Jump to content

Осветление - LED улични лампи

legohead

Recommended Posts

post-1-0-19844800-1441900473_thumb.jpg

Попаднах на това готово решение за улична лапма + интегрирано осветление LED, работещо на 5 волта (usb)

за повече информация вижте тук:

clonebrands_v1.5_p44.pdf

clonebrands_v1 copy.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много е яка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 4 months later...

Записвам си тук линкове от Венци:

20pcs5mm-Round-Top-All-color-Prewired-led-Resistor-Pre-Wired-LED-Light-Lamp-Bulb-Cable-Diodes.jpg_640x640.jpg

http://m.aliexpress....2406585631.html

http://m.aliexpress....2313457303.html

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 1 month later...

Да това е и нашата идея за осветление на City макет. Чакаме само да дойдат частите от Лъгбълк и почваме да дупчим 100 броя лампи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://www.getbrixo.com/

а тези виждали ли сте ги :) без дупчене и кабели :) но пък сигурно ще струват бая :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 6 months later...

Ето какво поръчах :

https://www.aliexpre...0608.0.0.BHBYF2

От възможностите избрах 12v, Warm white

Цената излезе $ 9.77 x 3 lots = $ 29.31 + доставка US $ 3.56 = US $ 32.87. (1 lot = 100 pieces)

От сметката ми дръпнаха 57.78 лв

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер! Благодаря ти!

Идеята е да надупчим стълбове за улични лампи тип fabuland и да ги "електрифицираме".

Ще се радвам ако успеем да направим някаква бройка за края на ноември :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

300 броя не са ли доста ? :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще им намерим приложение, сигурен съм!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

• 2 months later...

Пробих този стълб с бургия 4.8 мм и работата заспа според мен.

http://brickset.com/parts/6073345

6073345.jpg

Ето и резултата:

post-1-0-03539000-1483040067_thumb.jpg

Светодиода се провря без проблем през отвора. Стълба не е красив колкото fabuland, но в крайна сметка въпроса е да свършим работа.

Последно добавям и LDD файл:

led_street_lamp.lxf

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво! B)

п.с. Не пречи, който има желание да продължи с опитите за пробиване на другия стълб! Особено ако се намери търсения размер бургия или някакъв друг подходящ инструмент :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та въпроса е - ще номинираме ли този стълб за да поръчаме бройки от сегашния LugBulk?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стълбовете са много тънички, аз имам машинка подобна на Dremel, бургиите му са с подходящ размер, но са прекалено къси, може би 1/3 от дължината на стълба. А относно лед светлинките има едни Firefly, прикрепям снимки. Иначе идеята да се закупят такива стълбове е много добра.

post-1231-0-92488400-1483093212_thumb.jpg

post-1231-0-73911800-1483093213_thumb.jpg

post-1231-0-46866400-1483093994_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със сигурност мога да кажа, че светодиодите с резистор, които поръчахме благодарение на mamun от AliExpress няма да стане да се проврат през Fabuland стълбовете.

Проблема не е в инструментите, а в това че в основата си стълба не може да бъде пробит без да се прецака.

Отделихме достатъчно време в опити, и дватата с другия Камен мислим че няма да стане - поне не с тези лампички които имаме в момента.

За светлините показани от Firestar не знам нищо и ме заинтригуваха :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разпробих един стълб. Няма никакъв проблем, трябва само търпение и подходящ инструмент :-)

Дремел не е подходящ - много са му високи оборотите.

Трябва да се разпробива от към горната част, на възможно най-ниски обороти, за да не почне да се топи материала. Пробиват се няколко милимитра и се вади свредлото и се почиства от стружката. И така докато се пробие цялата дължина. Аз го пробих на 2 паса - първо с 2 мм, след това го разпробих с 2.5мм. С повече от 3 мм според мен няма да стане, стените не са достатъчно дебели и има вероятност да се пробие.

Директен монтаж на тези светодиоди не е възможен, най-малкото заради резистора които е запоен на единия проводник, а и самите проводници са доста дебели.

post-1217-0-63803500-1483547535_thumb.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти за положените усилия.

Ето я сега и лошата новина, поради която няма да стане работата:

Поръчали сме 300 бр. LED светодиоди с фабрично запоен кабел и резистор.

Тъй като резистора прибавя към дебелината на жицата, е необходима дупка от поне 4 мм за да се провре през стълба.

Това е физичести невъзможно без да се скапе стълба.

ето и светодиодите за които става въпрос:

20pcs5mm-Round-Top-All-color-Prewired-led-Resistor-Pre-Wired-LED-Light-Lamp-Bulb-Cable-Diodes.jpg_640x640.jpg

Без значение от това ми е интересно от къде си поръчал твоите бургии с такава дължина?

Благодаря предварително за отговора!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свредлата ги взех от Ташев-Галвинг, Намират се на Бистришко шосе. Но ги има и на други места - трабва да търсиш свредло за метал с дълга опашка ( DIN340).

Според мен наличните светодиоди трябва да се ползват за други неща. Аз тия дни ще преправя за пробата 1 бройка. Мисля да разпробия долната част на стълба с по-голям диаметър и там сложа резистора. Остава само да реша проблема с проводниците. Трябва да са тънки за да може да минават между тухличките.

P.S. Като свърша с експериментите ще ти там свредлата да си поиграеш :-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да целя да споря с теб, споделям мнението си:

Според мен е добре да и решим проблема с лампите като поръчаме нови части за тялото на стълбовете, с които да използваме светодиодите които вече имаме.

Ако и когато намерим подходящо решение за Fabuland стълбовете тогава може да електрифицираме и тях.

Струва ми се тежка задача да запояваме сами резистори и кабели към светодиоди, затова и решихме да поръчаме готови от AliExpress

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

P.S.

още веднъж благодаря за информацията за свредлата - предадох на другия Камен, чиито инструменти ползвахме

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До колкото разбирам ще пробваме и с двата вида. Според мен това е ОК. Не мисля, че се получава неефективно ако сега поръчаме и от другите стълбове.

Първите стълбове вече сме ги поръчали от ЛЪГ БЪЛК 2016 - ако стане, ще е чудесно, защото те изглеждат доста добре за улични лампи.

Вторите стълбове:

6073345.jpg

със сигурност ще станат, но същевременно са и достатъчно готини като части и ще могат да се ползват и за други неща.

Така, че аз тук не виждам загуба при вече така стеклите се обстоятелства ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер! Би ли споделил с какъв светодиод, кабел и резистор си направил горното?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За сега съм ползвал светодиода и резистора от тези на Васко. Голяма мъка е да се преправи, много по-лесно е с нови светодиоди и резистори. Кабела които за сега ползвам е LiYY 6x0.22 като ползвам само 2 жила. Резистора е 1кОм, но може да се смени с 470 ома ако ще се ползва 5 волта захранване.

Открих следните проблеми - светодиодите са много далече от warm white, направо са си обикновени жълти светодиоди. другото е, че са дифузни ( тоест не са прозрачни а са мътни и когато не светят не ми харесва как седят в лампата). Тази седмица ще взема други светодиоди и ще направя няколко лампи с различни за да видя кой вариант ще е най-добър като ефект. Също ще пробвам и по-тънък проводник.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за изчерпателната информация!

Очаквам с нетърпение инфо :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове