DeMonica Публикувано Юли 12, 2014 Share Публикувано Юли 12, 2014 Трябва да призная, че ревюто на този сет беше голямо предизвикателство за мен. Беше и причина за една от най-големите вътрешни борби откакто приключих с пубертета. Казвам ви това в началото, не защото искам да ви занимавам с личните си терзания, а за да ви предупредя, че съдържанието на ревюто ще отразява по-скоро субективното отколкото обективното ми мнение. Прощавайте, все пак съм само аматьор в това поприще и изглежда още не съм се научил да подхождам професионално към тези неща. Но също така това е и определен ангажимент, затова ще се постарая да ви представя сета без излишни коментари, а моето лично мнение ще чуете накрая. И така, благодарение на Lego Support, БГ LUG Лебго, Ангел и Боби ви представям Lego 70814 Emmet's Construct-o-Mech! За неосведомените, лего 70814 представлява небезизвестния, ръчно сглобен, очарователно жълт, персонален мек, с който Емет вилнее накрая на филма. Той е един от трите hi-end сетове от серията и със своите внушителни 708 части се нарежда на трето място по-големина след 70815 и 70816. За разлика 70815 например, той предлага само 4 минифигурки: Емет, Бясно Коте (ТМ) и два робо-скелета. Самия мек е с внушителни размери - 35,4/37,/7,1 см и е един от най-големите, които съм сглобявал, като не броя тези от Creator серията, но може да се каже, че те са в друга категория. Малко сухи факти (все пак): Части: 708 Минифигурки: само 4 Подходящ за: 8 - 14 години Цена: 49,99 лири / 59,99 долара / ??? лева Излиза на: началото на Юни по света, у нас - Август. (ние нали сме в Третия свят...) (Искам да ви се извиня предварително за лошите снимки, обещавам, че занапред ще съм по-подготвен) Кутията. Поне два пъти по-малка от тази на 70815, но съдържа почти толкова части - поздравления за Lego за адекватното оползотворяване на наличното място. Отзад. И списъка с фигурките: И по-интересното - съдържанието на кутията. Отново адмирации за Lego - инструкциите и стикерите са в отделен плик с картонена подложка против прегъване и мачкане. Инструкциите, стикерите и произволна страница: Де що има фигурки са в първия батч. Приятно впечатление правят принтираните части на Бясното Коте (ТМ) и второто лице на Емет (Елате повече!). Там е и задължителното вече при големи сетове инструментче за упорити части. От плик 1 и 2 се сглобява торса, като и тук както при 70815 присъства специален плейт с релефно принтиран код, който е уникален за всеки сет и се използва освен за душевен кеф и за отключване на специални екстри в играта по филма. Първия използвал го, печели! Дефект или...? Дали ще имат антикварна стойност след 163 години? За мен беше непонятно защо контролните уреди на кокпита са насочени навън, затова ги "поправих". Завършения торс: Кокпита в стил товарния робот от "Пришълеца" 2 много ми допадна. Построен е добре, не се разпада при докосване. Самия торс също е монолитен, приятен като замисъл и визия. О третото пликче се строят двата крака. За съжаление процеса, макар и интересен се повтаря два пъти. Е, поне не са 4 Ето тези части Lego използват за движението на краката. Позиционирани са приблизително в областта на таза. Готов крак: И с два изглежда още по-добре: Четвъртата торбичка съдържа двете ръце. Едната с лопати за хващане на лошите, другата с валяк за превръщането им в пастет. Тази с лопатите има прост механизъм с ластик, който да ги държи затворени, като същевременно лесно да се отварят при нужда. Примерно ако Емет го сърби някъде... или му се яде пастет? И отново, с ръце и крака вече изглежда още по-добре. Петия и последен батч съдържа раменете и няколко "украшения" като топки за разрушаване на сгради и непослушни микро-мениджъри и две бетон-помпи за... нямам си идея. Сигурно защото е строителен мек, или защото е трябвало да сложат нещо, което да прикрие ужасно постната задна част. Аз залагам на второто. Което и от двете да е, ето че стигнахме до финала: В крайна сметка Еметския самоходен бетоновоз се оказа голям, красив (с известни уговорки) и учудващо приятен за сглобяване въпреки дребните повторения при строежа. Като един от най-големите мекове на Lego, той е задължителен за колекцията на всеки AFOL, повече от привлекателен за всички любители на филма и добър избор ако се чудите какво да купите на детето, което да не е нещо стандартно и "това съм го виждал вече". Хубавото му е, че комбинира Construction серията на City с футуристичната визия на огромен (за мащабите на фигурките) робот. Другия му безспорен плюс е огромните възможности за MOC-ване на вече наличната конструкция. Ако (също като мен) винаги сте искали да построите внушителен мек, но ви е липсвало я въображение, я време или части, то сега имате "наготово" основата, върху която можете да надстроявате и подобрявате. На мен ми хрумнаха поне 5 идеи още докато го сглобявах и да, повечето включват ракети! Тук всъщност трябваше да ви обяснявам какво ме отблъсна в този сет. Как едновременно го обожавах и ненавиждах. Как се забавих почти седмица с ревюто, защото имах чувството, че ако седна да пиша целият негативизъм, който натрупах към него ще прелее, а нямаше да е честно защото всъщност това е един страхотен сет. Само, че можеше да е много по-добър. Честно казано останах разочарован от големите промени, през които мека беше преминал по пътя си от екрана до това което сглобих. Останах разочарован от липсата на елементарни двигателни функции при краката (те се сгъват само в областта на таза, което е напълно безполезно, защото тогава мека не може да стои прав), липсата на функция за въртене на торса, независимо от краката, смотаните ръце, с които не можеш да хванеш нищо, защото не могат да се накланят надолу. Избеснях от евтиния начин, по който от Lego бяха решили въпроса с закрепването на допълнителните елементи като бетон-помпите, раменете и двете съпорт-кули с топките на тях. Мътните го взели, с цената на още стотина части можехте да направите цялата конструкция да не се тресе като желе при най-малкото докосване и да има повече опции за игра. Мога да продължа още. Но няма. И причината за това, е че докато пишех това ревю видях как 3-годишният ми син си играеше с мека, а очите му блестяха. Беше очарован. И тогава си дадох сметка, че грешката не е в Lego, а може би в самия мен. Че гледам на една играчка не с очите на дете, а с тези на възрастен циник. И това сложи край на вътрешния ми конфликт, който както се оказа е бил между детето в мен и порасналата ми половинка. С удоволствие мога да кажа, че детето победи By DeMonica Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MetroiD Отговорено Юли 14, 2014 Share Отговорено Юли 14, 2014 Оппппаааа, още някой е залитнал към тъмната лорд-бизнеска-страна... Щом не си 'коригирал' мека с малко Капчица обаче, всичко е наред! Така като гледам как изглежда и като чета какви са му функциите, няма как да не се съглася с теб - а и някакси дори лаченият вид на кутията създаваше очаквания за много повече. Но пък в края на краищата от не-лорд-бизнес-AFOL-ска гледна точка важното в случая са идеите и частите, а май сетчето наистина предлага по много и от двете! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Akeyzerr Отговорено Юли 14, 2014 Share Отговорено Юли 14, 2014 Чудничкото е, че има достатъчно чарколяк за истински строителни машинки. А на тея, гумените вериги, винаги съм се чудил. Нито за свестен техник модел, нито за GBC модюл имат голямо приложение - сравнително къси, сравнително тесни и много фиксирани Браво за ревюто Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DeMonica Отговорено Юли 16, 2014 Автор Share Отговорено Юли 16, 2014 Може би прекалих с "личната" страна на нещата. Длъжен съм да кажа обаче, че въпреки всичките си малки недостатъци това е един отличен сет. Просто можеше още... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts