legohead Публикувано Август 3, 2010 Share Публикувано Август 3, 2010 Тук ще пусна информация за изработването на лепенки. Надявам се малкото опит който имам, да ви бъде полезен. Разбира се доста е било писано по тази тема в Eurobricks. Препоръчвам на заинтересованите да позазгледат раздела Customisation Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
legohead Отговорено Август 30, 2010 Автор Share Отговорено Август 30, 2010 Здравейте отново! Ето, че стигнах и до правенето на лепенки. Ще се опитам да ви дам малко информация и съвети, как да си направите сами лепенки, с които да украсите моделите си. Какво ще ви е нужно: Преди всичко ще ви е нуждна програма, с която да нарисувате или обработите вече съществуващо изображение. Задължително програмата която ползвате трябва да позволява да работите с точни размери. Например да начертаете правоъгълник с размери 6,5 мм на 32,5 мм. Освен това: Самозалепваща хартия за принтер (или обикновена хартия и двойно залепващо тиксо); Принтер - цветен. Лично аз ползвам цветен мастиленоструен. Недостатъка е, че напечатаните изображения се размазват при допир с ръка, затова залепвам безцветно тиксо върху тяк (нещо като ламинация). Ако имате мазерен принтер, няма да имате проблеми с размазването. Линийка - препоръчително е да има разделения на всеки половин милиметър Ножици и Макетен нож Безцветно тиксо - в случаи, че имате мастиленоструен принтер. Това баха нужните ви материали. Мисля, че не съм изпуснал нищо. Праминаваме към етап 2, а имено - как да направите лепенката, която искате! След като сте решили върху каква LEGO част искате да залепите стикер, е нужно да го измерите. И то много точно. Един съвет: гледайте скалата на линииката право отгоре. Под кос ъгъл често може да направите неточтни измервания. В моя случай частта, върху която искам да сложа лепенка е плоска плочка 1х4 Измерих, че размерите и са 6,5 мм на 32,5 мм (или 3 см и 2,5 мм). В програмата, в която ще нарисувам изображение за лепенката, начертавам правоъгълник с точно тези размери. Добра идея е преди да започнете работа по кархинката да разпечатате пробно само контура на лепенката. Изрежете го от листа и вижте дали пасва точно на частта. Ако се налага, внесете корекции в размерите на изображението. Ако сте разпечатали своята лепенка на мастиленоструен принтер, внимавайте да не пипате стикера от лицевата му страна - размазват се доста лесно. Препоръчвам ви да използвате бяла самозалепваща хартия. Ако нямате такава, използвайте обикновена, и я залепете с двойнозалепващо тиксо. Съветвам ви също така да залепите безцветно тиксо отгоре, с цел да се предпази от размазване лепенката. Когато сте готови, изрежете внимателно вече готовата лепенка. Ако решите да нарисувате своята лепенка на ръка, то след измерването начертайте с молив нужната форма, съответстваща та частта. Можете дори да я очертаете върху листа хартия, на който ще работите. Остава да я залепите и да и се кефите! П.С. - Ще добавя снимки след малко Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikku Отговорено Август 30, 2010 Share Отговорено Август 30, 2010 Интересно инфо, благодаря! Имам чувството, че ще ми е полезно, тъй като имам някои идеи за завършителни лепенки Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts