DMitar Публикувано Август 31, 2014 Share Публикувано Август 31, 2014 Пускам тук нова тема, тъй като затворихте темата комплект 3 маси 60х100 см. Искам да подновя дискусията относно редене на Лего на няколко нива. Определено стелажите както се продават готови не са достатъчно добри естетически (особено за изложение)! В предната тема сложих думата "стелажи", за да опиша по-разбираемо какво имам в предвид, а също така имам конкретна идея, която е свързана с части от самите стелажи. А именно, рамките на стелажите, които са Г-образни и целите на дупки (перфорирани) да се ползват по предназначение като при сглобяването на стелажите, а за основа да се ползва прозрачен плексиглас. Истината е, че съм се зарекъл да го направя и да го снимам, така най-добре ще се разбере. Когато имам нещо ще го сложа да се види. Иначе, това съвсем не е много евтино, стига някой от някъде да не извади добри цени за съответните компоненти. Работата е там, че според мен идеята има много предимства, освен, че ще изглежда добре ако се направи добре Предимствата са: - лесно може да се боядисват металните перфорирани рамки от стелажите, за да подхожда на темата/стила на конкретно изложение.. - гъвкавост при подреждането - лесно може да се правят различни височини, ширини,дължини, форми и т.н. - перофорираните дупки поразяващо добре изглеждат като Лего дупки и място където може да забодеш Lego axle, pin etc. - като цяло са леки, лесни за пренасяне, за складиране и за ползване в къщи, не само за изложения - може лесно да се заграждат с прозрачно фолио, скъкло, вратички и т.н. - срещу прах. - практически са вечни, няма чупене, остаряване или само това за изложенията като приложимост - има и други предимства, но са трудни за описание, по-добре като му дойде времето да снимам и да покажа; Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
legohead Отговорено Септември 1, 2014 Share Отговорено Септември 1, 2014 Много хубаво си направил, че си започнал нова тема по този въпрос. Ако те разбирам правилно, то говориш за стелажи подобни на тези по-долу: Снимките са от изложението на чешкия LUG Kostky в Lipno през 2014г. Напълно съм ЗА да се опитаме да закупим / да си направим подобни "стелажи" на няколко нива. Всякаква информация за това какво ще ни е нужно ще бъде много полезна! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DMitar Отговорено Септември 1, 2014 Автор Share Отговорено Септември 1, 2014 Интересно нещо са направили. Виждам и няколко идеи, които може да се приложат към моята идея. Не точно това имах на предвид като стелажи, но като визия е много близо до моята идея. При тези стелажи има един основен недостатък - няма никаква или почти никаква гъвкавост относно размерите при сглобяването. Притежават статичността на мебелите. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Akeyzerr Отговорено Септември 3, 2014 Share Отговорено Септември 3, 2014 За лични цели съм ЗА много нива/рафтове. За изложение ми се струва, че е по-добре да е на по-голяма площ. Справка - музеите. Подредбата на площ/нива е свързана с потока от зяпащи. Където трябва да се мине за по-малко време е на 1 ниво. Където може да се движат хората по-бавно(да има "опашка" и изчакване) - на рафтове. Кураторството е дълбока тема, от която сме дооооста далеч Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
legohead Отговорено Септември 3, 2014 Share Отговорено Септември 3, 2014 Да разбирам, че предлагаш да останем на варианта с маси. Аз нямам претенции, но се сещам следното: Ако ползваме маси се нуждаем от отделни заграждения около тях. При стелажите, за които говори DMitar, е възможно загражденията да се монтират директно върху конструкцията им. Разбира се, те могат да бъдат и едноетажни (еднорафтови). Може би думата "стелаж" не е най-точната. С нея искам да назова конструкция с изложбена повърхност, която има някаква рамка от външната си страна, а не се държи само на крака. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DMitar Отговорено Септември 9, 2014 Автор Share Отговорено Септември 9, 2014 Да напомня - тук идеята не е само свързана със заграждане и някаква пространствена ефективност, а най-вече за подходящо излагане на определени теми. В случая Стар Уорс - има смисъл да има нива и тези нива не е задължително да са правоъгълници с еднаква дължина и ширина. При някакъв вид стилажна конструкция може горното ниво да е по-тясно от долното - да симулира връх на планина примерно и близо до празното пространство да лети нещо. Не съм сигурен дали е ясно с думи, но някой ден и със снимки ще го покажа. Иначе, принципно съм съгласен с Ангел, като цяло ако изложението е на по-голяма площ, е по-добре, създава друго усещане и възможности. Но, едно голямо НО - кой е казал, че като имаме нива, ще ограничим броя / количеството - по-скоро, е да увеличим броя сетове. Замислете се - не пространството, не Легото, а "поставките" са кът. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DeMonica Отговорено Септември 9, 2014 Share Отговорено Септември 9, 2014 С последното, което каза Митко съм напълно съгласен. Мисля, че трябва да комбинираме стелажи с маси. Така ще се получи по-разчупено изложението. Има сетове, които изглеждат (дори е за предпочитане) много по-добре ако са изложени като отделни образци и такива, които самички биха били неугледни, но включени в някоя диорама ще допринесат много повече. Каквото и да се реши ще помагаме с две ръце. Леви Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MetroiD Отговорено Септември 10, 2014 Share Отговорено Септември 10, 2014 Малка вметка: "не Легото, а поставките са кът" - Харесвам начина на мислене... а дано Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
DMitar Отговорено Август 8, 2015 Автор Share Отговорено Август 8, 2015 По тази тема имам важно обновление свързано с отлични новини ! Намерих перфектният прозрачен материал, който служи за предпазване на Легото от прах. Неговите характеристики са: - може да се монтира лесно и бързо на стелажи, всякакви конструкции, даже и в позиция от стената на долу; - може да покрива големи пространства и по малки, може да се реже/оформя, според нужният размер; - лек и лесно преносим; - безопасен, примерно стъклото е опасно, тъй като може да се порежеш; - много евтин; - с изключително добра прозрачност, да речем 98%, не ги знам точно като процент колко се води. Степента на прозрачност се запазва под всякакъв ъгъл и отдалеченост, независимо от пряка слънчева светлина. Стъклото и пликсигласа са с малко по-добра прозрачност под 5-10 градуса ъгъл; - лесно се почиства, много по-малко податлив на надраскване от плексигласа и по-податлив от стъклото. Стъклото е перфектно в това отношение! Да речем може да се бърше от прах с мек парцал без да се притесняваш от надраскване. Даже има и един още по-добър начин за отстраняване на прах, ще подскажа - може да го откриете във видео клипа на Куин - I Want To Break Free . - плюс много други по-дребни предивства, но да не ставам прекалено подробен Всичко това е тествано повече от 6 месеца вече! Така че това, което пиша не е предположение, а нещо, което за мен е факт . Следва да довърша идеята си със стелажите+други модули, и накрая да снимам, за да покажа завършения продукт така да се каже - идеално наредена и обезопасена колекция, лесна за достъп и поддръжка, всичко изглеждащо много добре (тук до някъде е и до личен вкус) и на перфектна цена! Това за мен е мечтата на всеки колекционер в дома му, независимо дали е Лего или нещо друго наредено . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
legohead Отговорено Август 8, 2015 Share Отговорено Август 8, 2015 Здравей! Звучи чудесно. Би ли споделил как се казва материала? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikola Bathory Отговорено Август 8, 2015 Share Отговорено Август 8, 2015 Здравей! Звучи чудесно. Би ли споделил как се казва материала? Сигурно е нещо строго секретно, разработвано от НАСА за полети до Марс. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts