Jump to content

Направа на лепенки

legohead

Recommended Posts

Тук ще пусна информация за изработването на лепенки. Надявам се малкото опит който имам, да ви бъде полезен.

Разбира се доста е било писано по тази тема в Eurobricks. Препоръчвам на заинтересованите да позазгледат раздела Customisation

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 weeks later...

Здравейте отново! Ето, че стигнах и до правенето на лепенки. Ще се опитам да ви дам малко информация и съвети, как да си направите сами лепенки, с които да украсите моделите си.

Какво ще ви е нужно:

Преди всичко ще ви е нуждна програма, с която да нарисувате или обработите вече съществуващо изображение. Задължително програмата която ползвате трябва да позволява да работите с точни размери.

Например да начертаете правоъгълник с размери 6,5 мм на 32,5 мм.

Освен това:

Самозалепваща хартия за принтер (или обикновена хартия и двойно залепващо тиксо);

Принтер - цветен. Лично аз ползвам цветен мастиленоструен. Недостатъка е, че напечатаните изображения се размазват при допир с ръка, затова залепвам безцветно тиксо върху тяк (нещо като ламинация). Ако имате мазерен принтер, няма да имате проблеми с размазването.

Линийка - препоръчително е да има разделения на всеки половин милиметър

Ножици и Макетен нож

Безцветно тиксо - в случаи, че имате мастиленоструен принтер.

Това баха нужните ви материали. Мисля, че не съм изпуснал нищо. Праминаваме към етап 2, а имено - как да направите лепенката, която искате!

След като сте решили върху каква LEGO част искате да залепите стикер, е нужно да го измерите. И то много точно.

Един съвет: гледайте скалата на линииката право отгоре. Под кос ъгъл често може да направите неточтни измервания.

В моя случай частта, върху която искам да сложа лепенка е плоска плочка 1х4 Измерих, че размерите и са 6,5 мм на 32,5 мм (или 3 см и 2,5 мм).

В програмата, в която ще нарисувам изображение за лепенката, начертавам правоъгълник с точно тези размери. Добра идея е преди да започнете работа по кархинката да разпечатате пробно само контура на лепенката. Изрежете го от листа и вижте дали пасва точно на частта. Ако се налага, внесете корекции в размерите на изображението.

Ако сте разпечатали своята лепенка на мастиленоструен принтер, внимавайте да не пипате стикера от лицевата му страна - размазват се доста лесно. Препоръчвам ви да използвате бяла самозалепваща хартия. Ако нямате такава, използвайте обикновена, и я залепете с двойнозалепващо тиксо.

Съветвам ви също така да залепите безцветно тиксо отгоре, с цел да се предпази от размазване лепенката. Когато сте готови, изрежете внимателно вече готовата лепенка.

Ако решите да нарисувате своята лепенка на ръка, то след измерването начертайте с молив нужната форма, съответстваща та частта. Можете дори да я очертаете върху листа хартия, на който ще работите.

Остава да я залепите и да и се кефите!

П.С. - Ще добавя снимки след малко

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Интересно инфо, благодаря! Имам чувството, че ще ми е полезно, тъй като имам някои идеи за завършителни лепенки :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове