Jump to content

Идеи за основи на няколко нива

DMitar

Recommended Posts

Пускам тук нова тема, тъй като затворихте темата комплект 3 маси 60х100 см. Искам да подновя дискусията относно редене на Лего на няколко нива.

Определено стелажите както се продават готови не са достатъчно добри естетически (особено за изложение)!

В предната тема сложих думата "стелажи", за да опиша по-разбираемо какво имам в предвид, а също така имам конкретна идея, която е свързана с части от самите стелажи. А именно, рамките на стелажите, които са Г-образни и целите на дупки (перфорирани) да се ползват по предназначение като при сглобяването на стелажите, а за основа да се ползва прозрачен плексиглас. Истината е, че съм се зарекъл да го направя и да го снимам, така най-добре ще се разбере. Когато имам нещо ще го сложа да се види.

Иначе, това съвсем не е много евтино, стига някой от някъде да не извади добри цени за съответните компоненти. Работата е там, че според мен идеята има много предимства, освен, че ще изглежда добре ако се направи добре :lol:

Предимствата са:

- лесно може да се боядисват металните перфорирани рамки от стелажите, за да подхожда на темата/стила на конкретно изложение..

- гъвкавост при подреждането - лесно може да се правят различни височини, ширини,дължини, форми и т.н.

- перофорираните дупки поразяващо добре изглеждат като Лего дупки и място където може да забодеш Lego axle, pin etc.

- като цяло са леки, лесни за пренасяне, за складиране и за ползване в къщи, не само за изложения

- може лесно да се заграждат с прозрачно фолио, скъкло, вратички и т.н. - срещу прах.

- практически са вечни, няма чупене, остаряване или само това за изложенията като приложимост

- има и други предимства, но са трудни за описание, по-добре като му дойде времето да снимам и да покажа;

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубаво си направил, че си започнал нова тема по този въпрос.

Ако те разбирам правилно, то говориш за стелажи подобни на тези по-долу:

Снимките са от изложението на чешкия LUG Kostky в Lipno през 2014г.

Напълно съм ЗА да се опитаме да закупим / да си направим подобни "стелажи" на няколко нива. Всякаква информация за това какво ще ни е нужно ще бъде много полезна!

10256476_629168443839129_948109114271416828_n.jpg

10330416_629168517172455_3310412011132008928_n.jpg

20130601-142120.jpg?w=627

10411399_628889160533724_5716749833114366262_n.jpg?oh=5879086386b9964713ad859084a05b71&oe=547B4A80

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно нещо са направили. Виждам и няколко идеи, които може да се приложат към моята идея.

Не точно това имах на предвид като стелажи, но като визия е много близо до моята идея. При тези стелажи има един основен недостатък - няма никаква или почти никаква гъвкавост относно размерите при сглобяването. Притежават статичността на мебелите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За лични цели съм ЗА много нива/рафтове. За изложение ми се струва, че е по-добре да е на по-голяма площ. Справка - музеите. Подредбата на площ/нива е свързана с потока от зяпащи. Където трябва да се мине за по-малко време е на 1 ниво. Където може да се движат хората по-бавно(да има "опашка" и изчакване) - на рафтове.

Кураторството е дълбока тема, от която сме дооооста далеч :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да разбирам, че предлагаш да останем на варианта с маси.

Аз нямам претенции, но се сещам следното:

Ако ползваме маси се нуждаем от отделни заграждения около тях.

При стелажите, за които говори DMitar, е възможно загражденията да се монтират директно върху конструкцията им.

Разбира се, те могат да бъдат и едноетажни (еднорафтови).

Може би думата "стелаж" не е най-точната. С нея искам да назова конструкция с изложбена повърхност, която има някаква рамка от външната си страна, а не се държи само на крака.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да напомня - тук идеята не е само свързана със заграждане и някаква пространствена ефективност, а най-вече за подходящо излагане на определени теми. В случая Стар Уорс - има смисъл да има нива и тези нива не е задължително да са правоъгълници с еднаква дължина и ширина. При някакъв вид стилажна конструкция може горното ниво да е по-тясно от долното - да симулира връх на планина примерно и близо до празното пространство да лети нещо.

Не съм сигурен дали е ясно с думи, но някой ден и със снимки ще го покажа.

Иначе, принципно съм съгласен с Ангел, като цяло ако изложението е на по-голяма площ, е по-добре, създава друго усещане и възможности. Но, едно голямо НО - кой е казал, че като имаме нива, ще ограничим броя / количеството - по-скоро, е да увеличим броя сетове. Замислете се - не пространството, не Легото, а "поставките" са кът.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С последното, което каза Митко съм напълно съгласен.

Мисля, че трябва да комбинираме стелажи с маси. Така ще се получи по-разчупено изложението. Има сетове, които изглеждат (дори е за предпочитане) много по-добре ако са изложени като отделни образци и такива, които самички биха били неугледни, но включени в някоя диорама ще допринесат много повече.

Каквото и да се реши ще помагаме с две ръце. Леви :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малка вметка: "не Легото, а поставките са кът" - Харесвам начина на мислене... а дано ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 10 months later...

По тази тема имам важно обновление свързано с отлични новини :) !

Намерих перфектният прозрачен материал, който служи за предпазване на Легото от прах. Неговите характеристики са:

- може да се монтира лесно и бързо на стелажи, всякакви конструкции, даже и в позиция от стената на долу;

- може да покрива големи пространства и по малки, може да се реже/оформя, според нужният размер;

- лек и лесно преносим;

- безопасен, примерно стъклото е опасно, тъй като може да се порежеш;

- много евтин;

- с изключително добра прозрачност, да речем 98%, не ги знам точно като процент колко се води. Степента на прозрачност се запазва под всякакъв ъгъл и отдалеченост, независимо от пряка слънчева светлина. Стъклото и пликсигласа са с малко по-добра прозрачност под 5-10 градуса ъгъл;

- лесно се почиства, много по-малко податлив на надраскване от плексигласа и по-податлив от стъклото. Стъклото е перфектно в това отношение! Да речем може да се бърше от прах с мек парцал без да се притесняваш от надраскване. Даже има и един още по-добър начин за отстраняване на прах, ще подскажа - може да го откриете във видео клипа на Куин - I Want To Break Free :happy:;) .

- плюс много други по-дребни предивства, но да не ставам прекалено подробен :unsure:

Всичко това е тествано повече от 6 месеца вече! Така че това, което пиша не е предположение, а нещо, което за мен е факт B) .

Следва да довърша идеята си със стелажите+други модули, и накрая да снимам, за да покажа завършения продукт така да се каже - идеално наредена и обезопасена колекция, лесна за достъп и поддръжка, всичко изглеждащо много добре (тук до някъде е и до личен вкус) и на перфектна цена! Това за мен е мечтата на всеки колекционер в дома му, независимо дали е Лего или нещо друго наредено :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Звучи чудесно. Би ли споделил как се казва материала?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей! Звучи чудесно. Би ли споделил как се казва материала?

Сигурно е нещо строго секретно, разработвано от НАСА за полети до Марс. :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове