциите за строене се простират върху 3 книжки, формат А4 и отнемат за строенето около 6 часа- оттук и 6-

 

3. Сложност- доста висока. Посредством дистанционното, може да движите модела напред назад, да се върти около оста. Може да превключвате посредством дистанционното и тройната скоростна кутия и да командвате ръката на багера. Оценка 6 (:

 

4. Функции- доста, вече изброени- безкомпромисна 6-ца.

 

Крайна оценка: 6

 

В заключени ще добавя, че това е един от най-бързите и сравнително евтини начини да се снабдите с необходимите ви електричекси части и зъбни колела за задвижване на вашите модели. Ако преди това сте имали късмета да притежавате и булдозера, то сега ще разполагате с флотилия от 6 М-мотора, 2 XL - мотора, 2 батери бокса и три дистанционни, а това е напълно достатъчно за каквито и да било бъдещи проекти...

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead

Честит, Андрю!

 

Бяг гледал някъде модификация на този модел, която подобряваше функционалността на модела - автора беше направил джойстици с които по-удобно управляваше багера. Също беше подсилил лопатата и беше добавил 3то дистанционно, така че да може да управлява повече функции едновремено.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Ето че лапичките ми се добраха и до флагмана за тази година, а именно 8110 UNIMOG на Мерцедес. Моделът се доближава максимално до реалния, макар и да не знам дали е в някакъв мащаб.

 

imag0607c.th.jpg imag0606w.th.jpg imag0608x.th.jpg

 

Специално за модела са били създадени нови огромно колела, използващи същата джанта както при джипа:

 

imag0001ig.th.jpg imag0002q.th.jpg

 

Окачването също е претърпяло коренна промяна. Направени са нов вид носачи, които задвижват индиректно колелата в съотношение 1:1 или 1:3

 

imag0600l.th.jpg imag0602c.th.jpg imag0603.th.jpg

 

Амортисьорите са с подсилена пружина и с дължина 7L, а не както до сега само 6.5:

 

imag0597rr.th.jpg

 

Помпата също се е ъпгрейднала- и тя е пораснала до 4L и така неудобството от компенситане на 1/2L отпада:

 

imag0604l.th.jpg imag0605.th.jpg

 

Другото нововъведение са тези две части позволяващи усукването на две части от шасито под различни ъгли. Има възможност през центъра да се прекара и кардан и така имаме и предаване на въртящ се момент и пълна свобода на шасито...:

 

imag0598y.th.jpg imag0599.th.jpg

 

Да започнем и с оценките...

 

1. Срещу 180 евро получавате малко над 2000 части оттам и коефициент от 0.17. Просто няма как да се надмине...Твърдо 6...

 

2. Време на строене- почти 7 часа, тъй като падна голяма играчка с тези маркучи и зъбни колела- и тук 6.

 

3. и 4 Сложност и Функции- моделът е копие на Унимог- т.е. универсално шаси с възможност за задвижване на различни устройства посредством двигателя или пневматиката. И отпред и отзад моделът има задвижващо зъбно колело и изход за въздух. Всяка една надстройка може да се закачи както отпред, така и отзад. Посредством скоростната кутия се превключва между електрическо и пневматично захранване на машинариите, като за това, както и при червения мото-кран се ползва само едим М-Мотор. Модел А е с лебедка и пневматична ръка, а модел Б е снегорин с голям щит отпред, който пак посредством пневматиката може да се движи и по трите оси... Определено 6

 

Крайна оценка: 6

 

Препоръчвам заради:

- много доброто съотошение цена/брой части

- големия набор от пневматика- автоматична помпа, малко бутало и 2 големи, 4 прекъсвача и мноооого дълги маркучи (2Х 50см)

- зъбни колела- каквито и колкото щеш

- за любителите на trial truck - окачването е просто ориентирано за тях и съм сигурен, че скоро ще се превърне в хит сред тях.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

 • Подобни теми

  • OneOfAll
   От OneOfAll
   Здравейте,
   И аз ще се включа към хора написали по някое ревю за LEGO сет. Днес бях изненадан с малкото бижу от серията Overwatch, а именно 75970: Tracer vs. Widowmaker.
   Накратко за сета
   75970: Tracer vs. Widowmaker е най-малкият  сет от серията и се състои от 129 части плюс две фигурки на Widowmaker и Tracer. Официалната му цена е 14.99 евро. В него е изобразен сателитен дрон, който в играта на картата Watchpoint: Gibraltar трябва да бъде ескортиран до ракетна станция и така ескортиращият отбор печели. Запознатите знаят, че най-големият сет от поредицата е именно тази ракетна станция под номер 75975: Watchpoint: Gibraltar. Дронът от 75970 може да се прикрепи към голямата ракета от 75975, снимка как става това може да видите под кутията на сета от официалната книжка.  Като цяло с тези два сета могат да бъдат създадени доста интересни сцени от тази карта. Всеки, който е играл играта знае, че понякога за много малко не стига да бъде ескортирано превозното средство и стават най-големите мелета и интересни моменти.
   Кутия и съдържание
   Нека да представим кутията и комбинацията на 75970 и 75975.


   Ето какво има в самата кутия:


   Освен трите торбички и плейта има един лист с цели осем стикера, които да се залепят на частите на дрона.
   Фигурките
   Накратко за Widowmaker.
   Истинско име: Amélie Lacroix (née Guillard)
   Години: 33
   Държава: Франция
   Тип роля: Damage
   Оръжия: Мини, снайпер и кука за по-бързо придвижване
   Била е в терористичната организация Talon, които са били главните противници на Overwatch екипа. 

   В лего сета тя идва с две принтирани лица, които може да видите на сглобената фигурка. Косата и е уникална и съдържа визьора, който използва, когато се прицелва в играта. Оръжието и е направено интересно, но не е толкова лесно да се нагоди за интересни сцени. Фигурката идва с кука, която героинята използва за по-бързо придвижва в играта. Към въпросната  кука обаче няма нищо за по-голяма автентичност и раздвижване, можеха да сложат едно късо въженце. Също така липсват мините, които тя има възможност да хвърля от време на време. Като цяло ми харесва как е направена фигурката и много ми допада снайпера, но може би можеха още малко да я пипнат. Принта е доста добър и детайлен. 


   Накратко за Tracer.
   Истинско име: Lena Oxton
   Години: 26
   Държава: Англия
   Тип роля: Damage
   Оръжия: Импулсивни пистолети и енергийни бомби, също така може да се телепортира на къси разстояния и да връща своето собствено време
   Tracer за разлика от Widowmaker е била в Overwatch екипа.

   Лего версията на Tracer съдържа известните за нея пистолети, както и синя светкавица, която може да изобразява нейната телепортирани. Както и при Widowmaker липсват нейните енергийни бомби. Косата е специално създадена за тази фигурка и принта също е детайлен и се доближава максимално да образа в играта. И тази фигурка съдържа две лица.


   Съпоставка между принтовете на двете фигурки:

   Нови части
   В този сет и само в него могат да бъдат открити новите видове оръжия под номер 6253695 в бяло и черно. Доста интересна версия, която ще отвори вратите на феновете за създаване на интересни оръжия, както за мини фигурки така и за по-големи фигури. Най-вероятно тази част може да се ползва и за още по-интересни неща.

   Другата нова част, която присъства само в този сет е Frame F. Train Window 1X2X3 в бяло и с нея е създаден много интересен ефект на дрона, но за това малко по-късно.

   Другата нова част, която LEGO са създали ексклузивно за Overwatch поредицата е принтиран Round Brick 1X1, който изобразява колбите кръв в играта. За момента тази част може да бъде намерена само в 4 от 6-те (7 с промоционалния Bastion) Overwatch сета.
    

   Dark Azure Plate 2x2 е новият цвят на популярния plate, който за първи път се появява в края на 2018 и началото на 2019. За момента го има само в 4 сета, два от които са за Overwatch.

   Другата част, която е нова и правя своя дебют през 2019 е Flat Tile 1X1, Round. 

   Разбира се и накрая нямаше как да не отредим място и на принтирания диск под дрона, който също може да бъде намерен в Watchpoint: Gibraltar.

   Сглобяване
   Сглобяването не отнема много време, но разбира се за такъв малък сет не е учудващо. Хареса ми колко добре са са доближили до модела от играта и каква интересни техники са ползвали. По-долу може да видите модела от играта и да забележите как са направили предната част със silver metalic Gold Ingot. С прозореца, който за момента може да бъде открит само в този сет е придаден "заобления" вид в предната част на дрона, където реално се подава gold ingot-a. Ефекта е постигнат с комбиняцията на Angular Plate 1,5 Top 1X2 1/2 + Plate 1X2 (Rocking) + Rocker Bearing 1X2. Също така от LEGO са решили, че децата ще искат да могат да поставят мини фигурка в дрона и са се постарали и за това, а именно като се махнат двата бели tile-a 2х3 преди двигателите се разкрива кокпит с бордови компютър и там може да бъде поставена Widowmaker или Tracer. Хареса ми също така как с Right Plate 1X2, W/ Bow, 45 Deg. Cut и Left Plate 1X2, W/ Bow, 45 Deg. Cut са придали заобления завършек от двете страница на дрона и в носа му.

    
   По-долу може да видите и няколко снимки на дрона преди да бъде в завършен вид.

   Няколко снимки на модела заедно с мини фигурките.    Резервни части
   Учудващо за такъв малък сет колко резервни части останаха.

   Финални думи
   Може би с малко пристрастие, тъй като съм фен на играта ще кажа, че сета ми хареса. Интересни техники и интересен финален модел на дрона, а за фигурките мисля, от LEGO са се постарали доста и точно тези двете са станала супер. За момента тези две дами присъстват само в този сет. За феновете на играта и на интересните мини фигурки препоръчвам сета. 
   75970: Tracer vs. Widowmaker може би няма да се хареса на хората, които не са запознати със заглавието и дрона може да не ги грабне достатъчно. 
   С излезлите 6 сета до момента не са пуснати всички персонажи от играта, но има два сета, които са планирани за 2019 година, но не се знае нищо за тях.
   Надявам се да ви е било интересно и да не съм ви отегчил с безсмислено бръщолевене.
  • Brickset
   От Brickset
   Large vehicles have become an integral feature of the Creator Expert theme during the last few years and those models have been consistently impressive in my opinion. 10265 Ford Mustang appears to continue that trend as this fantastic automotive icon looks splendid in every official image, eliciting a great reaction.
   This model depicts the classic 1967 Ford Mustang GT Fastback which is probably among the most influential cars ever designed. It therefore seems worthy of a place within the Creator Expert vehicles series, although the set costs £119.99 or $149.99 which is rather expensive when compared with others. Nevertheless, this should prove to be an excellent set.
   Continue reading »
   © 2019 Brickset.com. Republication prohibited without prior permission.
   View the full article
  • 3dwarman
   От 3dwarman
   В Eurobricks попаднах на това страхотно ревю на таз годишния флагман на Technic серията.
   http://www.eurobrick...howtopic=111478
    
   Според мен сета е страхотен и нямам търпение да се появи на пазара.
   Цветовата схема не ме грабва особено като гледам снимките, но според ревюто на живо изглежда много добре.
  • KAGPID
   От KAGPID
   Здравейте приятели. Малки и големи. Lebgo ви представя ново ревю на един готин модел Приятно четене.
    
   През 2014г. излезе моделът 10242-1: Mini Cooper MK VII от фирмата ЛЕГО.
   http://brickset.com/...i-Cooper-MK-VII
   Направен детайлно по истинският модел на Мини Купър MK VII произвеждан от 1996 -2000г.
   https://en.wikipedia...76.E2.80.932000
    
   Той е от Лего серията CREATOR, и според мен си заслужава надписа на кутията EXPERT. Изпълнен е изцяло като класическия модел в цветове маслено зелено и бяло. Маслено зелените части сами по себе си са ценни от своята рядкост. Моделът съдържа 1077 части , по надписът на кутията и според мен е Лего сетът със най-много резервни части на който съм попадал. При мен останаха 51 дребни резервни части, дори се учудих дали не съм пропуснал нещо от инструкциите.
    
