nerdcore Публикувано Ноември 7, 2020 Share Публикувано Ноември 7, 2020 Бриксет са пуснал информация за едно интересно проучване, според което България е на второ място по най-скъпо Лего от цяла Европа. https://brickset.com/article/54588/who-pays-the-most-and-least-for-their-lego Преди нас е само Кипър и то със супер малко. Предвид че са остров, сигурно там всичко е по-скъпо. Не мога да не спомена моето лично мнение за този феномен. Имаме един основен вносител, който продава на всички - Комсед. Втория голям играч Хиполенд или няма стимул или няма възможността да се опитва да подбива доставчика си. Съдя по това, че дори промоциите са им ендо-към-едно. И по време и по условия. Нулева конкуренция. След тях са някакви дребни магазинчета и интернет магазини, които ако съдя по цените им или са гига алчни или много ги гаврят с условията. Има БоХоби, които предвиди далеч по-широкия им асортимент, предполагам не работят с Комсед, но те уви са "дребна риба" и не са достатъчно поулярни. Май ги знаят основно AFOL-и. Извън това, еМаг от време на време има проблясъци. И другото е eDigital, които имат доста добри цени и оферти, но са световно безизвестни. Сигурно пропускам някои. Но мисълта ми е че имаме нещастието да сме хипер не приоритетен за Лего пазар, в следствие на което конкуренсия няма и цените са високи. Като се замисля, преди 5-6 години беше още по-зле. Като че ли имаше един спад на цените, но пак има много път да се извърви. 1 2 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
danny Отговорено Ноември 8, 2020 Share Отговорено Ноември 8, 2020 Мда...и на мен не ми стана приятно като го видях, но не е нещо, което не знаем Истината обаче е, че всички по-запалени рядко си купуват на редовна цена. еМаг почти постоянно имат някакви промоции, Комсед и Хиполенд много рядко имат добри "сделки", а БоХоби, въпреки добрия асортимент държат високи цени. Лично аз, поради тази причина предпочитам да пазарувам на промоции или от чужди магазини. Като преди няколко години преоткрих ЛЕГО и бях започнал по-сериозното купуване на сетове исках да си взема Death Star-а 75159. Звънях и писах на Комсед кога и дали изобщо ще имат този сет. Разбира се, хората които отговарят за сайта нямат никаква връзка с никой или поне така го разбирам аз и нямат никаква информация за нищо, от това което ще пристига. Може би не искат да дават "вътрешна" информация, не знам, но така или иначе я купих за под 900 лв с все доставката от Бриклинк. Сега, ако отворите Бриклинк, същия сет струва все още толкова. За сравнение - Комсед, с едната им налична бройка, го предлагат за 1159 лв. Аз не виждам как нормален човек би дал 250 лв повече и защо, но може би, ако не знаеш за алтернативите, а пък ти хареса...не знам. Още не съм си изпил кафето и много почнах да разсъждавам Интересно е проучването, но реалните цени, които плащаме не са най-високите в Европа. Имам предвид "просветените" не плащаме тези цени Другите хора, които спорадично купуват ЛЕГО, така или иначе са повече от колекционерите и по-маститите фенове и образуват по-големия дял, съответно повече приходи за Комсед, Хиполенд и всички останали. Защо им е да намаляват цените 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gibona Отговорено Ноември 9, 2020 Share Отговорено Ноември 9, 2020 (Редактирано) После защо не пазарувам големите сетове от България... Иначе има надежда - надценката на Buggatti-то (42083) e 137лв, на Ламбото (42115) е само 17.50лв. Почнаха да вкарват и Creator Expert серията. Дано след Brexit-a не отрежат доставките от Англия, че там правят много по-добри промоции от немците. Редактирано Ноември 9, 2020 от gibona 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Kando Отговорено Ноември 10, 2020 Share Отговорено Ноември 10, 2020 Без да имам идея дали е така в конкретния случай, но обикновено за малки пазари, големи компании като Lego правят ексклузивни сделки за внос с големи играчи, които могат да покрият целия пазар. Най-вероятно Комсед са ексклузивен вносител и те внасят на определената от Лего цена и са длъжни да ре-дистрибутират на други, тип Хиполенд на същата доставна цена. Тоест няма как, а и няма бизнес логика, цените им да се разминават много съществено. Подобен пример за това са Apple за iPhone, където А1 (Мтел) са официалния вносител и те са задължени да "продават" на другите телекоми в България. Малките играчи, обикновено зареждат по алтернативни канали от други държави където са намерили "схема". Подобен пример за това е как често в разни клекшопи и малки магазинчета може да се открият Кока-кола и подобни от Полша и тн. eMag са Румънци и предполагам са достатъчно големи за да имат собствена сделка с Lego В края на деня тук във форума всеки или поне повечето хора са намерили начин за себе си да купуват сетове на близки до оптималните цени с малко или много overhead занимавка. В Комсед си плащаш за това че може да отидеш след 15 мин и да си тръгнеш със сета в ръце, не чакаш доставка, не се занимаваш да го мислиш как и от къде Капитализъм at its finest 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gibona Отговорено Ноември 11, 2020 Share Отговорено Ноември 11, 2020 Зависи какво търсиш - големите Technic сетове ги няма във всеки Комсед. LEGO® Technic 42114 - 6x6 Volvo Articulated Hauler - този сет сега ще има 30% промоция и идва по-евтино дори от цените в чужбина. (ХЕПИУИКЕНД с -30% отстъпка от 22:00 ч. на 12-ти до 23:59:59 на 15-ти Ноември 2020 г.) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts