neelton Публикувано Ноември 2, 2022 Share Публикувано Ноември 2, 2022 Привет! Преди седмица от ЛЕГО обявиха, че в края на годината спират линията Mindstorms. Ето подробна статия: https://brickset.com/article/84219/lego-mindstorms-to-be-discontinued Аз лично нямам Mindstorms, но със сигурност планирах да закупя такъв и да го използвам в игри с децата като пораснат малко. В тои смисъл този ход на ЛЕГО малко ме изненада и се чудя защо го правят? Казват, че остава LEGO Spike Prime, което уж е почти същото, но пък не е достъпно за широката публика обикновени потребители. Дали се дължи на трудна за реализация концепция? Много лимитации заради това, че е ЛЕГО по някаква причина? Много труден път за образоване по темата (steep learning curve) и малък процент приемственост? Дали имат план за ново поколение серия/продукт в тази насока, но планират да го пуснат след 2-3 години? Имайки предвид как се развива света и технологиите, и че това вероятно е най-успешната или поне стойностна интеграция на ЛЕГО с технологиите (поне според мен) съм изненадан и исках да проверя какво мислят и други хора Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
legohead Отговорено Ноември 5, 2022 Share Отговорено Ноември 5, 2022 Привет, За NXT, EV3 и Spike Prime имаше retail и education версия. За всяка от версиите имаше отделен софтуер за програмиране, плюс инструкции за сглобяването на различни модели. Самия комплект (хардуер) обаче е 1 и същ - контролер и сензори. Моето разбиране е, че поради неуспеха на spike prime retail версията + други фактори са решили да прекратят тази версия на продукта. За в бъдеще ще се предлага единствено образователната версия, която се дистрибутира през отделна верига на снабдяване (а не в магазините за детски играчки). Със сигурност ще може и краен купувач да се снабди с образователната версия, но имай едно наум че тя е държала по-висока цена спрямо retail. Също така не трябва да забравяме че през последните години и други продукти освен mindstorms започнаха да предлагат възможност за програмиране (по-ограничени) на по ниска цена. Става въпрос за лего бууст, както влаковия и техник контролерите от генерацията (powered up). Не разбирам за какво е цялата драма и защо в повечето публикации по темата пропускат да отбележат "цялата картинка". Не бих се учудил да се стремят да насърчат хората да обмислят закупуването на 51515 докато все още се предлага, още повече че обявлението е направено непосредствено преди коледния период. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts