Jump to content
legohead

Новия 31313 Майндстормс EV3 - третото поколение ЛЕГО роботика

Recommended Posts

legohead

Благодарности

Най-напред искам да отправя специални благодарности към Jan Beyer, за това че имам честта да споделя с вас мнението си за новото поколение LEGO Mindstorms - EV3. Срещата ми с представител на компанията ЛЕГО за мен беше едно наистина вдъхновящо преживяване!

 

Увод

Ако освен от ЛЕГО Техник се интересувате и от програмиране, или поне от интерактивни играчки, то смятам, че си заслужава да обърнете внимание на настоящото ревю.

 

Спомням си как навремето с изумление съм разглеждал снимки на първото поколение ЛЕГО Майндстормс на последните страници на тогавашния ЛЕГО каталог. Тогава не разбирах какво е това, но след време успях да науча сам какво представлява. Междувременно в мен се зароди силен интерес към математиката, компютрите и програмирането, който и до ден днешен задълбочавам :D

 

post-1-0-42412900-1378983294_thumb.jpg

На снимката: трите поколения ЛЕГО Майндстормс.

Отляво надясно: RCX (2000г.), NXT (2006г.), EV3 (2013г.)

 

Сега, около 10 години по-късно имам възможността да ви споделя какво представлява най-новото трето поколение от същата серия ЛЕГО Майндсотрмс роботика - ЕV3. (Еволюция 3)

 

 

Какво е ЛЕГО Майндстормс?

Още от самото си начало, серията ЛЕГО Майндстормс акцентира на върховните възможности на конструкторите ЛЕГО в настоящия момент. Всеки един от комплектите Майндстормс цели да вдъхновяви младите да конструират интерактивни и автономни роботи. А правейки това, те ще научат, че математиката и програмирането могат да бъдат и забавни! От личен опит смятам, че играта е един от най-поощрителните начини да развиете интерес към нещо ново и да го опознаете!

 

Най-новият комплект Майндстормс EV3 е точно това! В този комплект ще намерите всичко необходимо, за да построите един от 5те "стартови" робота, или да конструирате ваш собствен модел. И, повярвайте ми, след като сглобите робота, истинската забава тепърва предстои ... ;)

 

Какво можете да създадете с настоящия комплект - Майндстормс EV3?

В инструкциите на комплекта ще намерите ръководство за сглобяването на 5 начални робота, които с ваша помощ ще оживеят и ще изпълняват предварително зададени команди. Ако сте нетърпеливи да си поиграете с тях незабавно, имате възможността да ги командвате директно с дистанционно управление, преди да навлизате в дебрите на програмирането.

 

post-1-0-74850300-1384036870_thumb.jpgpost-1-0-64794900-1384158267_thumb.jpg

Това е Gripp3r. Този робот чоже да хваща предмети и да го командвате с дистанционно за да ги занесе, докъдето поискате.

 

За всеки от началните роботи са предоставени по 4 примерни мисии, които ще ви послужат като въведение в начина, по който да ги командвате чрез писането на програми с помощта на графичния език, включен в комплекта.

 

Всяка следваща мисия е по-сложна от предходната и добавя нови модули към конструкцията.

Намирам това за удачна идея, тъй като по този начин ще можете поетапно да опознавате възможностите на елементите на построеният робот.

Освен това, всяка от мисиите е пример как можете да разрешите конкретен проблем или задача, и какво може да е приложението на елементите от комплекта Майндстормс EV3. Това знание ще ви е от полза, ако решите по-късно да построите ваш модел!

 

Съдържанието на комплекта 31313 Майндстормс EV3

 

ev3_set.jpg

 

Програмируема тухличка EV3

В ядрото на комплекта стои командният модул или т.нар "програмируема тухличка". Това е командният модул на всеки един робот, в който се записват програмите и към който се включват сензорите и моторите на всеки един робот. Освен управление, той съдържа и захранването на цялата система.

 

От горната страна на програмируемата тухличка ще откриете екран, който ви дава информация за състоянието й, както и може да показва различна информация, свързана с настоящата програма, която изпълнява. Под екрана се намират и 6 бутона, които ви дават възможност за пряк контрол над робота.

 

post-1-0-75093300-1384034788_thumb.jpg post-1-0-59558500-1384035296_thumb.jpg

 

За подробна информация относно хардуерните характеристики на интелигентната тухличка, моля, вижте официалното ръководство за Mindstorms EV3. Ще намерите линк към ръководството на български език в края на това ревю.

 

Към програмируемата тухличка могат да бъдат свързани 4 мотора и 4 сензора. Подобно на домашния ви компютър, те играят ролята на входящи и изходящи устройства, които му дават различни възможности.

 

post-1-0-82029900-1384158831_thumb.jpg

 

Сензорите - сетивата на робота

Наборът от сензори в комплекта включва сензор за допир, светлинен сензор и инфрачервен сензор. Всеки от тях дава възможност на робота ви да усеща заобикалащата го среда по същия начин, както ние виждаме образи и цветове, измерваме разстояния и докосваме предмети.

 

post-1-0-80783800-1384035768_thumb.jpg

 

Сензорите могат да бъдат използвани от робота, за да забелязва промяна в околността му или за да измерва различни величини. Това могат да са например приближаващ се обект: вие, малкият ви брат (сестра), домашният любимец и други.

 

Ето и по-подробна информация за трите сензора включени в комплекта 31313, както и какво е тяхното приложение.

 

Сензор за допир

 

29_2575_3.jpg

Той действа подобно на бутон - роботът може да различи дали, е натиснат или не.

Може да бъде използван като стартов бутон за някоя програма, или да бъде вграден например в броня на кола, така че роботът да узнае, ако нещо се блъсне в него.

 

Цветен светлинен сензор

 

29_2574_3.jpg

Цветният светлинен сензор може да бъде използван по три различни начина:

 

1. Измерване на околната светлина

 

post-1-0-94726700-1384206847.jpg

 

В този режим на работа светлинният сензор измерва количеството на светлината, която попада върху него. При този режим на работа роботът ви лесно ще забележи, ако включите или изключите лампите в стаята, в която се намирате, ако го осветите с фенер, или просто се озове на някое сенчесто място.

 

2. Измерване на силата на отразена от повърхност светлина

 

post-1-0-97011200-1384206756.jpg

 

При този режим сензорът измерва интензитета на отразената светлина от близки повърхности. В този случай сензорът излъчва червен лъч светлина и измерва силата на светлината, която се отразява от даден предмет обратно към него.

Класическият пример в този случай е робот, който следва черна линия по пода. Тъй като черният цвят поглъща светлината, то светлинният сензор измерва най-ниски стойности на отразената светлина, когато се намира над черната линия. Когато той излезе от нейните очертания, веднага ще забележи по-големи стойности на отразената светлина.

 

3. Разпознаване на цветове

 

post-1-0-41727500-1384206813.jpg

 

В този режим сензорът може да различи 7 отделни цвята на предмети, намиращи се непосредствено пред него. Това са: черно, синьо, зелено, жълто, червено, бяло и кафяво – както и "Без цвят", или несъответствие с нито един от предишните.

 

В този режим сензорът излъчва едновременно червена, зелена и синя светлина и измерва каква част от всеки цвят е отразена от даден предмет. Ако например един предмет поглъща зелената светлина, а отразява червеният и синият цвят, то значи този предмет е зелен. На същия принцип се разпознават и останалите цветове на предмети.

 

Инфрачервен светлинен сензор

 

29_2571_3.jpg

 

Този сензор наподобява цветния светлинен сензор с това, че излъчва инфрачервена светлина и може да измерва отразената от твърди предмети светлина. Той също има три режима на работа:

 

1. Измерване на разстояниe до предмети

При този режим сензорът излъчва лъч инфрачервена светлина и може да определя разстоянието до даден обект в зависимост от отразената от обекта светлина. Донякъде това наподобява режима на измерване на отразена светлина на цветния светлинен сензор.

 

2. Получаване на сигнали от

инфрачервеното дистанционно управление

Инфачервеният сензор може да функционира по един напълно нов начин - като приемник на сигнали от инфрачервеното дистанционно. При този режим вие можете да управлявате робота директно чрез натискането на четирите бутона (двата леви и двата десни). Всеки от бутоните (или комбинацията на няколко от тях) може да бъде настроен да изпълнява различно действие.

 

LEGO_45508_EV3_I_515d097414ba5.jpg

Като допълнение, дистанционното може да бъде настроено на един от четири различни честотни канала, така че е възможно да бъдат използвани едновременно четири различни робота на едно място без те да си пречат взаимно.

 

3. Определяне на разстоянието и посоката между сензора и дистанционното

 

В този режим инфрачервеният сензор непрекъснато изпраща и получава инфрачервени светлинни сигнали до инфрачервеното дистанционно и може да измери разстоянието, както и ъгъла, на който дистанционното се намира спрямо сензора. Освен да настроите сензора да работи в този режим, е необходимо да натиснете и голямото централно копче на дистанционното, при което той ще започне да изпраща непрекъснат сигнал.

 

По такъв начин вие можете да направлявате робота, като приближавате и отдалечавате дистанционното към него и променяте местоположението на дистанционното спрямо него.

 

В една от примерните програми при този режим роботът може да следи дистанционното и да се стреми да е насочен към него и да спазва равна дистанция.

 

Тази възможност е напълно нова за ЛЕГО майндстормс и не е била постижима с нито едно от предишните поколения.

 

 

Моторите

Ето, че стигнахме и до движението. Това може би е най-интересната част от възможностите на един робот. Без движение роботът би бил нещо подобно някакъв измервателен уред, отколкото на впечатляващите автономни машини, които сме свикнали да виждаме.

 

post-1-0-81621000-1384036304_thumb.jpg

 

Трите мотора, включени в комплекта, дават възможност на робота да прави именно това - да променя своето положение в пространството. Разбира се, те могат да бъдат използвани и за много други приложения.

 

Те са специални с възможността си да извършват точно контролирани завъртания, за разлика от електромоторите Power Functions. Това е постигнато чрез вграден светлинен четец, който измерва ъгъла на завъртане с точност до 1 градус!

 

Това означава на практика, че можете да определите например точното разстояние, което един робот на колела ще измине.

 

motor1_3.jpg

Ето как изглежда обикновеният мотор отвътре. Графиката е взета от сайта на Philippe, или както е известен: Philo

http://www.philohome...or/nxtmotor.htm

 

Освен него, в EV3 за първи път се появява и малък мотор, който е много по-подходящ за задвижването на функции, които не изискват голяма мощност.

С компактните си размери, той е предпочитан за функции като завиване, движение на различни манипулатори, както и всички функции, изискващи компактен размер на конструкцията.

 

29_2551_3.jpg

На размер малкият серво мотор е значително по-компактен от стандартния серво мотор

 

RIMG0163-x25.jpg

 

 

 

Други части в комплекта

Освен изброените функционални елементи, в комплекта са включени над 500 части ЛЕГО техник, с които да конструирате 5-те основни модела, или да сътворите нещо по ваше желание.

 

ev3_listing.jpg

Източник на снимката: Arstechnica

http://arstechnica.c...rful-computers/

За момента ще пропусна обсъждае на набора от части, но ще им обърна внимание по-долу в рамките на настоящото ревю.

 

Програмиране на роботи

 

1. Визуален език за програмиране

В комплекта ще намерите инсталационен диск с визуалния език за програмиране, наречен EV3-G. (G обозначава Graphical, или визуална среда за програмиране)

Можете да се сдобиете с програмата и като изтеглите инсталационния файл безплатно от официалния сайт на ЛЕГО Майндстормс.

Ето точния адрес:http://www.lego.com/...ftwaredownload/

 

11176562-23621480-thumbnail.jpg?__SQUARESPACE_CACHEVERSION=1380710317035

Така изглежда началната страница на езика за програмиране, в която са показани петте начални робота.

В програмата ще намерите и поетапни инструкции за сглобяването им.

 

Както във всеки един визуален език за програмиране (Visual Programming Environment), в EV3-G потребителят създава програми, чрез манипулиране на графични елементи (или икони) в програмата в логическа последователност, без да се налага да изписва командите чрез набиране на текст.

 

Ето един пример за това, как изглежда една относително проста команда, написана с ЕV3-G:

Software-Lego-Mindstorms-EV3.png

Всеки от различните по цвят икони символизира управлението на различен сензор или мотор, или друг логически елемент на програмата.

 

2. Вграден метод за писане на команди

За първи път освен чрез компютърна програма, можете да задавате команди и от самата интелигентна тухличка.

 

post-1-0-80483300-1384211149_thumb.jpg

Това са всичките елементи за програмиране, включени във вградения език за програмиране.

 

Макар и броят им да е ограничен, този метод има своите предимства. Той е удобен, ако искате да тествате нова конструкция или да направите бърза демонстрация.

 

До момента не съм го тествал, но непременно ще споделя впечатленията си, когато го направя.

 

 

Накрая споделям с вас няколко полезни връзки:

 

Можете да се сдобиете с визуалния език за програмиране на Майндстормс EV3, като изтеглите инсталационния файл безплатно от официалния сайт на ЛЕГО Майндстормс.

Ето точния адрес:http://www.lego.com/...ftwaredownload/

 

 

Бях силно изненадан да науча, че ръководството за потребителя е преведено на български език! Наистина съм впечатлен от това!

Можете да го изтелгите безплатно от официалният сайт на ЛЕГО Майндстормс на този адрес:

http://www.lego.com/...user-guides/bg/

 

----------------------------

 

Послепис

Във втората част на това ревю ще се опитам да дам личния си отговор на основния въпрос:

какви нови възможности предлага третото поколение - ЕV3

Предполагам, това е въпросът, който си задават тези от вас, които вече имат опит с предишната версия - ЛЕГО Майндстормс NXT.

 

Очаквайте продължението скоро!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead

Въпроси и отговори

 

В тази тема можете да задавате вашите въпроси за Майндстормс EV3. Ще се опитам да отговарям на базата на личните ми познания :)

 

Ако се сформира достатъчно голяма дискусия, ще отделя коментарите в нова тема.

 

Моля ви, придържайте се към темата!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
maniak

Ей супер яко ревю. Да разбирам ли, че вече си и собственик на това бижу? Аз отдавна точа лиги по него, но му е още много висока цената...Езика за програмиране е различен от този на НХТ..Значи ли това, че са несъвместими? Предполагам, че третото поколение е опен сорс и може да се програмира с някой от езиците използвани за НХТ или?

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
legohead

Благодаря!

 

Да, разбирай ;) Заслугата е най-вече на Jan Beyer и Боби.

 

Визуалния език за програмиране прилича на този за NXT, но няма никаква съвместимост между двата. NXT се програмира на NXT, и EV3 - на EV3.

Това е голямо разочарование, ако искаш да прехвърлиш програми, които си писал на NXT към новото поколение, дори и да са само части от тях. Всичко отначало ...

 

Това е за официалния език.

 

Оттам нататък си свободен да пишеш на NQC, Lejos или направо да си бутнеш Linux :)

 

Дано съм успял да ти отговоря разбираемо!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове
Guest cerberu30

Не знам какво мислите ви , но аз мисля че комплекта е мн-о-о-о-о-го готин ( :lol:)!

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

 • Подобни теми

  • COBATA
   От COBATA
   Здравейте,
   Да се включа и аз към хората написали по някое ревю за LEGO сет. Благодарение на @Duh5се сдобих, на пръв поглед с едно малко бижу от серията Ideas, а именно 21320 Dinosaur Fossils.
   Накратко за сета
   Темата LEGO Ideas се оказа доста успешно начинание, създавайки няколко блестящи комплекта. 21320 Dinosaur Fossils продължава тази приятна традиция и включва интересни версии на някои древни създания. Макар, че сета се различава драстично от оригинала предложен в  LEGO Ideas project, фигурите изглеждат сравнително автентични. Промените в сравнение с оригиналния проект се изразяват в промяна на цвета на частите, използваните техники за строене (отпадат Technic техниките за строене) и не на последно място броя и вида на фигурите.
   Сета се състои от 910 части плюс две фигурки на Paleontologist и LEGO Sapiens. Официалната му цена е 59.99 евро. В него са изобразени  2 скелета на динозавър (Tyrannosaurus rex и Triceratops) и скелет на птерозавър (Pteranodon). Мащаба е 1:32 или приблизително съразмерен с мащаба на минифигурка.
   Кутия и съдържание
   Нека да представим кутията, лично на мен много ми допада този тип кутия, подобна на ARCHITECTURE кутийте.

    
   Ето какво има в самата кутия, на пръв поглед съдържанието е разочароващо:
        
   Освен шестте торбички и трите инструкции, за жалост има един лист с цели пет стикера, които да се залепят на частите като табели. Съвсем спокойно стикерите можеха да се заменят с принт части.
   Нови части
   В този сет няма да откриете нови видове части.
   Сглобяване
   Сглобяването отнема приблизително два часа, заедно с правенето на снимките, но разбира се за сет с 900 части не е учудващо. Въпреки първоначалното разочарование от съдържанието на кутията моделите са доста реалистични и привличат внимание. Хареса ми колко добре са сe доближили до реалните скелети, макар че на места са излишно претрупани с части. Използвани са интересни техники и преходи от един вид части към друг.
   По-долу може да видите и няколко снимки на в процес на строене.
   Торбичка 1 - скелет на птерозавър (Pteranodon)
      
      
    
   Торбичка 2 и 3 - скелет на Трицератопс (Triceratops)
      
      
      
    
   Торбичка 4, 5 и 6 - скелет на Тиранозавър рекс (Tyrannosaurus rex)
      
      
   Снимка на модела заедно с мини фигурките.

   Скелетните структури изглеждат много обемни в сравнение с действителните скелети и включването на допълнителни опори би премахнало необходимостта от изграждане на  здрави ядра, на които се крепи цялата структура. Фигурите нямат възможност да стоят без постамент.
   Финални думи
   Може би с малко пристрастие, тъй като съм фен на LEGO динозаврите ще кажа, че сета ми хареса. Интересни техники и интересен финален модел, включват някои прекрасни детайли и изглеждат привлекателни на показ, но мисля, че има много потенциал за подобрение.
   Фокуса - изключително и само върху Tyrannosaurus rex, Triceratops и Pteranodon е доста разочароващ. Тези динозаври са налични в много вариации и различни сетове, макар и не с вкаменените им скелети. Оригиналния проект разполага с отлична селекция от динозаври, би било за предпочитане да се излезе от рамката с нещо по-необичайно, като Stegosaurus или Spinosaurus варианти много.
   Надявам се да ви е било интересно и да не съм ви отегчил с безсмислено бръщолевене.
    

    


    

    
  • legohead
   От legohead
   Thanks
   Firstly, I would like to express my gratitude towards Jan Beyer, for having the honor of sharing with you my view on the new generation of LEGO Mindstorms - EV3. Meeting a representative of the LEGO company was a truly inspiring experience for me!
    
   Introduction
   If apart from LEGO Technic you are interested in programming, or at least interactive toys, then I think it is worth to pay attention to this review.
    
   As a chield I remember staring at the photos of the first generation of LEGO MINDSTORMS on the last pages of the LEGO catalog. By the time I didn't understand what it was, but after a while I learned it myself. Meanwhile, I developed a strong interest in mathematics and computer programming, which is still gets deeper to this day
    

   Photo: The three generations of LEGO MINDSTORMS.
   From left to right: RCX (2000), NXT (2006), EV3 (2013)
    
   Now, 10 years later I am going to share with you my thoughts on the latest third generation of the same series Mayndsotrms LEGO Robotics - EV3. (Evolution 3)
    
    
   What is LEGO MINDSTORMS?
   Since its beginning, the LEGO MINDSTORMS emphasized the supreme possibilities of Lego at the moment. Each of the MINDSTORMS sets aims to inspire young people to design interactive and autonomous robots. And in doing so, they will learn that mathematics and programming can also be fun! From personal experience, I believe that playing is one of the most rewarding ways to develop an interest and to discover new things!
    
   The newest MINDSTORMS set: EV3 is exactly like that! In this kit you will find everything you need to build one of the 5 "beginner" robot, or to create your own design. And trust me, after assembling the robot, the real fun is yet to come ...
    
   What can be created with this kit - MINDSTORMS EV3?
   In the instructions, you will find guidance for the assembly of five initial robot that will come alive with your help and will perform pre-defined commands. If you are eager to play with them immediately, you may command them directly by remote control before entering into the depths of programming.
    


   This is Gripp3r. This robot chozhe to catch objects to a remote command to take them as far as you want.
    
   For each of the initial robots are available in 4 sample missions that will serve as an introduction to how to command by writing programs using a graphical language included.
    
   Each subsequent mission is more complex than the previous, adding new modules to the structure.
   I find this felicitous idea because in this way you will gradually get to know the capabilities of the elements of the built robot.
   In addition, each of the missions is an example of how you can solve a specific problem or task, and what might be the use of elements of the set MINDSTORMS EV3. This knowledge will be useful if you decide later to build your model!
    
   Kit contents 31313 MINDSTORMS EV3
    

    
   Programmable Brick EV3
   At the core of the set standing command module or the so-called "programmable brick". This is the command module of each robot, in which programs are recorded and to which include sensors and motors of each robot. Moreover control, it comprises the power supply of the entire system.
    
   The top of the programmable brick will find a screen that gives you information about her condition, and can display various information related to this program run. Below the screen are 6 and buttons that allow you to directly control the robot.

    
   For detailed information on the hardware features of the intelligent brick, please see the official guide for Mindstorms EV3. You will find a link to the leadership of Bulgarian language at the end of this review.
    
   To the programmable brick can be connected 4 engine and 4 sensors. Like your home computer, they play the role of input and output devices that give him different options.
    


    
   Sensors - the robot senses
   The set of sensors in the kit include a touch sensor, light sensor and infrared sensor. Each of them allows your robot to sense the environment surrounds it in the same way as we see images and colors, measure distances and touch objects.

    
   The sensors may be used by the robot to noticeable change in its vicinity, or to measure different magnitudes. This could for example approaching object: you your little brother (sister), pet and more.
    
   Here is more information about the three sensors included in the kit 31313, and what is their application.
    
   Sensor touch
    

   It acts like a button - the robot can distinguish whether it is pressed or not.
   Can be used as a start button for a program or be integrated in the bumper as a car, so the robot to know if something hit it.
    
   Color Light Sensor
    

   The color light sensor can be used in three different ways:
    
   1. Measure the ambient light
    


    
   In this mode the light sensor measures the amount of light that falls on it. In this mode the robot you will easily notice if you turn the lights in the room you are in, if you highlight a lantern, or just end up in a shady spot.
    
   2. Measurement of the strength of light reflected from the surface
    


    
   In this mode, the sensor measures the intensity of light reflected from nearby surfaces. In this case, the sensor emits a red beam of light and the force of light that is reflected from an object back to it.
   The classic example of this case is the robot which follows the black line on the floor. Since the black color absorbs light, the light sensor measures the lowest values ​​of the reflected light when it is above the black line. When he came out of its shape, you will immediately notice the larger values ​​of the reflected light.
    
   3. Identification of colors
    


    
   In this mode, the sensor can distinguish 7 different colors of objects located directly in front of him. These are: black, blue, green, yellow,red, white, and brown - and "No Color" or non-compliance with any of the previous ones.
    
   In this mode, the sensor emits both red, green and blue light and measures how much of each color is reflected from an object. For example, if an object absorbs green light and reflects red and blue, it means that the subject is green. The same principle can be recognized and the other colors of the objects.
    
   Infrared light sensor
    

    
   This sensor is similar to the color light sensor, in that the emitted infrared light and capable of measuring the reflected light from said objects.It also has three modes of operation:
    
   1. Measuring razstoyanie to objects
   In this mode, the sensor emits a beam of infrared light and can determine the distance to an object depending on the light reflected from the object. Somewhat similar to this mode of measuring the reflected light, the color light sensor.
    
   2. Receiving signals from
   infrared remote control
   Infacherveniyat sensor can be operated in a completely new way - as a receiver of signals from the infrared remote. In this mode, you can control the robot directly by pressing four buttons (two left and two right). Each of the buttons (or combination of several of them) may be configured to perform different action.
    

   In addition, the remote control can be set to one of four frequency channels, so that it is possible to use both four different robots at one place without making them interfere with each other.
    
   3. Determining the distance and direction between the sensor and the remote
    
   In this mode, the infrared sensor continuously sends and receives infrared light signals to the infrared remote control and it can measure the distance and the angle of which is located remote from the sensor. But to adjust the sensor to operate in this mode, you can press and large central button of the remote where it will start to send a continuous signal.
    
   In this way you can navigate the robot by remote zoom in and out to it and change the location of the remote to it.
    
   In one of the sample programs in this mode the robot can monitor remote and aim to be directed at him and respect equal distance.
    
   This feature is completely new for LEGO MINDSTORMS and was not achievable with any of the previous generations.
    
    
   Motors
   Here we got to the road. This is perhaps the most interesting part of the capabilities of a robot. Without moving the robot would be something like a meter than impressive autonomous machines that we used to see.
    

    
   Three motor included in the kit enables the robot to do just that - to change their position in space. Of course, they can be used for many other applications.
    
   They have a special ability to make precisely controlled spins, unlike electric motors Power Functions. This is achieved by an integrated optical reader which measures the angle of rotation to within 1 degree!
    
   This means in practice that you can specify for example the exact distance that a robot on wheels will travel.
    

   Here's how it usually motor inside. The graph is taken from the website of Philippe, or as it is known: Philo
   http://www.philohome...or/nxtmotor.htm
    
   Besides him, in EV3 first appears and a small motor that is more suitable to drive the functions that do not require power.
   With its compact size, it is preferable for functions such as turning movement of the various handlers, and any features that require compact size of the structure.
    

   The small size of the servo motor is considerably more compact than a standard servo motor
    

    
    
    
   Other parts in the kit
   Besides following functional elements in the set includes more than 500 LEGO pieces technician with which to construct 5 basic models, or can create anything you want.
    

   Source of photo: Arstechnica
   http://arstechnica.c...rful-computers/
   За момента ще пропусна обсъждае на набора от части, но ще им обърна внимание по-долу в рамките на настоящото ревю.
    
   For now I'll skip obsazhdae the set of parts, but I ignored them below in the context of this review.
    
   Robot programming
    
   1. Visual programming language
   The package installation CD with visual programming language called EV3-G. (G denotes Graphical, or visual programming environment)
   You can get with the program and download the installation file for free from the official website of LEGO MINDSTORMS.
    
   Here's the exact address: http://www.lego.com/...ftwaredownload/
    

   So it seems the home page of the programming language in which they were shown five primary robot.
   The program will find step by step instructions for assembling them.
    
   As in any visual programming language (Visual Programming Environment), in EV3-G user creates programs by manipulating graphic elements (or icons) in the program in a logical sequence, without having to write commands by typing.
    
   Here is an example of what it looks like a relatively simple command, written by EV3-G:

   Each of the different colored icons symbolize the management of different sensor or motor, or other logical elements of the program.
    
   2. Integrated method for writing commands
   For the first time, but by a computer program, you can set commands and very intelligent brick.
    


   These are all elements of programming included in the embedded programming language.
    
   Although their number is limited, this method has its advantages. It is convenient if you want to test a new design or make a quick demonstration.
    
   So far I have not tested it, but I will surely share my impressions when I do.
    
    
   Finally, I share with you a few useful links:
    
   You can obtain a visual programming language for MINDSTORMS EV3, by downloading the installation file for free from the official website of LEGO MINDSTORMS.
    
   Here's the exact address: http://www.lego.com/...ftwaredownload/
    
    
   I was very surprised to learn that the user guide is translated into Bulgarian language! I'm really impressed with that!
   You can iztelgite free from the official website of the LEGO MINDSTORMS to this address:
   http://www.lego.com/...user-guides/bg/
    
   ----------------------------
    
   Postscript
   The second part of this review we will try to give my personal answer to the main question:
   What new opportunities available third generation - EV3
   I guess this is the question I ask those of you who already have experience with the previous version - LEGO MINDSTORMS NXT.
    
   Expect a sequel soon!
  • OneOfAll
   От OneOfAll
   Здравейте,
   И аз ще се включа към хора написали по някое ревю за LEGO сет. Днес бях изненадан с малкото бижу от серията Overwatch, а именно 75970: Tracer vs. Widowmaker.
   Накратко за сета
   75970: Tracer vs. Widowmaker е най-малкият  сет от серията и се състои от 129 части плюс две фигурки на Widowmaker и Tracer. Официалната му цена е 14.99 евро. В него е изобразен сателитен дрон, който в играта на картата Watchpoint: Gibraltar трябва да бъде ескортиран до ракетна станция и така ескортиращият отбор печели. Запознатите знаят, че най-големият сет от поредицата е именно тази ракетна станция под номер 75975: Watchpoint: Gibraltar. Дронът от 75970 може да се прикрепи към голямата ракета от 75975, снимка как става това може да видите под кутията на сета от официалната книжка.  Като цяло с тези два сета могат да бъдат създадени доста интересни сцени от тази карта. Всеки, който е играл играта знае, че понякога за много малко не стига да бъде ескортирано превозното средство и стават най-големите мелета и интересни моменти.
   Кутия и съдържание
   Нека да представим кутията и комбинацията на 75970 и 75975.
      

   Ето какво има в самата кутия:

     
   Освен трите торбички и плейта има един лист с цели осем стикера, които да се залепят на частите на дрона.
   Фигурките
   Накратко за Widowmaker.
   Истинско име: Amélie Lacroix (née Guillard)
   Години: 33
   Държава: Франция
   Тип роля: Damage
   Оръжия: Мини, снайпер и кука за по-бързо придвижване
   Била е в терористичната организация Talon, които са били главните противници на Overwatch екипа. 

   В лего сета тя идва с две принтирани лица, които може да видите на сглобената фигурка. Косата и е уникална и съдържа визьора, който използва, когато се прицелва в играта. Оръжието и е направено интересно, но не е толкова лесно да се нагоди за интересни сцени. Фигурката идва с кука, която героинята използва за по-бързо придвижва в играта. Към въпросната  кука обаче няма нищо за по-голяма автентичност и раздвижване, можеха да сложат едно късо въженце. Също така липсват мините, които тя има възможност да хвърля от време на време. Като цяло ми харесва как е направена фигурката и много ми допада снайпера, но може би можеха още малко да я пипнат. Принта е доста добър и детайлен. 
     
     
   Накратко за Tracer.
   Истинско име: Lena Oxton
   Години: 26
   Държава: Англия
   Тип роля: Damage
   Оръжия: Импулсивни пистолети и енергийни бомби, също така може да се телепортира на къси разстояния и да връща своето собствено време
   Tracer за разлика от Widowmaker е била в Overwatch екипа.

   Лего версията на Tracer съдържа известните за нея пистолети, както и синя светкавица, която може да изобразява нейната телепортирани. Както и при Widowmaker липсват нейните енергийни бомби. Косата е специално създадена за тази фигурка и принта също е детайлен и се доближава максимално да образа в играта. И тази фигурка съдържа две лица.
    
      
   Съпоставка между принтовете на двете фигурки:
     
   Нови части
   В този сет и само в него могат да бъдат открити новите видове оръжия под номер 6253695 в бяло и черно. Доста интересна версия, която ще отвори вратите на феновете за създаване на интересни оръжия, както за мини фигурки така и за по-големи фигури. Най-вероятно тази част може да се ползва и за още по-интересни неща.
     
   Другата нова част, която присъства само в този сет е Frame F. Train Window 1X2X3 в бяло и с нея е създаден много интересен ефект на дрона, но за това малко по-късно.

   Другата нова част, която LEGO са създали ексклузивно за Overwatch поредицата е принтиран Round Brick 1X1, който изобразява колбите кръв в играта. За момента тази част може да бъде намерена само в 4 от 6-те (7 с промоционалния Bastion) Overwatch сета.
    

   Dark Azure Plate 2x2 е новият цвят на популярния plate, който за първи път се появява в края на 2018 и началото на 2019. За момента го има само в 4 сета, два от които са за Overwatch.

   Другата част, която е нова и правя своя дебют през 2019 е Flat Tile 1X1, Round. 

   Разбира се и накрая нямаше как да не отредим място и на принтирания диск под дрона, който също може да бъде намерен в Watchpoint: Gibraltar.

   Сглобяване
   Сглобяването не отнема много време, но разбира се за такъв малък сет не е учудващо. Хареса ми колко добре са са доближили до модела от играта и каква интересни техники са ползвали. По-долу може да видите модела от играта и да забележите как са направили предната част със silver metalic Gold Ingot. С прозореца, който за момента може да бъде открит само в този сет е придаден "заобления" вид в предната част на дрона, където реално се подава gold ingot-a. Ефекта е постигнат с комбиняцията на Angular Plate 1,5 Top 1X2 1/2 + Plate 1X2 (Rocking) + Rocker Bearing 1X2. Също така от LEGO са решили, че децата ще искат да могат да поставят мини фигурка в дрона и са се постарали и за това, а именно като се махнат двата бели tile-a 2х3 преди двигателите се разкрива кокпит с бордови компютър и там може да бъде поставена Widowmaker или Tracer. Хареса ми също така как с Right Plate 1X2, W/ Bow, 45 Deg. Cut и Left Plate 1X2, W/ Bow, 45 Deg. Cut са придали заобления завършек от двете страница на дрона и в носа му.
     
    
   По-долу може да видите и няколко снимки на дрона преди да бъде в завършен вид.
     
   Няколко снимки на модела заедно с мини фигурките.    Резервни части
   Учудващо за такъв малък сет колко резервни части останаха.

   Финални думи
   Може би с малко пристрастие, тъй като съм фен на играта ще кажа, че сета ми хареса. Интересни техники и интересен финален модел на дрона, а за фигурките мисля, от LEGO са се постарали доста и точно тези двете са станала супер. За момента тези две дами присъстват само в този сет. За феновете на играта и на интересните мини фигурки препоръчвам сета. 
   75970: Tracer vs. Widowmaker може би няма да се хареса на хората, които не са запознати със заглавието и дрона може да не ги грабне достатъчно. 
   С излезлите 6 сета до момента не са пуснати всички персонажи от играта, но има два сета, които са планирани за 2019 година, но не се знае нищо за тях.
   Надявам се да ви е било интересно и да не съм ви отегчил с безсмислено бръщолевене.
  • DOSTIN
   От DOSTIN
   При раздаването на съпорта, ми се падна този модел 21315 Pop-Up Book,  @legohead ми предложи да направя едно ревю на модела, не съм правил такива работи, но ето, че реших да се пробвам да създам малко съдържание и в този аспект. И така, по същество... 
    
   Въведение - LEGO IDEAS са поредица от нормален тип модели, които не се разпространяват в българската търговска мрежа, което ги прави и не толкова достъпни за потребителите в България. Характерното за тези сетове е, че се създават по програма на Lego, от почитатели на създаването на собствени творения. Има процедура по гласуване, след това сетовете биват "редактирани" от дизайнерите на Лего за да бъдат пуснати на пазара. Ето и линк към сайта на програмата, където има и повече информация, може и да се пробвате и да пуснете някое от творенията си там. https://ideas.lego.com 
   За модела 21315 Pop-Up Book - или 3Д книга, пуснат е на пазара през 2018 г., състои се от 858 части и на редовна цена от 70 Евро. Ето и линк с информация и съдържание на частите в модела... https://brickset.com/sets/21315-1/Pop-Up-Book 


   И така, да преминем към правенето на модела. Моя ритуал преди отваряне на Лего кутия е да бъде разтръскана, за да чуя потропването на частите вътре. Много почитатели на легото съхраняват кутията като я отварят по много внимателен начин, чрез рязане, по начин по който да не нарушат цялостта. Аз реших да се нарадвам максимално този път и подходих, както се предполага, че трябва да се подходи... 
    

    
   Кутията съдържа...

   Инструкция, шест номерирани плика с части и 2 големи и интересни части, едната от които е уникална за този модел, гладка плоскост 6х16 стъда с принтиран стилизиран надпис, което представлява част от предната корица на книгата. 

    
   Книжката с инструкциите за събиране на модела започва с информация за двамата създатели на модела, както и на двамата дизайнери на Лего работили по него...

   Още на този етап усещането от този модел е, че човек си има работа с нещо наистина различно и специално, историята, която стои зад създаването му и идеята му ме грабват още на този етап. 
   Преди да се започне със същинските инструкции за строене на модела, на следващата страница се представят двете приказки, които могат да бъдат създадени в тази книга. 

    
   Освен описанието на двете приказки засегнати в модела, текста ни подканва да развием и създадем собствени приказки, или да се опитаме да пресъздадем някоя друга, което си е много интересно предложение за собствен мини проект, който няма да изисква безкрайно много части, време и средства. 
   Повече информация за дизайнерите и историята около модела, може да научите и от това официално видео за модела...
    
   От инструкциите става ясно, че със съдържанието на пликове 1,2 и 3 ще направим кориците на книгата, с плик 4 ще създадем приказката за "Червената шапчица", а с пликове 5 и 6 ще направим приказката за "Джак и бобеното зърно". 
   Ами да се захвъщаме...
   Съдържанието на плик №1 

   И това, което създадохме от това първо пликче са половината от външните корици... 

    
   Плик № 2 

    
   С него завършваме кориците в тъмнозелен цвят...

    
   направи ми впечатление, че от първото пликче остана само 1 резервна част, а в плик 2 нито една, което беше странно и ми се случва за първи път, да сглабям толкова време, а да няма останали резервни части. 
   Плик №3 

    
   С него се завършва и корицата на книгата, като към уникалните части за модела се добавят гладки плочки с размер 1х6 стъда с фамилиите на двамата създатели на модела, а всъщност и се започва и с приказката за "Червената шапчица" ...

    
   Плик №4 

   С него правим и останалата част от сцената с къщичката, и виждаме как става магията на цялото това творение...

    
   На този етап, вече започнах да отварям и затварям книжката, да разглеждам, да изчислявам и да се възхищавам на създаването на това, цялото нещо. На този етап, вече нямаше спиране, и трябваше да се завърши и другата приказка, ако ще и да имам наказание за закъснение за начало на работния ден.
   Плик №5 
   В него се започва с втората приказка за "Джак и бобеното зърно"

    
   С него се създава основата на сценката з тази приказка...

    
   Плик №6 

    
   И небесното царство на великана от приказката... 

    
   И така изглежда разгънатата приказка... и да това цялото нещо се прибира и сгъва при затварянето на книгата.     
   Общо погледнато е това...

   Модела реално съдържа две приказки, и има възможност за създаване на още безкрайно много използвайки кориците и системата използвана за направата им. Също така съдържа и 4 доста интересни минифигури, както и една микрофигурка. По отношение на резервните части, до края на сглабянето първоначалното впечатление за липсата им се променя и както се вижда и на снимката в пликчето има доста останали, включително и микрофигурката и резервно въженце, с което става разпъването на небесното царство на великана, в края на бобеното стъбло. 
   Определено този модел е нещо доста различно от стандартните модели на Лего. Първо впечатление при сглобяването му е, че има големи количества от еднотипни части в еднотипни цветове, това не е честа характеристика за стандартните модели. Същевременно набора от частите, които се получават, дават впечатление, че може да бъдат ползвани и за други творения. За размера си модела дава доста количества от интересни и многофункционални части. Чувството докато се сглабя нещо такова е много по-различно, наистина има усещането за нещо специално, нещо което не е стандартно като дизайн и функция. Чрез модела, може да се търси създаване/възраждане на интереса към четенето и то на приказки от подрастващите, по един доста интересен и интерактивен начин, което също е положителна страна и определено препоръчвам този модел за подарък. И не на последно място, това е първият модел на Лего, който жена ми наистина одобри и от който остана откровенно впечатлена и определи, като наистина смислен.  
   Като недостатъци на модела могат да бъдат посочени, че не е достъпен на българския пазар, както и че в сцената с приказката "Червената шапчица", не остава място минифигурките в книгата и трябва да бъдат съхранявани отвън. 
   Дано това творение има и достойни последователи от поредицата от серията LEGO IDEAS...
   А до тогава "Имало една тухличка..." 

    
    
    
    
    
  • OneOfAll
   От OneOfAll
   Здравейте,
   Преди да започна ревютата за Overwatch за които съм обещал реших да направя на сет, с който успях да се сдобия и планирах в бъдеще да го закупя, тъй като проявявах интерес.
   Сета за който ще пиша е 76125: Iron Man Hall of Armour, който беше пуснат в продажба в началото на месец април тази година със сетовете за филма Avengers: Endgame. Интересен факт е, че този сет няма нищо общо с филма освен двете фигурки на Outriders, които от своя страна видяхме и в сетовете за филма Avengers: Infinity War от миналата година, но пък тези твари присъстват във филма Endgame. Сета съдържа 524 части и 6 фигурки. Цената на сета е скромните 60 евро.
   Съдържание и кутия
   76125 идва с две книжки за сглобяване, както и 4 отделни пликчета като в три от тях има по още едно малко, а в първия са сложени две по-малки. Интересен факт за кутията е, че на нея вече няма Super Heroes надписа, а единствено пише Avengers с логото и в долния десен ъгъл логото на екипа - А. Всички сетове за филма Avengers: Endgame са без логото на филма, но пък героите в дясната част на кутията са от филма, което е малко странно, тъй като тези за Avengers: Infinity War и предишните си бяха с логото на дадения филм. Явно от LEGO са заложили на друг модел. 
     
   Може да видите от самите инструкции какво точно ще бъде създадено от всяка една торбичка, която се намира в кутията на сета.
    
    
   За фигурките
   Фигурките са 6 на брой, но две от тях са на Outriders, а тази за Iron Man Mark 50 беше в миналогодишния сет 76108: Sanctum Sanctorum Showdown, така че напълно новите фигурки са 3. В сета присъства също така сглобяем костюм на име Igor от филма Iron Man 3, който по размери е колкото големите лего фигурки от типа на Hulk и Thanos, но за него по-надолу. Трите нови фигурки, които могат да бъдат намери само в този сет са костюмите Mark 1, Mark 5 и Mark 41, които са с прозрачни глави и най-вероятно замисъла им е бил да бъдат чисто като костюми в този сет. 
   Mark 1 (Mark I)
     
   Фигурката е базирана на първия костюм, който Tony Stark създава в първия филм Iron Man с който дава начало на кино вселена на Marvel. Вселена, която пожъна голям успех и за 10 години бяха направени 22 филма. 
   Повече за самия костюм може да прочетете и видите тук.
   Като цяло костюма във филма е доста по-голям от тялото на Tony Stark и може би можеха да се постараят с една голяма фигурка или такава, която да се сглобява като Igor, но и това е нещо. Текстурата си я бива доста. 
   Mark 5 (Mark V) кодово име Football или Suitcase
    
   Този костюм на Tony Stark се появява в кино вселената на Marvel за първи път във филма Iron Man 2, а след това и в Iron Man 3.
   Повече за самия костюм може да прочетете и видите тук.
   Mark 41 (Mark XLI) кодово име Bones
    
   Първата си поява е във филма Iron Man 3, но за да не се споилва нищо около филма и този костюм няма да споменавам нищо друго. 
   Повече за самия костюм може да прочетете и видите тук.
   Mark 50 (Mark L) кодово име Nano Tech Armor
      
    
   Костюмът прави поява във филма Avengers: Infinity War, а шлема бива използван и в костюма от филма Endgame. Интересен факт за костюма е, че е направен след Mark 47 и се съдържа в Arc реактора, който е на гърдите на Tony Stark. Той е най-добре развития костюм от всички. Тази е единствената фигурка с лице от сета и има две версии на лицето.
   Повече за самия костюм може да прочетете и видите тук.
   Outriders
     
   Тези създания, както написах по-рано правят появата си във филма Avengers: Infinity War и са от армията на Thanos. Фигурката е създадена доста добре в предвид какви са създанията във филмите. С новата част за гърба пипалата им може би са ми фаворити по най-добра фигурка от сета. С тези пипала могат да се раздвижат по невероятен начин в различни сцени. Силно се замислям да си закупя 15-тина такива хубавци и да видя дали не може да се получи някаква интересна масовка.
   Mark 38 (Mark XXXVIII) кодово име Igor

   Igor всъщност не е официална фигурка, а просто се сглобява от четвъртата торбичка на сета, но за сглобяването по-надолу. Този костюм също прави появата си във филма Iron Man 3.
   Повече за самия костюм може да прочетете и видите тук.
   Нови Части
   Като цяло в сета има една част, която я има само тук, както и такава с принт. Частите за фигурките, които ги има само в този сет не ги броим.
   Частта, която присъства само тук за момента и е пусната в производство през 2019 е
   Brick, W/ Half Bow 2X3, W/ Cut

   Интересно е, че прозрачната глава я дават, че я има само в този сет, но може би са пуснали нова част с нов номер и за това, тъй като съм срещал прозрачна глава за мини фигурка в други сетове.
   В сета има 9 части, които са произведени през 2019 година и се използват в различен брой сетове от тази година. Те влизат в сетове пуснати на пазара в края на 2018 и началото на 2019.

   Сглобяване
   Торбичка 1

   Началото започна добре с интересна джаджа, която се използва да гаси пожари и след това започна създаването на "клетките" за костюмите. След направата на 3 такива вече ще знаете как се правят със затворени очи. След тези три ще  трябва да направите още 6. Като цяло на две места в дизайна на тези "клетки" не ми беше ясно защо са решили да ги направят така. Първото е основата с използвания trans light blue round brick 1x1 и след това в горната част, където е просто празно мястото. Като цяло нищо кой знае колко интересно в създаването на "клетките".
     
   Най-интересното от тази торбичка е последната част, която създава интересна въртяща се (снимка 3) платформа. С добавянето на страничните "ръчки" се получава доста интересна платформа.
      
    
   Процеса на построяване
        
     
    
     
   От най-голямата торбичка ето какво остана като резервни части.

   Торбичка 2

   Тази беше най скучната от всички, тъй като се правеха 4 "клетки" и просто се добавят накрая към тези от първата торбичка. Към тях бяха добавени няколко допълните интериорни нещица просто за да запълнят мястото. Според мен въобще не бяха нужни.
   Снимки в завършения вид.

   Резервните части.

   Торбичка 3

   Отново се започна с две клетки, които просто бяха безумни с това, което има на тях и малката промяна в дизайна им просто за да се различават от предишните въобще не ми хaреca. Първата с тази кафе машина/блендер просто някак си запълва ненужно място. Стълбата съм съгласен да е там за да придаде завършек в единия крaй и опция за качване на горния етаж. Втората "клетка" с този по-различен дизайн отпред и тази коса сложена на стойка е още по безумна от кафе машината. Сякаш тази коса е перука нa Tony Stark и той си я сменя от време на време. Вместо да вкарат още 2 костюма, от торба 2 и 3, са вкарали ненужни поне за "клетките" елементи. Можеха да ги отделят на отделно място в цялата зала, както е направено с масичката с мониторите, която може да видите по-долу.
    
    
   Резервни части

   Торбичка 4

   Тази последна торбичка може би се оказа доста интересна за сглобяване. От нея ще може да сглобите Mark 38 a.k.a. Igor. Разбира се всички знаем, че роботите не са силна страна на Lego и го доказват и с този малък робот/mech. Като цяло можеха да го пипна още малко, но и за това което има, феновете може да останат доволни. Като цяло ми хареса как се е получил. Фаворити са ми ръцете и краката, но и самият кокпит ми допада макар, че като се сложи фигурка тя няма как да стои изправена и трябва да се закрепи със задната част на краката си за кокпита. Затварянето докато има фигурка не е плътно и е малко дразнещо.
      
   Резервни части (всички)

   Финални снимки и тийзъри
   Може да видите как бихте могли да завъртите секциите за костюмите и да се образува друга форма. Също така това е първият сет на който не залепих стикерите поради незнайни причини, но видях, че на единия има схема на Mark XXV "Striker", който го няма в сета и като нищо може да пуснат поли бегове или пакове с допълнителни костюми и един от тях да бъде именно Mark 25. Може пък да направят и по-добро армори с различни костюми. Също така има схема и на микро фигурки за част от костюмите.
    
     

   Финални думи
   Ако търсите нещо интересно за сглобяване с интересни техники този сет не е за вас. Доста еднакви елементи, които трябва да се построят и след като направите 2-3 от въпросните "клетки" ще ги правите със затворени очи. Ненужни интериорни изгъзици ca нaпрaвени в cетa зa дa зaпълнят мяcто.
   Плюсовете на сета са, първо че може да се закупи втори и да се увеличи арморито на височина с нужните напасвания или на дължина, както и може да си закупите нужните части и да си направите още няколко бройки "клетки" за старите костюми от предишните сетове. Най-вероятно ще бъде по-изгодно този начин за разширяване вместо закупуването на втори сет. Вторият плюс е, че "клетките" могат да се извиват по различни начини cлед кaто cе прикрепят еднa към другa и да се получат интересни форми.
   Като цяло има интересни работи в сета, но не са хич много. Сета може би трябваше да се появи по време на филма Iron Man 3, където представиха много костюми от арморито му. Феновете през годините създаваха невероятни мокове именно на това армори и този сет не е нещо феноменално. За феновете на Marvel сета е задължителен заради новите фигурки, но само до там.  
   Може би очаквах малко повече от сета, но останах приятно изненадан от Igor, както и от фигурките на Outriders. Въртящата платформа ми хареса, както и самите фигурки за костюмите, които до момента не бяха правени от лего. Масата с мониторите също ми допадна. "Клетките" може би можеха да бъдат една идея по-интересни. 
×
×
 • Създай нов...