Jump to content
legohead

Последният ваш модел, по който работите

Recommended Posts

legohead

Ако желаете, споделете кой е последния ваш проект, с който сте се занимавали.

 

За мен това беше подобрена версия на жълтия училищен автобус - Blue Bird All American.

 

post-1-0-60846600-1380029267.jpg

 

Инфо за модела можете да видите в тази тема: http://lebgo.org/for...d-all-american/

 

Промених механизма за завиване. Правил съм множество не-съвсем-успешни опити да направя завиващ механизъм с ластици, който да завиващите колела да се центрират сами. Този път опитах да използвам серво мотора, който се появи миналата година с модел 9398:

6000566.jpg

 

информация за мотора в сайта на ЛЕГО:

http://powerfunction...pecs/88004.aspx

 

Сега автобуса завива безотказно!

 

Когато ми остане малко време ще публикувам информация за преработения модел, и ще заснема кратко видео как се движи.

Сподели публикацията


Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You are posting as a guest. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зарежда...

 • Подобни теми

  • mamun
   От mamun
   Малко по малко нещата почват да се получават
    

  • MetroiD
   От MetroiD
   В тази тема ще предоставим малко обяснения и допълнително инфо за "термините", чуждиците и съкращенията, използвани от ЛЕГО феновете по цял свят - включително и в България.
    
   Общи съкращения:
    
   MOC: На английски съкращението означава "My own creation". Буквално - "Мое собствено творение" - така се наричат конструкциите, построени от феновете на ЛЕГО по техен собствен оригинален модел. В българския вариант бихме могли да използваме и "МОК", като "Моя оригинална конструкция".
    
   WIP: "Work in Progress", творение, което все още се достроява / доизпипва. Най-често хората публикват снимки на WIP-ове, за да получат коментари и съвети относно дадени детайли по строежа си.
    
   LUG: "LEGO User Group" - ЛЕГО потребителска група или иначе казано, клуб от хора, които се занимават активно с ЛЕГО, срещат се периодично и организират съвместни дейности - примерно Лебго.
    
   TLC / TLG: "The LEGO Company" / "The LEGO Group" - съкращението, с което англоговорящите обозначават фирмата ЛЕГО, най-често когато имат предвид маркетинговия / управленския аспект на предприятието.
    
   SaH / S@H: "Shop at Home", услугата, предлагана от shop.lego.com, чрез която потребителите могат онлайн да пазаруват ЛЕГО продукти. За съжаление, поръчки и доставки до България не се предлагат.
    
   PаB: Pick a Brick, "Вземи си тухличка" или услугата за купуване на отделни части по бройка от официалния сайт на ЛЕГО. Както споменах в горното обяснение, ЛЕГО не доставят части директно до България. Добрата новина е, че магазинът БоХоби е поел инициативата да предлага индивидуални ЛЕГО части.
    
   LDD: "LEGO Digital Designer" - безплатна и удобна за работа програма за конструиране на ЛЕГО модели, по-елементарен вариант на LDraw. Една от възможностите, които предоставя, е да направите свой дигитален ЛЕГО модел и в последствие да поръчате необходимите части, за да го сглобите - или пък да го споделите с приятели. За съжаление, ЛЕГО не поддържат услугата за поръчка и изпращане на необходимите части до България. Най-новата версия на програмата винаги може да се намери на официaлния сайт на ЛЕГО.
    
   LDraw: Сложна програма за 3D моделиране на ЛЕГО модели, използваща обширна база данни. Изисква по-сериозни познания, отколкото LDD.
    
    
    
   Различни ЛЕГО електрически стандарти:
    
   9V / 12V: Съответно девет или дванайсет волтовата система на ЛЕГО, използвана за осветление, озвучаване и най-вече за задвижване на влакове. И двете системи вече не са в производство.
    
   RC: "Radio Controlled" - влаковете от 2006г., както и някои модели на колички от този период, използваха система с дистанционно, батерии и инфрачервена връзка. Тази система вече не се ползва от ЛЕГО.
    
   PF: Съкращение за "Power Functions". Това е новата серия Техник мотори на ЛЕГО, която също служи и като платформа за задвижване на новите влакове. Във влаковия си вариант Power Functions включва презареждащи се батерии и безконтактно захранване посредством дистанционно управление.
    
   Mindstorms: Серията програмируеми роботи на ЛЕГО
    
   RIS: Robotic Invention System - Система за изобретяване на роботи. Т.е. първото поколение ЛЕГОМайндстормс.
    
   RCX: Първото поколение програмируема "тухличка" от серията Mindstorms.
    
   NXT: Това е наследника на RCX, излязъл през 2006-та година.
    
   EV3: Същият стандарт на конекторите както при NXT. Новите EV3 сензори обаче не работят под NXT.
    
    
    
    
    
   "Класификация" на феновете
   AFOL: Adult Fan of LEGO - възрастен ЛЕГО фен (не се подвеждайте от линка... безобидни сме!) В тази "категория" влизат всички, които строят с ЛЕГО тухлички, нищо че са над 20-годишни.
    
   TFOL: Teenage Fan of LEGO - Фенове на ЛЕГО във възрастовия диапазон 13 - 19 години.
    
   KFOL / JFOL: Kid / Junior fan of LEGO - младото поколение фенове, под 12 години.
    
    
    
   Жаргон за ЛЕГО елементи:
   Stud: Връхчето на ЛЕГО част, благодарение на което повечето части могат да се "забождат" една за друга. Моля Ви от дъното на душата си, не наричайте стъдовете "пъпчици", защото съм сигурен, че не съм единственият, на когото му се повдига при споменаването на този гениален "термин"...
    
   BURP: Big Ugly Rock Piece - това са познатите ни сиви панели, изглеждащи като скала.
    
   LURP: Little Ugly Rock Piece - "върхът" на скалата - пак голям панел, и пак не особено любима на феновете част.
    
   STAMP: Sticker Across Multiple Pieces - лепенка, която покрива няколко части.
    
   POOP: Piece of Other Pieces - Част, направена от други елементи.
    
   SPUD: Special/Single Piece/Purpose Ugly/Useless/UnLEGOish Design/Decorative - С други думи, част която за разлика от повечето ЛЕГО елементи, почти няма приложение и/или изпълнява само 1 функция. Дефинициите са много.
    
    
    
   Техники при строенето:
   SNOT: "Studs Not (only) On Top". Техника за строене, при която блокчетата не се редят по стандартния метод отгоре надолу, а са насочени напред / настрани. Благодарение на SNOT частите и техниките за строене могат да се получат по-разчупени, реалистични или нестандартни модели.
    
   SNIR: "Studs Not In Row". Техника, при която частите не се прикрепят една към друга по конвенциалния ред, а в нестандартна последователност (пр.: зигзагообразно).
    
   NPU: "Nice Part Usage". Често пъти феновете коментират и отбелязват дадени елементи от МОС-ове с "NPU". В такива случаи те целят да обърнат специално внимание на използването на елементи по нестандартен начин (личен пример: револвери за брони на автомобил).
    
   Greeble: Така най-общо се класифицират всички допълнителни "разкрасявания" по техническата конструкция на MOC-овете, които реално не извършват никаква функция, освен да допринасят за цялостната реалистична визия на модела. Най-често срещани при Space / Sci-fi MOC-овете, но често greebles са налице и по други технически МОС-ове.
×
×
 • Създай нов...