    
   КУТИЯТА :
    
   (цитат) "Голяма и пълна с части. " . Хубавото е, че е заснет и поместен и истинският модел на Мини Купър редом до лего моделът. По същия начин се е процедирало и при кутиите на :
   10187 http://brickset.com/...lkswagen-Beetle
   и
   10220 http://brickset.com/...n-T1-Camper-Van
   и трите модела според мен са от един тип серия. Наскоро излезе и ферари F40 от същия калибър дизайнерски модел.
    
   Съдържание на кутията :
    
   Имате две големи книжки и 8 пликчета с части. Пликчетата са номерирани с числа от 1 до три, виж снимката. Има и две листовки със лепенки за брандинг и за регистрационните номера на Купъра.Интересното е, че имате различни регистрационни номера за няколко държави ( в които се е разпространявал автомобилът).
    
    
   Мини фигурки - Няма.
    
   Уникални части :
    
   В сетът има доста редки маслено зелени части, участвали в малко други сетове до сега. Има одеяло за пикник (най-чаровната част от сета, приспособленията за пикник). Одеялото е специално произведено за сета. Имате 4-5 части по архитектурата, дизайна и захващането отново в м.зелено специално направени за този модел. Уникални части откъм дизайн за този сет освен одеяло няма. По коментари от съфорумци моделът може да се изпълни изцяло и в още няколко цвята, жълт, ярко червен и ярко син.
    
    
   Външен дизайн :
    
   Въпреки леката ръбатост, смятам, че моделът е изключително близо до оригиналният си предшественик, като дизайн, пропорции, детайлност, спазване на наклони и извивки. Детайлите като калници, брони, капачка за горивото, покрив, странични огледала, кънките от минифигурка за дръжки на ватите са изпипани страхотно. Ако погледнете моделът от 2-3 метра ще го объркате с пластмасов цял макет а не, че е направен от Лего части. Това се дължи на изключително малкото външни стъдове ( Лего пъпки ) които са оставени по купето.
    
    
   Вътрешен дизайн :
    
   Кожените седалки тип шахматова тапицерия изискват огромен брой части, но за сметка на това са страхотно измислени и откъм дизайн на формата и откъм дизайн на тапицерията. Има кожена тапицерия и по вътрешната страна на вратите. Скоростен лост, ръчна спирачка, 2 колони за радиото, самото радио, скоростомери и страхотен волан за английско движение поместен в дясната част на предницата са запълващата част от маняшката вътрешност на Мини Купъра.
   От Лего не са се спрели до тук, под предния капак се крие в оригинални цветове моторът на автомобила. Под страхотния и трудно разбираем откъм отваряне заден капак (багажник) има добре подредени аксесоарите за пикник. Те включват : одеяло, бутилка за вода или алкохолна течност в светло синьо, дизайнерска ретро кошница пълна с хляб и две пити кашкавал (сирене).
   Когато всичките аксесоари биват извадени, под дъното на багажника се отваря долен таен сектор в който стои резервната гума. Както би трябвало тя е по-тясна от нормалните 4 гуми на автомобила.
    
   Двете емблеми на Мини купърът са от фин детайлен принт на сребърно хромирана лепенка (жестоки) .
    
   Като цяло това е един от наистина заслужаващите си модели от Лего оригинални сетове. Според мен всеки фен би трябвало да го притежава.
    
   Минуси :
    
   Първият минус според мен е голям. Това е липсата на възможност на въртене на предните гуми. Наистина пространството за въртене в момента е невъзможно. Но би ми се искало от Лего да се бяха справили с този проблем и да видя моделът с гуми на 30 градуса да речем.
   Вторият минус е минимален откъм дизайн. Воланът е толкова голям, че опира в седящата част на седалката. Ако се опитате да сложите да речем technic мини фигурка, няма как да и се поместят краката.
    
    
   Заключение:
    
   Въпреки минусите, по скромното ми мнение моделът е меко казано СТРАХОТЕН. Аз го оценявам като 10 от 10.
   Бих искал Лего да продължат да произвеждат детайлни EXPERT модели на коли и не само.
    
   Дано снимките които направих да ви допринесат до по-детайлна представа за този невероятен сет 10242 Mini Cooper !!!
    
   .
×
×
 • Създай нов...