Nikola Bathory Публикувано Юли 29, 2022 Share Публикувано Юли 29, 2022 Здравейте. През март и април тази година осъществих едно пътуване с кола из Централна Европа, което бях планирал преди време, но през последните 2 години нямаше как да се случи. Реших тук да сложа текстовете и снимките от различните дни на пътуването, които иначе пуснах из разни соц. мрежи. От полза беше, че половинката ми точно бе взела книжка, та пое част от шофирането (може би й гласувах прекалено голямо доверие да кара чисто новата кола със съвсем прясна книжка, но нямаше инциденти :D) Надявам се да ви е интересно. И така: Ден 1 Денят започна в София и завърши в Нови Сад, по-точно в обширната Петроварадинска крепост (завършена през 1780), от която се открива прекрасна гледка към река Дунав и целия град. В Сърбия към магистралите нямаме забележки, а за вкусната вечеря в крепостта под топлите слънчеви лъчи пък намираме само хвалби. Следваща спирка – Будапеща (след изпиване на известно количество сръбска бира). Ден 2 Ден втори от пътуването ни отвежда от Нови Сад право към Унгария, равна като тепсия. Такива са и пътищата (нищо общо с българските), а столицата Будапеща ни посреща с великолепието си, останало още от Австро-унгарската империя. Първата спирка е Рибарският бастион, открит през 1902. Построен е като панорамна площадка, от която се вижда целия град, а най-открояващата се гледка е сградата на Парламента (открита през 1904). Ден 3 Ден трети, чиято първа половина е посветена на замъка Буда. Масивен бароков комплекс, издигащ се високо над града, построен между 1749 и 1769. Качваме се до него със симпатичната зъбчата железница. След кратка закуска в кафенето на замъка избираме да влезем в Унгарската национална галерия, която макар и да включва интересни неща, за мен е леко разочарование в сравнение със съкровищата на изобразителното изкуството във виенските музеи. Ден 4 Последният ни пълен ден в красивата Будапеща, преди да продължим към Виена. Днес е дъжовно и по-хладно, но гулашът е отлично средство за сгряване и засищане едновременно. С голяма радост се натъкнах на улица „Батори“, която започва от Парламента. Какво я прави толкова специална за мен? Името, което носи. Батори е стар унгарски благороднически род. Най-видните му представители са Стефан (Ищван) Батори (1533-1586), крал на Полша, воевода на Трансилвания и велик княз на Литва, както и моята любима графиня Елизабет Батори (1560-1614), известна като Кървавата графиня. Защо е толкова уникална и защо е вдъхновила безброй творци – писатели, поети, художници и музиканти – ще си поговорим в някой от следващите дни. Ден 5 Ден пети – от Будапеща през Унгария до Виена. Перлата на Дунава и столица на Австро-унгарската империя, която днес съм щастлив да видя, че отново е пълна с тълпи от туристи. Границата между Унгария и Австрия преминаваме за максимум 15 минути и след кратко шофиране се потапяме в елегантната и пищна красота на Виена. Ден 6 Виена е град на изкуството, пълен с множество музеи на най-разлина тематика. Днес посетихме първо Музея на история на изкуството, моя любим музей в града. Масивната му сграда се намира срещу неговия близнак Природонаучния музей в центъра на града, на крачка от Хофбург. След като се любувахме на картини на Тициан, Веласкес и Брьогел, преминахме към следващия музей от днешната програма – близката Албертина. Там в момента има експозиция на Моне и Пикасо, както и такава на Мунк, които привличат много хора, желаещи да им се полюбуват. Аз пък най много харесах две картини на Марк Шагал. Ден 7 Ден седми от пътуването е и последният пълен във Виена. Неделя е и почти всичко в града е затворено (без музеите). Затова решаваме днес да посетим Зоопарка Шонбрун – най-старият в света (открит 1752). Ден 8 Ден осми – напускаме Виена в северна посока и се отбиваме до замъка Кройценщайн, който датира още от XII век. Едно истинско фентъзи бижу, което определено ще ми послужи като вдъхновение за следващата книга. Вие междувременно можете да потърсите „Кръгът на лунната светлина“ – най-новата ми книга на пазара. Завършваме деня в Чехия, в китния град Бърно. Ден 9 Ден девети – от Бърно се отправяме към замъка Хелфщин, който се намира на около час и половина с кола. Времето е студено и ветровито, но това не ни спира да разгледаме обширната крепост с пет порти, четири вътрешни двора и прекрасни кули, на които можете да се насладите на снимките. Гледката от върха на най-високата е пленяваща, а цялата крепост е като излязла от фентъзи роман. Например от „Изпитанието на Розара“. Ден 10 Ден десети – напускаме Бърно и Чехия и отиваме право в Тренчин, Словакия. Пътуването из Словакия е изключително приятно, всяко градче си има свой замък. А този в Тренчин е наистина изключителен. Напълно достоен за седалище на орден магьосници или рицари, а от върха на най-високата кула гледката е буквално главозамайваща, затова и не прекарах много време там горе сред облаците. Ден 11 „Beauty is always cruel.“ Този цитат със сигурност важи за графиня Елизабет Батори (1560-1614). Нейният аристократичен род е един от най-старите и заможни в Трансилвания. Роднина на граф Дракула, Елизабет по нищо не отстъпва на славата му, защото нейната се основава повече на истински събития, отколкото на легенди. Нейната красота и жаждата й за кръв на девици и до ден-днешен вдъхновяват творци от различни страни, а дори и през 2022 всичко в малкото градче Чахтице е под сянката на Батори – от пицарията „Батори“, в която хапнахме, и бензиностанцията „Батори ойл“ на входа на градчето, до замъка на Елизабет, издигащ се самотно сред прекрасната природа. Днес камъните му и дърветата по хълмовете още пазят спомена за красотата на господарката на замъка и нейната жестокост. Ден 12 минава доста по-лежерно и без шофиране. Мотаем се из красивия център на Братислава, наблюдаваме корабите по Дунава и се готвим утре да се завърнем в Будапеща, която точно леко започваше да ми липсва. Ден 13 Завръщане в Будапеща. Днес денят е порядъчно ветровит, затова не отиваме до брега на Дунава. Вместо това се мотаем около Операта и импозантната базилика „Свети Стефан“, кръстена на първия крал на Унгария. Ден 14 – разходки и „шопинг“ из Будапеща. Плюс возене на виенското колело в града. Днес денят е слънчев и макар и да има вятър, той е доста по-слаб, така че се решихме да се качим на въпросното виенско колело, което загледахме още от вчера. Ден 15 – обратно в Нови Сад и Петроварадинската крепост. Отново сме край брега на Дунава, който следваме през по-голямата част на това пътуване, иначе посветено на замъци в Централна Европа. Гледката по залез слънце от крепостта към града е както винаги красива. Ден 16 и последен от това пътуване до Централна Европа. Сбогуваме се със Сърбия и се завръщаме в България. Между другото, пътят от българската граница до София е под всякаква критика и повече подхожда на държава от третия свят. 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
gibona Отговорено Юли 29, 2022 Share Отговорено Юли 29, 2022 През колко Лего магазина мина, признай си 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Knifebane Отговорено Юли 29, 2022 Share Отговорено Юли 29, 2022 Страхотно пътуване си предприел, Никола, браво. Одобрявам и многото снимки, само някои от които вероятно си пуснал в този пост. Уморително ли беше периодичното каране? Аз не съм предприемал пътувания само с кола до този момент, в Европа или отвъд. Оценявам и препратките към фентъзи литературата - често видяното в Европа може да вдъхнови въображението. Все още не съм успял да стигна до "Кръгът...", но и там ще огрея времево. Благодаря за пътеписа, не всичко е Лего. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Duh5 Отговорено Юли 29, 2022 Share Отговорено Юли 29, 2022 Ох как ме уцели с темата.. в неделя сутринта трябва да покрия всичко от дни 1-9 за десетина часа и да финиширам жив в Прага. Алекс ще ти пиша уморително ли е било после;) 1 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stormfury Отговорено Юли 29, 2022 Share Отговорено Юли 29, 2022 Страхотна екскурзи сте си спретнали! Аз също съм много впечатлен от Будапеща и Виена, но Братислава нещо не ме грабна 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikola Bathory Отговорено Юли 30, 2022 Автор Share Отговорено Юли 30, 2022 Преди 21 часа, gibona написа: През колко Лего магазина мина, признай си Само един - в Будапеща, в един мол в центъра на града. Преди 19 часа, Knifebane написа: Страхотно пътуване си предприел, Никола, браво. Одобрявам и многото снимки, само някои от които вероятно си пуснал в този пост. Уморително ли беше периодичното каране? Аз не съм предприемал пътувания само с кола до този момент, в Европа или отвъд. Оценявам и препратките към фентъзи литературата - често видяното в Европа може да вдъхнови въображението. Все още не съм успял да стигна до "Кръгът...", но и там ще огрея времево. Аз обичам да шофирам и не ми беше уморително, пък и бяхме общо двама шофьори. А и не сме се опитвали да правим нонстоп преходи от по 1000 км примерно. Разбира се, имам доста повече снимки, тук са само по няколко за всеки ден. Надявам се разказите в "Кръгът на лунната светлина" да ти харесат. Преди 18 часа, Duh5 написа: Ох как ме уцели с темата.. в неделя сутринта трябва да покрия всичко от дни 1-9 за десетина часа и да финиширам жив в Прага. Алекс ще ти пиша уморително ли е било после;) Пътищата са отлични, но все пак ще видиш зор, доста километри са. Прага за мен остава за някой друг път. Беше на 2 часа и малко път от Бърно по магистралата, но тръгнах в обратната посока, такъв беше планът. Преди 18 часа, Stormfury написа: Страхотна екскурзи сте си спретнали! Аз също съм много впечатлен от Будапеща и Виена, но Братислава нещо не ме грабна Братислава е по-малък и не особено "туристически" град, но е симпатична. Виена си я знам и от преди, затова Будапеща за мен беше приятната изненада от това пътуване. Ето и нагледно картинка на маршрута 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts