Jump to content

Онлайн БГ Лего Състезание за 2022г

Радо Чакръкчията

Recommended Posts

Здравейте, Лего Ентусиасти

Пише ви Радо Чакръкчията. 

С приятели се организирахме и решихме да направим частно БГ МОС Състезание през 2022г (даже сме замислили да е цяла серия от такива състезания.)

Първото вече стартира:.

Темата е: „Къща-Чудовище“
Срока е: от 1ви февруари 2022г до 31ви март 2022г.
Наградата за първенеца е: 100лв.
Спонсор е: Радо Чакръкчията.

Правилата на форум състезанието са:
1) Всеки може да участва само със свое собствено творение от Лего (МОС);
2) Няма такси;
3) Наградата всеки път е различна и се определя от Спонсора на състезанието;
4) Задължително се участва със снимки (максимум 5бр. На МОС-ка или видео – или и двете заедно);
5) МОС-ве се приемат само до крайната дата на форум-състезанието
6) Първенеца се определя с анкета, която се попълва от всички виждащи състезанието в седмицата за оценяне – 7дни след крайният срок на състезанието - като ето тази: https://forms.gle/nuc6TZ9qC4cM92gh8  (този линк води към гугъл формуляр)
7) Победителят/ Първенеца получава наградата и се снима с МОС-ка си как я получава (мястото ще го уточним допълнително). Така се увековечава постижението му със заглавие под снимката „Първенец в Състезание „Темата на състезанието“ от кога –до кога е било.

Снимките (максимум 5бр.) и видеата (максимум 300MB) изпратете на тази поща: mlegorade@gmail.com до 31ви март 2022г.
В писмото си, моля, напишете името на вашият МОС и телефон за връзка с вас.

От 1ви до 7ми април 2022г ще се проведе анкетата за определяне на първенеца /победител, включваща всички събрани кандидатури.

Анкетата има три черти за оценка: Красота, Практичност и Уау-фактор.
Човек дава само три вида оценки: Давайки 1 точка - означава слабо е. Давайки 2 точки- значи добре е, харесва ми. Давайки 3 точки- супер е, много много ми харесва. Не може да се дават повече точки. Не може да се дадат 0 точки. 

Попълва се тази анкета от колкото има желаещи да я попълнят и се сборуват събраните точки. Не от значение колко са попълващите. Може за са 3ма – а може и 300 или повече.
Ако попълващите са 15 - то максимум точки, които може да се изкарат са 15х9=135 точки. (15 попълващи умножено по 9 максимум точки, възможни да се дадат от един попълващ).

Ще се оповестят точките на всички кандидатури, така че всеки участник ще получи обратна връзка за своят МОС от участниците във форума.

Първенец/ Победител МОС е онзи, който изкара най-много точки спрямо останалите. 
Ако има два първенеца – се събират още анкети – докато стане ясно, кой е първенеца. 

Ще се обадим на Първенеца/Победител и ще се уговорим за награждаването му.

* Може да се участва в това състезание дори ако не се притежават лего части.
Достатъчно е да се изпрати скрийншот от официалният Лего софтуер за творене: https://www.bricklink.com/v3/studio/download.page на твоето собствено творение (МОС).

УСПЕХ!

Ще се видим на финала 

Ето как изглежда тестовата Анкета за оценяване, която вече е активна: https://forms.gle/nuc6TZ9qC4cM92gh8  (този линк води към гугъл формуляр)

Табела Форум-Състезание jpg.jpg

• Харесвам 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет Радо, супер вдигна тема.

Казвам за да не се притесняваш нещо (че си изредактирал поста) - няма нужда да махаш brickmania референциите, не враждуваме, pretty much всички от тук сме и в другия форум:)

Бая го рекламираш това, мина обява чак в OLX (иновативно, признавам:))

Пожелаваме успех на всички участници!

Disclamer: LEBGO като организация няма общо с провеждането на конкурса, всички членове са напълно свободни да се включат в участие и в гласуване ако искат:)

Домът на конкурса мисля е във форума brickmania.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...

Чудесно !!!
Вече започнаха да идват създадените творения (МОС) за състезанието.
Не бойте се - няма ограничение за броя участници.

Напомням крайният срок е 31ви март - така че имате време да построите свой МОС и да ни пратите негова снимка на пощата mlegorade@gmail.com за да участвате.

За да погъделичкам любопитството ще ви покажа изрезка от МОС-а на един от участниците.

Искам да проверя колко от вас могат да преположат към какво води това парченце от пъзела ...

Изрезка.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

31 март приближава с пълна сила. Още участници пратиха своите творения МОС.

Ти какво още чакаш? Строй, гради, създавай ...  Имаш още три дни...

След това почваме Анкетата и ще се радваме на всичко създадено заедно.

Ще бъде супер. Малко остана.  :)

Lego пъзел част.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това беше - който строил - строил, който пращал - пратил.  :mf_xx: Първото форум състезание "Къща-Чудовище" завърши.

Сега идва АНКЕТАТА и намирането на победителя между 8те състезатели, които ни изпратиха своите творения МОС.

Анкетата ще се проведе между 1април днес и 8ми април (петък). В събота 9ти април - обявяваме победителя.

Ето линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeXCuw04A4q1n0alJmIUzl-V8hNTXrgoChIBiNecqPIL7T4lA/viewform?usp=pp_url

Зарадвайте очите си с техните красиви и готини МОС - на мен много ми харесаха.

Също така те моля ТЕБ (който четеш това) да разпространиш този линк към анкетата по всички свои мрежи. Колкото повече хора го видят и попълнят - толкова повече състезатели ще имаме за следващото състезание.

В анкетата съм приготвил изненада и награда - така че за всеки ще има по нещо. :mf_xx:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво за конкурса. Мислил ли си в следващите да разделиш потоците на деца и на възрастни строители?

Моментът на забава чрез конструктивно съревнование би бил по-силен. 

Поздрави! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей Knifebane

Моментът на забава чрез конструктивно съревнование по сила зависи ли от възрастта на създателите? 

Или зависи от творческата способност на мозъците им ? 

Има толкова много деца, които строят изумително красиви МОС, както и има възрастни, които не могат без инструкции да направят каквото и да било.  Както има и обратното - деца, които не могат да направят нищо и възрастни, които създават грандиозни и вземащи дъха творения МОС и официални сетове. 

За мен да се създават разделениея по възраст не помага на състезанията - даже напротив - пречи. 

Новаците трябва да се средновават с майсторите за да напреднат, както и майсторите трябва да съревновават с новаци за да поддържат нивото си на майсторство. 

Разбира се - може и да греша. Ще стане ясно с резултатите от следващите състезания, които ще организирам.

Засега първото състезание събра 8 участника, а Анкетата за намиране на победителя между тях бе попълнена от 34 човека. 

Целта ми е до края на 2022г година да видим състезание с 20 участника и Анкета с 500 попълнили. 

:) 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля че пропускаш един факт за децата и възрастните, едните имат пряко сили 1000 части и компютърна грамотност 1/10, другите имат 264,548 части (и вероятно това е grossly underestimated)и вероятно поне 5/10 с компютър. Не е въпроса кой-по-творец а какви шансове имат двете възрастови групи.

• Харесвам 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съгласен съм, че креативността наистина не зависи от възрастта, но подкрепям твърдението че възможностите (инвентар + обща грамотност) за съжаление зависят.

В допълнение не трябва да се пропуска да се отбележи, че в много случай възръстта увеличава вероятността за наличието на натрупан опит, който не би бил възможен при едно дете :)

Успех на състезанието!

• Харесвам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@Duh5@legohead то по тази логика все някой ще е по-напред дали с части, дали с умствен капацитет да измисля модели. Ако се раздели на възрастови групи, да ще има доста участници деца, TFOL групата въобще няма да се включи или ще е с доста малко младежи и трета, която да е за AFOL ще бъде още по-къса от тази за TFOL, защото има много възрастни фенове, но тези които строят са супер малко, а тези които строят за конкурси и състезания са още по-малко.
То може и плана за промяната да е такъв, че да се "отгледат" малките, да преминат през тийнове и накрая като големи да не са загубили страсти и да строят, но май ще отнеме известно време.
@danny няма милиони и милиарди различни части и в много големи количества, но се изправи в конкурс срещу човек, който прави много добри неща и дори го е печелил два пъти и победи. Значи критерият голямо количество части не е много актуален.

Човекът е решил да прави състезания да има раздвижване вие сега ще му се "карате" що така го правиш. Както се казва, който дава парите той поръчва музиката, нали така ? ;)

• Харесвам 1
  • Объркан съм 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@OneOfAll Факт е, че всички, малко или много,участват заради наградата, няма какво да си кривим душата.

Още след първия конкурс, след като спечели някой "гуру",  обикновенните участници ще си кажат - абе за чий да участвам като няма никакъв шанс да спечеля.

На втория конкурс участниците ще намалеят, вместо да се увеличат.
Дано да съм лош пророк. Това е лично мнение и няма смисъл да ме убеждавате в противното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 3 часа, mamun написа:

@OneOfAll Факт е, че всички, малко или много,участват заради наградата, няма какво да си кривим душата.

Още след първия конкурс, след като спечели някой "гуру",  обикновенните участници ще си кажат - абе за чий да участвам като няма никакъв шанс да спечеля.

На втория конкурс участниците ще намалеят, вместо да се увеличат.
Дано да съм лош пророк. Това е лично мнение и няма смисъл да ме убеждавате в противното.

Тук е цялата грешка в уравнението. Трява хората да се настроят да участват, защото ги кефи темата на конкурса, да речем, а не защото могат да спечелят сет, пари или нещо друго. Това при децата няма как да се случи. 
Аз лично, когато съм се пускал по такива конкурси навън съм знаел, че шанса ми да спечеля е -100, но ми е харесвала темата и съм участвал. Има конкурси или по скоро месец/предизвикателства без награди, там се включват доста хора и правят наистина добри неща. Те не са от вчера и днес, а са от години, давам пример с Mechtober, Shiptember и тн и тн. . Как тези участници имат мотивацията и желанието да се пускат на нещо, в което не печелят награди. Те печелят от това, че хората са им харесали създадения модел, тренират различни билдове, техники и тн и тн. Така и стават добри в това, което правят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди 15 часа, OneOfAll написа:

@Duh5,@legohead @danny Човекът е решил да прави състезания да има раздвижване вие сега ще му се "карате" що така го правиш. Както се казва, който дава парите той поръчва музиката, нали така ? ;)

Откога изразяването на лично мнение е каране?

Чудесно е, че Радо е поел инициативата за пободна активност. Ще се радвам да де разпространи и да се развива. Затова и споделих какво мисля за възрастовите категории.

Ако смяташ, че всяко изказване на лично мнение по тема във форум е каране, то бих те посъветвал да потърсиш различна форма на комуникация, в която виждаш събеседника си на живо.

• Харесвам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, legohead написа:

Откога изразяването на лично мнение е каране?

Чудесно е, че Радо е поел инициативата за пободна активност. Ще се радвам да де разпространи и да се развива. Затова и споделих какво мисля за възрастовите категории.

Ако смяташ, че всяко изказване на лично мнение по тема във форум е каране, то бих те посъветвал да потърсиш различна форма на комуникация, в която виждаш събеседника си на живо.

Затова беше и в кавички, ако не забеляза и беше в кръга на шегата с човечето накрая. Ако смятам, че му се карате наистина не мога да си изкажа и аз личното мнение ли ?
Някакъв проблем с @mamun да видя като сме си писали ? Ти се засегна веднага. Спокойн, ще спра да пиша да има мир и спокойствие и да не се притесняваш. Мир и чао.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лего Състезание "Робота и Колата" - До 22ри май 2022г

Здравейте, Симпатяги
Проведената анкета за състезанието "Къща-Чудовище" излъчи победител и помогна доста да изберем темата на следващото състезание.
Както сте разбрали от заглавието тя е "Робота и Колата".
Срок: До 22ри май 2022г

ЗАДАЧА: Постройте Робот (може да е на всякаква тема) единственото условие е да не ползвате готови модели. Този робот трябва да си има негова лична Кола/Превозно средство и както ръка влиза в ръкавица да може да влиза в тази негова кола.

Постройте и Колата му. Тя може да е предназначена за улица, офроуд, катерене, вода, кораб, подводница, амфибия, въздух, митично, магично, космическо и животинско като произход. Т.е. няма забранени видове.
Колата може да има мотор, може и да няма.
Допълнителни еднократни 30 точки ще получат МОС-овете, които без ел. двигател могат да изминат 30см. Т.е. ползват пружини, ластици, контра тежести или други задвижващи техники познати в Лего строенето.  Ще е необходимо да направите 1мин. видео как МОС-а ви изминава разстоянието от 30см, за да спечелите този еднократен бонус в това състезание.

Стандартните правила важат с пълна сила:
1) Всеки може да участва само със свое собствено творение от Лего (МОС) – може да е с физически части, може и да е изцяло онлайн творение. Може да се ползва официалният безплатен софтуер на Лего  за тази цел 
https://www.bricklink.com/v3/studio/download.page 
2) Няма такси;
3) Наградата е 100лв. за първенеца, определен от Анкетата на състезанието;
4) Задължително се участва със снимки (максимум 5бр. На МОС-ка по желание може и с видео (максимум 300MB)– или и двете заедно);
5) МОС-ве се приемат само до крайната дата на състезанието до 22ри май 2022г на тази поща: mlegorade@gmail.com
6) В писмото си, моля, напишете името на създателя/участника и името на вашият МОС, както и телефон за връзка с вас.
7) Първенеца се определя с анкета, която се попълва от всички виждащи състезанието в седмицата за оценяне – 7дни след крайният срок на състезанието
8 ) Победителят/ Първенеца получава наградата и се снима с МОС-ка си как я получава (мястото ще го уточним допълнително). Така се увековечава постижението му в галерията на форума със заглавие под снимката „Първенец в Състезание „Темата на състезанието“ от кога –до кога е било.
9) Шервате и споделяте на своите профили, всичко свързано с Анкетата.

Пояснения:
Анкетата в това състезание ще има четири черти за оценка: Красота, Практичност и Уау-фактор Робот, Уау фактор Кола.
Човек дава само три вида оценки: Давайки 1 точка – означава слабо е. Давайки 2 точки- значи добре е, харесва ми. Давайки 3 точки- супер е, много много ми харесва. Не може да се дават повече точки. Не може да се дадат 0 точки.
Ще се оповестят точките на всички кандидатури, така че всеки участник ще получи обратна връзка за своят МОС от участниците във форума.
Първенец/ Победител МОС е онзи, който изкара най-много точки спрямо останалите.
Ако има два първенеца – се събират още анкети – докато стане ясно, кой е първенеца.
Ще се обадим на Първенеца/Победител и ще се уговорим за награждаването му.
УСПЕХ!
Ще се видим на финала

Lego Rade Robota i Kolata.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Наградихме Победителят в предходното състезание. 

Всички доволни - всички щастливи. Така да бъде :)

Награждаване на Победителя в Лего състезанието Къща-Чудовище.jpg

Редактирано от Duh5
Преместенонвнправилната тема
  • Харесвам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 weeks later...

@Радо Чакръкчията,

Днес един познат ми прати следната снимка.

Въпросът му беше какво е MOC, какви са правилата и въобще знам ли кой го организира това ...

Мисля, че вместо да сложиш мейл за качаване на мокове, можеше да сложиш линк за по-подробна информация за конкурса.

Толкова е анонимно, че някоя психясала мама може да звънне в полицията, че някой иска да подмами малки дечица с пари

Skype_Picture_2022_04_26T13_02_40_399Z.jpeg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за обратната връзка - ще добавя линк към табелката. 

:)

• Харесвам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...
Още едно Лего състезание се случи УСПЕШНО.
Темата този път е "Робота и Колата"
Имаме трима състезатели - ти си на ход да помогнеш да определим най-добрият творец измежду тях.
Попълни тази кратка Анкета:

Lego Rade Състезание Робота и Колата.jpg

• Харесвам 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• Създай нов...